Bölcső újszülöttnek

A családokban mindig nagy öröm az újszülött érkezése. E mellett persze jelentős kiadásokra is sor kerül, amit így-úgy igyekeznek a házaspárok csökkenteni. A ruhák csak részben újak, hiszen gyorsan kinövik az apróságok, és eleinte a baba ágyának sem kell luxus kivitelűnek lennie. Megteszi egy szerényebb, saját készítésű is, amely szükség esetén összehajtható, könnyen szállítható, és ha nyűgös a kicsi, még az elringatására is alkalmas.

Anyaga sűrű erezetű fenyőfa, amelyből csapfészkes csapozással lehet összeállítani a rácsos ágyoldalakat. Először a két oldalsó rácsos elemet készítsük el. A 15x50 mm-es függőleges léceket alul két 25-30x50 mm-es, felül pedig 70 mm széles lécekbe, 25 mm magas, lekerekített élű csapokkal beeresztve rögzíthetjük. A csapfészkek mérete azonos a rácslécek végén levőkkel, és 66,5 mm-re legyenek egymástól. A két hossztartó is 15x50 mm-es csapokkal kapcsolódik az ágy két-két lábába. A fészkeket ujjmaróval kimarva, vagy állványos fúrógéppel kifúrt lyuksorokkal, vésve készítsük el. A darabok csapjai szorosan illeszkedjenek a fészkeikbe. Az egyforma rácslécek végére készítendő csapok kialakítását ideiglenesen összeütött léckaloda segítségével célszerű teljesen azonos méretűre formálni. Szélső éleiket kerekítsük le. Az alsó hossztartókat 25x50 mm-es, a felsőket pedig 25x70 mm-es lécekből szabjuk le. A felsők egyik élét fűrészeljük homorúan íveltre. A rácslécek csapfészkei mind a négy darabon egy helyre kerüljenek. Ezt a feltételt úgy a legkönnyebb teljesíteni, ha a négy darabot összefogva, 66,5 mm hosszúra szabott ütközőléc segítségével marjuk ki, vagy fúrjuk elő.
Ezután a lábakat készítsük el. A négy, 700 mm hosszú darabot 50x50 mm-es staflikból szabjuk le, majd jelöljük fel valamelyik oldalukra a két hossztartó csapfészkeinek és a kereszttartók köldökcsapjainak a helyét. A lyukakat és az üregeket készítsük el, majd fűrészeljük ki az ágytalpat rögzítő fészkeket is. A két talpat is alakítsuk ki, ezeket összefogva munkáljuk éleiket íveltre. Az ágy keretének darabjait előbb ragasztó nélkül állítsuk össze, majd az esetleg szükséges igazítások elvégzése után véglegesen, ragasztva építsük össze a két fődarabot. A rácsléceket szorítsuk jól a hossztartók közé, merőlegességüket állítsuk be, majd ragasszuk helyükre a lábakat is (1). A két ívelt talpat is ragasszuk a helyére, majd egy-egy átmenő köldökcsappal biztosítsuk e csapozások szilárdságát.
Következő feladatunk a két oldalsó összekötő kialakítása. Itt két megoldás között választhatunk: sima- és összecsukható oldalakat is készíthetünk. Ez utóbbi megkönnyíti a kis ágy későbbi tárolását, esetleges szállítását, hiszen általuk laposra csukhatjuk össze a kis bölcsőt, így autó csomagtartóban könnyen elhelyezhető, szállítható, ami nagyon előnyös lehet a "mozgékony" családok számára. Ehhez azonban osztott és csuklópántokkal ellátott összekötőrácsot kell készíteni. A vízszintes tartóléceket most is 25x50, ill. 25x70 mm-es lécekből, 530 mm hosszúra szabjuk le. A felső darabok élét fűrészeljük homorúan íveltre, majd a darabok egyenes élébe alakítsuk ki a rácslécek fészkeit. Ezeket azonban most, a két végük felől közép felé haladva, jelöljük fel, és véssük ki. Így középen a két rácsléc között csak 60 mm-es hézag lesz. Az összekötőrácsok darabjait ragasszuk össze, majd középen fűrészeljük ketté. A rácsok tartóléceinek bütüjeire csavarozzunk csuklóspántokat, ezek szabad szárát csavarozzuk a másik rácselemre, majd ezt követően a szélső pántszárakat a két oldalkeret lábainak a belső oldalára is csavarozzuk fel. Arra azonban ügyeljünk, hogy a középső pántok a szélsőkkel ellentétes irányba nyíljanak (2). Ellenkező esetben az ágy keretét nem lehet összecsukni. Ha ezt sikerült elérnünk, akkor már csak két, 6 mm-es rétegeltlemezből kivágott lapot kell az egyik behajtható oldalkeretre erősítenünk, amely szorítócsavarjával megszilárdítja a kinyitott oldalszárnyak helyzetét. Fix oldalrácsnál a tartólécek, a csapjaik miatt, legyenek 40 mm-rel hosszabbak, és az előzőkhöz hasonlóan ragasszuk helyükre a rácsléceket. A vízszintes tartókat természetesen ez esetben nem kell kettévágnunk. Az oldalelemeket laposcsapjaikkal csatlakoztathatjuk az ágylábakba. Az ágy alsó összekötőléceire szegezzünk körbe 10x15 mm-es lécekből tartókeretet, amely az ágyacska alaplapját fogja majd tartani.
Az alaplapot 5 mm-es rétegeltlemezből szabjuk pontosan a váz közé illeszkedő nagyságúra, alulról pedig erősítsük meg 10x20 mm-es léckerettel. Matracként kb. 70-100 mm vastag, sűrű poliuretán habszivacsot szabjunk le, amire húzzunk vászonból vart, gumiszegélyes huzatot.
A kis bölcső fa alkatrészeit csiszoljuk teljesen simára, felületkezeléséhez egészségre teljesen ártalmatlan, vízben oldódó, pl. Birdy méhviaszt használjunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...


Nyári szünet és a biztonság

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni, ésaz egyéb balesetekre. A tanítás...