Kötélen bringázó bohóc

Manapság a kicsi gyerekeket is drága játékokkal szokás elkápráztatni, ezek mellett már-már feledésbe mennek a régi mobil játékok, mint pl. a pörgettyű, vagy a kifeszített zsinóron egyensúlyozva kerekező bohóc. Az apróságok azonban szájtátva bámulják a számukra szokatlan produkciót, és jól elszórakoznak az ilyen filléresnek mondható játékokkal is. Ráadásul elkészítése még a felnőtteknek is kellemes időtöltést jelent, amit némi nosztalgiázás is megédesíthet.

Elkészítéséhez 3 mm-es rétegeltlemez, 1 mm vastag karton, 1-1,5 mm-es lágy acélhuzal és két 30 mm-es fagolyó szükséges. A bohóc testrészeit, a bicikli alkatrészeit négyzethálós rajzunk alapján másoljuk át 3 mm vastag rétegeltlemezre (1), majd lombfűrésszel minden darabot vágjunk ki. A háló mérete 26x26 mm-es legyen. A bohóc törzse kétszeres anyagvastagságú, ezért kivágása előtt ragasszunk alá egy másik rétegeltlemez darabot, és csak ezt követően fogjunk a kivágásához. A kifűrészelt darabokat tűreszelővel munkáljuk simára és határozott körvonalúra (2). A bicikli kerekeinek korongjaira jobb- és bal oldalt ragasszunk 1 mm-es kartonból kivágott korongokat. Ezek adják majd a kerekek oldalperemeit, ezért átmérőik 3-4 mm-rel nagyobbak legyenek. Ha van vékony polisztirol lemezünk, akkor inkább ezt használjuk.
A következő lépésben a bohóc törzsét ragasszuk a bicikli vázát adó darabok közé, éleiket pedig csiszoljuk össze. A karok és lábak felületeit ugyancsak csiszoljuk simára, majd a kerekekre fessük fel az abroncsok kontúrját, középpontba futó vonalakkal imitáljuk a küllőket. A vázat is fessük be, majd a hátsó kis kereket egy sasszeggel, vagy szegeccsel erősítsük a váz szárai közé. A kis hátsó kerék könnyen és akadálymentesen forogjon a tengelyén, az első kerék furatába azonban huzalból hajlított pedálos tengelyt kell ragasztanunk. Ezt 1,5 mm-es rézhuzalból hajlítsuk félkészre, azaz csak az egyik pedált alakítsuk ki a huzaldarab végén. A hajtókar 25 mm hosszú, a pedálja pedig 15 mm-es legyen. A meghajlított pedálra - a hajtókar mellé - ragasszunk egy kis alátétet. A tengelyt dugjuk át a váz bővebb furatán, majd egy vékony fólia alátét közbeiktatásával a kerék szűk furatán, és újabb alátét felhelyezése után a váz másik furatán is dugjuk át. Hajlítsuk meg a másik hajtókart és a pedált is, majd ellenőrizzük, hogy könnyen forog-e a kerék. Ha a hajtókarok akadályoznák a forgását, kissé hajlítsuk ki a hajtókarokat. Egy csepp pillanatragasztót juttassunk a kerék tengelyfurata mellé, mégpedig mindkét oldalról. A ragasztó csak a kerékhez rögzítse a pedált, forgását azonban ne akadályozza.
A figura lábait térdben kis szegeccsel erősítsük össze, majd fessük le. E végtagok is könnyen mozogjanak. A két kezet ragasztással rögzítsük a figura testére, de arra ügyeljünk, hogy a kézfejeken átmenő lyukak egytengelyűek, a figura oldalára merőleges helyzetűek legyenek. A bohóc testét, végtagjait és fejét ezt követően fessük be. Száradás után a lábait egy-egy kis facsavarral fogassuk a bábú törzsére (3), lábfejeit pedig elől a bicikli pedáljára húzzuk rá. Helyzetét a huzalszárra nyomott műanyag szigetelés egy darabjával határoljuk be (4). Artistánknak most már csak az egyensúlyozó képességét kell biztosítanunk, ez pedig nem más, mint 1,5 mm vastag lágy acélhuzal 180 mm sugarú ívbe hajtott darabja, amelynek a végére egy-egy 30 mm-es fagolyót ragasztunk. Az egyensúlyozó huzalt fűzzük bele a figura kézfej lyukaiba, majd ragasszuk végeire a fagolyókat. A figura egyenesbe állításához egy arasznyi 1mm-es huzalt szorítsunk az asztal sarkára, vagy két szekrény közé feszítsünk ki erős, sima zsineget. A figura egyensúlyozó huzalját állítsuk középre, a bábút meg helyezzük a huzalra, zsinegre. Az egyensúlyozót addig tologassuk jobbra-balra, míg a figura magától egyenesen nem áll. Az egyensúlyozó huzalt ebben a helyzetében pillanatragasztóval rögzítsük.
Most már csak egy jó hosszú zsinegre van szükségünk, és ezt a két fal közé feszítsük ki. A szintesés olyan mértékű legyen, hogy a kis artista egyik faltól a másikig komótosan átkerekezzen. A zsineg természetesen legalább 200 mm-re legyen a faltól. Ha az egész szerkezet könnyen, akadálymentesen mozog, akkor egyensúlyozó bohócunk szép lassan át fog kerekezni egyik oldalról a másikra. A zsineg ezért ne legyen túl ferde, és mindig a lehető legfeszesebb legyen. Ha a zsineg egyik végére erős feszítőrugót kötünk, akkor az egyik oldal felfüggesztését megemelve kis akrobatánk a kiindulási helyére vissza is fog pedálozni. Ezt a játékot természetesen a gyerekszobába, két fal, vagy egy bútordarab közé feszítve célszerű "felszerelni", mégpedig a megajándékozott gyerek magasságához igazodva, hogy ne legyen gond a bicikliző bohóc zsinórra helyezése. A "pálya" hossza 1,5 m-nél rövidebb ne legyen, ha pedig a produkciók során akrobatánk netán leesne a kötélről, akkor újból kiegyensúlyozva tegyük mozgásképessé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bohóc, játék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mágneses játékok

Mágneses játékokat vizsgáltak a múlt évben a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. Két termék forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos...


Biztonságos játékok és ruhaneműk

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) rendszeresen vizsgálja a 3 év alatti gyerekeknek szánt játékok és ruhaneműk biztonságát. Abiztonsági követelmények ebben a termékkörben a legszigorúbbak,...