Gyümölcsös kosár

Ajándékozni a gyerekek is szoktak, különösen az ügyesebb kezűek vállalkoznak arra, hogy saját maguk készítette tárgyakkal lepjék meg szeretteiket. Produktumaik természetesen nem remekművek, ilyenkor sokkal inkább a szándékot és a szeretetet értékeljük, de azért célszerű, ha legalább használhatók. A kerítésfonatból kialakított gyümölcskosár egyáltalán nem mesterdarab, viszont könnyen kivitelezhető, és használható is. Mondhatni ideális ajándék ötlet gyerekeknek.

Nem kell hozzá más, mint 1 m széles, kb. 50 mm szemnagyságú, hegesztett huzalú kerítésfonat kb. 200 mm széles darabja, 5 mm-es rétegeltlemez, 1 mm-es kötöző huzal, néhány fagolyó, dekorációként pedig néhány művirág és levél. A szükséges szerszámok sem különlegesek, lombfűrész, fúrógép, vagy jobb híján cigányfúró, csípőfogó, ráspoly és csiszolóanyagok elégségesek a kosár elkészítéséhez.
Először a fonatot hajlítsuk hengeresre. A megközelítően hengeres forma kialakításához célszerű egy kisebb, kb. 200 mm átmérőjű fazék palástjára hajlítani. Az anyag úgyis ki fogja magát "rúgni", ezért átmérője megközelítően 250 mm-es lesz. A fonatot úgy végtelenítsük, hogy két fonathuzal kerüljön egymás mellé. A felesleget csípjük le, a huzalvégeket csiszoljuk simára, majd a két szomszédos huzalt vékony dróttal körbe tekerve végtelenítsük. Mérjük meg a fonat függőleges szálainak távolságát és a palást átmérőjét. Egy nagyobb rétegeltlemez darabra rajzoljunk ezzel azonos kört, majd ennél még 20 mm-rel nagyobbat. Ez alapján vágjuk ki a korongot, majd a belső körre jelöljük fel a fonatszálak helyét, és a lyukakat fúrjuk ki.
A fakorongot csiszoljuk simára, majd kenjük be legalább kétszer színtelenlakkal. A fonat huzalszárait nyomjuk a lyukakba, és a palástot állítsuk függőlegesbe. Helyzetét a lyukakba cseppentett pillanatragasztóval rögzítsük, majd négy függőleges szálra átlósan húzzunk nagyobb átfúrt fagolyót, és pillanatragasztóval rögzítsük mindegyiket. A többi kiálló huzalvéget csípjük le, vagy ha anyaguk elég lágy, akkor hajlítsuk a fakorong alá. A kisebb fagolyókat a felső huzalvégekre ragasszuk fel, és ezeket használhatjuk a művirág dekoráció rögzítéséhez is. A fagolyókat a felragasztásuk előtt ajánlatos belakkozni, ragasztásukhoz pedig pillanatragasztót alkalmazzunk. Szegély dekorációként természetesen szalagot, boát stb. is használhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyümölcs, kosár

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyümölcsfajok és terméskötésük

E kora tavaszi időszak egyben a gyümölcsfa oltványok vásárlásának és ültetésének is az ideje. Az, hogy egy-egy faj, fajta öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó...


Konyhai fémrácsok

Napjaink konyhabútorai magas színvonalú esztétikai és funkcionális igényeket elégítenek ki, melyben jelentős szerepük van a beépíthető fémrácsoknak. Ezek két csoportra oszthatók: külső és belső...