Stílusos postaláda

Családi házaknál lényeges, hogy az újságok, levelek csapadéktól védett helyre kerüljenek. Erre szolgálnak a különféle kivitelű postaládák. Készen is kaphatók, ám egy magára valamit adó barkácsoló nem költ pénzt ilyesmire, inkább maga készíti el a saját kapujára, vagy annak oszlopára valót. Mintaként íme egy robosztus, ám mívesen igényes kialakítású, amelyet német ötlet nyomán ismertetünk. Anyaga 20-25 mm vastag fenyődeszka, vagy a barkácsáruházakban kapható, lécekből összeragasztott ún. építőlap, 10 mm vastag rétegeltlemez, valamint kevés 20x10, és 20x20 mm-es léc. Az alkatrészek ledarabolásához nagyon hasznos segítség egy tárcsafűrész, a különféle aljazások, csapfészkek kialakításához pedig a felsőmaró.

A munkát a két oldallap (1), továbbá a fedő- (2) és fenéklap (4), továbbá a hátlap (7) leszabásával kezdjük el. A méretre vágott oldal-, fedő és fenéklapok egyik hosszanti éle mentén marjunk az anyagba 10x10 mm-es aljazást, hogy a hátlap teljesen egy síkba kerüljön majd a határoló lapok hátsó élével. E lapok első és felső élét kerekítsük le, majd köldökcsapozva, és él-lap kötésben összeragasztva állítsuk össze a postaláda dobozát. A köldökcsapok helyett használhatunk lapos csapokat is, ha van lamelló marógépünk (A). A hátlap beragasztása után a doboz kellően szilárddá válik. Vízálló ragasztót használjunk, és ajánlatos a hátlapot néhány 2,5x35 mm-es facsavarral is megerősíteni.

rajz

Ezután a postaláda elejét készítsük el. Ez több darabból áll, a nyílásfedőből (6), annak két csaplécéből (8), a frontlécből (9), továbbá a lenyitható ajtóból (5) és annak ütközőlécéből (3). A frontlécet szabjuk le, majd ragasszuk a fedőlap éle alá. A csaplécek 10 mm vastag rétegeltlemezből leszabott 20 mm széles darabok, amelyekbe a bütüjüktől 10 mm-re fúrjunk egy-egy lyukat, a nyílásfedőt tartó csap számára. Ez utóbbi alkatrész lehet M6x40 mm-es süllyesztettfejű csavar is (B), amit pillanatragasztóval rögzítsünk a fészkébe. A nyílásfedőt is szabjuk méretre, és a csapfészkeket is fúrjuk ki. A könnyű mozgás érdekében a csapfészkeket 0,1 mm-rel nagyobbra fúrjuk a csavar átmérőjénél, és felerősítés előtt ne feledjünk a csavarszárakra egy-egy fényes alátétet húzni. A nyílászáró hátsó oldalába marjunk aljazást az ütközőléc számára, sőt annak élébe is 20 mm mély aljazás szükséges az ajtónak. A nyílászárót egyelőre két-két facsavarral megerősítve fogassuk az oldallapok belső oldalára, alája meg ragasszuk fel az ütközőlécet.
Most a lenyitható ajtóra kerítsük a sort. Ezt egy darabból is elkészíthetjük, de ha van hajópadló maradékunk, akkor a hulladékdarabok felhasználásával is összeállíthatjuk az ajtót. Ezt az alkatrészt a csaphornyosan kialakított és egymásba illesztett lécek jellemzik. Ezeket 70 mm széles lécekből, felsőmaróval, csaphornyos kivitelben magunk is elkészíthetjük (C). Van azonban más megoldás is, hogy az eredeti minta mutatós hornyolását hosszadalmas marási munka nélkül alakítsuk ki. Ezt úgy érhetjük el, hogy a sima deszkalapba előbb két hosszanti hornyot marunk, majd hosszában is kimarjuk a vízszintes hornyokat, de a ferde horony felől kiindulva. Az ajtóba mart aljazásba kerüljön a kellő hosszúságúra vágott zongorapánt (D), majd készítsünk a kis cilinderzárnak megfelelő furatot (E). Ha jól dolgoztunk, akkor az ajtópánt dobozra csavarozása után nyersen késznek mondhatjuk a postaládát (F).
Ami még hátravan, az a faanyag impregnálása, majd a megfelelő színre mázolása. E célra kizárólag kültéri használatra alkalmas zománcfestéket használjunk, és alapozás után legalább két vékony rétegben vonjuk át a postaládát. A mázolás előtt természetesen szereljük le az ajtaját és a nyílászáró lapját, ezeket külön mázoljuk le. Amint a festést befejeztük, és az ajtót ragasztva, csavarozva visszaszereltük a ládára, azt négy nagyobb, alátéttel is ellátott facsavarral, műanyag tipliket használva szereljük fel a kapuoszlopra, a ház falára, vagy esetleg a bejárati ajtónkra. Robosztus felépítése, és bő belső tere miatt még a testesebb folyóiratok, újságok is elférnek a belsejében (G), ahonnan kényelmesen kiemelhetjük az ajtó lenyitásakor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: postaláda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kézbesítés rajtunk is múlik

Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével a klasszikus postai szolgáltatások igénybevétele csökkent. Egyre...


Zárcsere a postaládán

A többlakásos társasházakban megszokott dolog, hogy a postaládák a lépcsőházban kerülnek felszerelésre. A régieket általában már kicserélték, lehetőleg olcsó, vékony lemezből készült egyen...