A hőszigetelésről

Az egyéni hőmennyiségmérésre való áttérés várhatóan felveti majd a távfűtéses lakások hőszigetelése közötti jelentős különbségeket. Ezek a különbségek részben arányosak az épületek építési idejével, és persze az akkor alkalmazott technológia pontos betartásának szintjével. Nagy általánosságban két probléma merül fel.
A nyílászárók minősége az időben visszafelé menve egyre gyengébb volt már a kivitelezés idejében is, azóta csak romlott. Vonatkozik ez a résszigetelésre is; az ablakszárnyak nem zárnak rendesen, a fal és a tok között is átfúj a szél. Az ilyen nyílászárók mellett nincs értelme beszélni a hőszigetelésről. A minimális előrelépés az, hogy a réseket tömíteni kell (poliuretán habbal, szilikonnal) a záródó felületeket pedig rugalmas résszigetelőkkel kiegészíteni. Az igazi megoldás persze a nyílászárók kicserélése, korszerű, esztétikus, termopán üvegezésű ablakokra, ajtókra. Ez elsősorban nem technikai, hanem anyagi kérdés.
Még bonyolultabb, nehezebben megoldható a falszerkezetek elégtelen hőszigetelése. Nem arról van szó, hogy a betonpanel hőszigetelése eleve rossz lenne. Ennek a szendvicsszerkezetnek - két betonréteg között hungarocell szigetelés - eredetileg egészen jók a hőtechnikai tulajdonságai; hőátbocsátási tényezője megfelelő, legfeljebb a hőtartása gyengébb, mint egy vastag hagyományos falazaté (tartós melegben átmelegszik). A probléma részben megint a technológiai fegyelemnél jelentkezik. A sarkok, illesztések kapcsolódása pontatlan, itt hőhidak keletkeznek, sőt rosszabb esetben már résszigetelési gondok is. Bizony, ahol csak a tapéta hivatott a szigetelési hibákat korrigálni, ott nem várhatunk sokat.
Igen nagy gond az is, hogy az esetek jelentős részében egyszerűen hiányzik a panelból a polisztirol szigetelőanyag. Voltak olyan rossz minőségű szériák, amelyeknél a szigetelőanyag szó szerint légneművé vált, eltűnt a szendvicsszerkezetből, másutt az illesztési felületek hibái miatt a beköltöző madarak, egerek, rovarok fogyasztották el a hőszigetelést. Az épületekről készült hőfotókon gyakran jól látszik, hogy bizonyos helyeken hidegek, másutt viszont melegek a falak. Itt nincs már szigetelés.
Megint csak azt kell mondanunk, hogy a hőmennyiségmérés bevezetésével az ilyen rossz minőségű panelházakban lakók rosszul fognak járni. Kiderül, hogy ők igen sok hőenergiát fogyasztanak, melynek jelentős része kárba vész. Nincs más lehetőség, mint a hőszigetelés kijavítása, vagy utólagos pótlása. Műszakilag már több megoldást is kidolgoztak, sőt ki is próbáltak. Ilyen lehet a falak utólagos hőszigetelése kívülről DRYVIT-rendszerrel; a falra műanyag rögzítő elemekkel polisztirol, vakolt hőszigetelő táblákat rögzítenek. Hasonló a szerelt burkolattal készített külső hőszigetelés is. A falra szerelt faváz elemei közé üveggyapot szigetelés kerül, majd erre a burkolatot tartó függőleges vázszerkezet. Fejlesztettek ki technológiákat a betonpanelekből eltűnt hőszigetelés pótlására is, a panel megfúrásával, és a szigetelő hab betöltésével. Bármelyik megoldás előtt fontos a falszerkezet hőtérképének elkészítése, vagyis megállapítani azt, hogy hol, milyen az eredeti szigetelés.
Van azonban egy - a műszaki lehetőségeknél nehezebb - szempont is, a finanszírozás. Ezekben a korszerűtlen lakásokban zömmel olyan lakók élnek, akik sem külön-külön, sem összefogva nem tudnak több százezer forintot hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre fordítani. Ez csak megfelelő hitelkonstrukciókkal képzelhető el, amelyeknek a nehéz terheit az energia-megtakarítás költségeiből tudja viselni a lakó. Ilyen hitelkonstrukciók már jelenleg is vannak, de őszintén szólva kevesen élnek vele, mert az átalánydíjas fizetés nem kényszerítette ki a szükséges beruházásokat. A jövőben viszont ez valószínűleg megváltozik. Érdemesebb lesz fizetni a törlesztési részleteket, mint az energiapazarlást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Télen-nyáron energiát takarít meg a szigetelő ablakfólia

Utólag is növelhető az üvegfelületek energiahatékonysága, megfelelő szigetelőfóliával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, még szimpla üvegszerkezet esetén is.