DRYVIT hőszigetelő rendszer

Az épületek térelhatároló falainak külső hőszigetelésére (új és meglévő épületeknél egyaránt) a Magyarországon közel 30 éves, Dryvit külső hőszigetelő vakolat-rendszer a legelterjedtebb, bevált megoldás. A Dryvit rendszer alkalmazása esetén a falszerkezeteken akár 75%-kal csökkenthető a hőveszteség.

A Dryvit-rendszer felépítése

 • Falszerkezet vagy külső falburkolat.
 • Felragasztott Nikecell D hőszigetelés.
 • Felületerősítő üvegháló ragasztóanyagba beágyazva.
 • Dryvit vékonyvakolat.

Az egyes rendszerösszetevők

Ragasztók

(a Nikecell felragasztásához, felületerősítő üvegháló beágyazásához.)

 • Dryvit Primusz ragasztó.

Vizes keverékként kerül forgalomba, vödrökben kiszerelve. Felhasználás előtt 1:1 arányban cementtel kell keverni. (CEM II/A 32,5). Anyagszükséglet: kb. 3,0 kg/m2.

 • Dryvit poralakú ragasztó.

 • Száraz ragasztópor, 25 kg-os zsákos kiszerelésben. Felhasználás előtt vízzel kell keverni. 25 kg ragasztóporhoz kb. 7 liter víz. Anyagszükséglet: kb. 7 kg/m2.

Hőszigetelő réteg

Nikecell D expandált polisztirol kemény hablemez. Színjelölése kék csík, táblamérete 1000x500 mm. Vastagságát hőtechnikai méretezéssel kell meghatározni. Leggyakrabban alkalmazott vastagság 40-80 mm, de lehet vastagabb is.

Hőszigetelés rögzítése

Történhet csak ragasztással (ez az általános) vagy mechanikai rögzítéssel kiegészítve. Kiegészítő rögzítés szükséges: paneles épületeken, utólagos hőszigeteléseknél meglévő, bennmaradó vakolatokon, négy szint felett, OSB lemez-, vagy faburkolatokon, festett homlokzatokon, egyedi tervezői mérlegelés alapján. A hőszigetelő réteget hálózás előtt át kell csiszolni, majd portalanítani.

Hálóbeágyazás 

A felületerősítő Dryvit üvegháló beágyazása, a Dryvit-rendszer ragasztóanyagával történik. Minden esetben a hőszigetelő Nikecell D felületére kell felhordani a ragasztókeveréket, majd arra kell fektetni az üveghálót. A ragasztó keveréknek, az üveghálót teljes felületen fednie kell. A hálófedés folytonosságát 10 cm háló átfedésekkel kell biztosítani. A hálóbeágyazás megkötött ragasztóanyag felületét át kell csiszolni, majd portalanítani.

Vakolatalapozás

A Dryvit-rendszer, Dryvit Primusz ragasztókeverék használata esetén, nem igényel Dryvit vékonyvakolat alapozót. Dryvit poralakú ragasztó alkalmazása esetén a vékonyvakolat alapozó felhordása kötelező.

Felületképzés történhet:

 • Dryvit vékonyvakolat dörzs: 1. 2. vagy 3. szemcsekategóriával
 • Dryvit vékonyvakolat kapart határú: 1, 1,5 vagy 2 szemcsemérettel
 • Dryvit hengerelt vékonyvakolattal

Dörzsvakolat felhordása rozsdamentes acél glettelővel történik szemcseméret vastagságban, majd az anyag betömörítéséhez, a dörzsölt struktúra kialakításához javasolt a plexi simító (esetleg kemény PVC) használata. Anyagszükséglet:

 • szemcseméretnél - 2,1 kg/m2.
 • szemcseméretnél - 2,7 kg/m2.
 • szemcseméretnél - 3,5 kg/m2.
 • Kapart hatású vékonyvakolat felhordása és eldolgozása egyaránt kemény PVC-glettelővel történjen, szemcseméret vastagságban. Anyagszükséglet:
      1. szemcseméretnél - 2,1 kg/m2.
      1,5. szemcseméretnél - 2,7 kg/m2.
      2. szemcseméretnél - 3,3 kg/m2.

  Hengerelt vékonyvakolat felhordása két rétegben történik. A felhordás szerszáma a hagyományos festőhenger, vagy teddy-, filc-, szivacs-, borsómintás szivacs- stb. henger. Minden henger-típus más textúrát eredményez. Anyagszükséglet:
  kb.: 0,80 kg/m2 két rétegben.
  A Dryvit vékonyvakolatok 26 szín 8-8 színárnyalatában és 8 egyedi színben készülnek.
  A Dryvit-rendszer felületi felújítására az újravakoláson kívül a Dryvit diszperziós, vagy Dryvit szilikonfestékkel történő átfestés a célszerű megoldás. Anyagszükséglet:
  0,40 kg/m2.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Belső oldali hőszigetelés

  A Multipor hőszigetelő lapokkal végzett belső oldali hőszigetelés kiváló megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése külső...


  Gipszkarton falak és szigetelésük

  Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján általában anyagaik szerint tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. Az utóbbi évtizedek a térelhatárolásra...