Egyéni hőközpont távfűtéshez

Egy ilyen készülék beépítése ott jöhet szóba, ahol a távhő rendelkezésre áll, de a lakások fűtését és melegvíz ellátását már egyedileg, önállóan mérhetően és elszámolhatóan akarják megvalósítani. Szükséges tehát egy vízszintes kiosztású fűtési rendszer, amely pontosan ugyanúgy épül ki, mintha egy gázcirkóban gondolkodnánk, de a gázos kombi kazán helyett egy ilyen fali hőközpontot szerelünk fel. Ebbe csatlakozik be a távhő vezetéke, amelyhez akár a korábbi kétcsöves fűtés meglévő vezetékeinek egyikét is fel lehetne használni.
A készülékben lévő hőmennyiség-mérő pontosan méri a felhasznált energiát, amely a megfelelő hitelesítéssel az elszámolás alapját képezheti. A mért távhő meleg vize kerül azután a radiátorokba, amellyel 60-80 fokos fűtővíz esetén maximum 8,5 kW fűtőteljesítményt tud leadni. A fűtés ugyanúgy szabályozható és automatizálható (programozható), mint a gázkazánnál, a megfelelő termosztatikus szelepekkel pedig helyiségenként is az egyéni hőigényekhez és a külső befolyásoló tényezőkhöz igazítható. A 45-50 °C-os használati meleg vizet egy 25-30 kW teljesítményű hőcserélő átfolyós elven állítja elő. Ily módon a lakás vízellátásához csak hideg vízre van szükség. A baktérium képződés szempontjából kifejezetten előnyös az, hogy a melegvíz csak a használat helyén és a felhasználás idején jön létre.
A saját burkolatú készülék a falra akasztható, de arra is van lehetőség, hogy burkolat nélkül valamilyen alkalmas helyre beépítsék. Természetesen nincs szüksége kéményre, nem fogyasztja, és nem szennyezi a levegőt. Új építésű sorházaknál, társasházaknál gazdaságos megoldás lehet, de szóba jöhet egy meglévő távfűtési rendszer szétbontásánál, és egyedi mérésű átalakításánál is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A távhő helye

MESTER+A távfűtés a korábbi évtizedekben a panel lakótelepek gazdaságtalan fűtési megoldása volt. Mára megváltozott a helyzet. A távfűtés nem csak egy olcsó alternatívává vált, hanem a...


Túlfogyaszt-e a távfűtés?

A gáz és áram támogatás új rendszerében a távfűtés kimaradt az átlagon felüli fogyasztást terhelő tarifából. (A legfrissebb pletykák szerint nem egészen!) Egyesek úgy vélik, hogy ez...