Rockwool

A tűzbiztos kőzetgyapot szigetelés

Lássuk tehát, hogy milyen területeken alkalmazható például az egyik legkeresettebb hőszigetelő anyag, a Rockwool kőzetgyapot. Vannak természetesen olyan felhasználási területei, melyek speciális műszaki felszereltséget és szaktudást igényelnek, mint például a lapostetők hőszigetelése, vagy a panelos épületek két vasbeton héja közötti hőszigetelés szórt kőzetgyapottal, de a kisebb épületek - például családi házak - hőszigeteléséhez használt termékek kifejlesztése során mindig a lehető legegyszerűbb - házilagos - beépíthetőség volt a vezérlő szempont.

A tetőtér beépítéshez, szarufák közötti hőszigeteléshez ajánlott Rockwool Deltarock 1000x625 mm-es táblái például átlósan megfelezve vannak zsugorfóliába csomagolva. Két ilyen derékszögű háromszög alakú lemezt egymással szemben lefektetve, és a közös átfogójuk mentén egymáshoz képest eltolva a befogók között 50 és 99 cm között bármilyen szarufaköz-távolságot (illetve ténylegesen annál 1 cm-rel nagyobbat) egyszerűen be lehet állítani. Ezután csak a kilógó sarkokat kell levágni, és az éklemez máris behelyezhető a szarufák közé.
A felhasználónak a lemezek darabolásához használt késen kívül gyakorlatilag semmilyen segédeszközre nincs szüksége, még collstokra sem. Mivel a Deltarock a ma hasonló célra használt többi ásványgyapot terméknél általában magasabb testsűrűségű, ezért nagyon jó a hőszigetelése, és egyszerűen befeszíthető a szarufák közé. Az éklemezek rögzítéséhez semmilyen kiegészítő műveletre - tűzésre, szegezésre, drótozásra - nincs szükség. A Deltarock külön előnye, hogy a beépítést bárki, akár egyedül is elvégezheti. Az éklemezek tökéletesen feszülnek egymáshoz és a szarufákhoz, így közöttük hézagok - úgynevezett hőhidak - nem keletkeznek. A levágott sarkokat is föl lehet használni kisebb zugok kitöltéséhez, ezért a Deltarock gyakorlatilag hulladékmentesen felhasználható.
Ha a tetőteret nem építik be, célszerű magát a padlásfödémet hőszigetelni. Ebben az esetben eldöntendő, hogy a későbbiekben használják-e a padlásteret valamilyen tárolási célra, illetve közlekednek-e időnként a padlástérben. Ha igen, akkor egy lépésálló kőzetgyapot lemez, a Dachrock használható hőszigetelésként, erre külön burkolóréteget már nem kell elhelyezni. Ha a padlásfödém egyenetlen, ajánlott a lemezek két, átlapolt rétegben (pl. 2x6, 2x7 vagy 2x8 cm) történő fektetése, így nem alakulhatnak ki a lemezek között átmenő hézagok. Ha nem, akkor elég a kisebb testsűrűségű - ezért olcsóbb - Multirock Plus alkalmazása is, de erre nem szabad rálépni. A két termék természetesen kombinálható is, például ha a padlástérben csak a közlekedési útvonalakra kerül lépésálló lemez, a padlástér többi részét pedig tárolásra nem használják.
A Rockwool RT lemez úsztató rétegként a szintközi födémek lég- és lépéshang szigetelését oldja meg, a Multirock Plus pedig kiválóan alkalmas szerelt válaszfalak hőszigetelésére is.
A Rockwool kőzetgyapot termékek sajátossága a teljes keresztmetszetű víztaszítás: nem baj, ha szállítás vagy beépítés közben a lemezek felületére víz kerül, a vízcseppek a lemez felületéről - még a vágottról is - leperegnek. Az alapanyag olvadáspontja 1000 °C feletti, így egy esetleges épülettűz esetén is képes megakadályozni a tűz továbbterjedését, illetve megvédi a vele szigetelt épületszerkezeteket is. Mivel a rovarok, madarak vagy rágcsálók a kőzetgyapotban nem tesznek kárt, ezért előnyösen alkalmazhatók akár külterületi, ideiglenesen használt épületek - például hétvégi házak, nyaralók - hőszigetelésére is.
A kőzetgyapot az egészségre nem káros. Környezetvédelmi szempontból sem jelent problémát, a kibontott kőzetgyapot nem minősül veszélyes hulladéknak.

 

A cikk a Rockwool Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140-144.
Telefon: 471-4080
szakmai támogatásával készült.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyire gazdaságos a pellet fűtés?

A pellet teljes egészében természetes alapanyagokból készülő granulátum. Alapanyaga legtöbb esetben faipari melléktermék. Fűrészporból és darált faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson,...


Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...