Rockwool

A tűzbiztos kőzetgyapot szigetelés

Lássuk tehát, hogy milyen területeken alkalmazható például az egyik legkeresettebb hőszigetelő anyag, a Rockwool kőzetgyapot. Vannak természetesen olyan felhasználási területei, melyek speciális műszaki felszereltséget és szaktudást igényelnek, mint például a lapostetők hőszigetelése, vagy a panelos épületek két vasbeton héja közötti hőszigetelés szórt kőzetgyapottal, de a kisebb épületek - például családi házak - hőszigeteléséhez használt termékek kifejlesztése során mindig a lehető legegyszerűbb - házilagos - beépíthetőség volt a vezérlő szempont.

A tetőtér beépítéshez, szarufák közötti hőszigeteléshez ajánlott Rockwool Deltarock 1000x625 mm-es táblái például átlósan megfelezve vannak zsugorfóliába csomagolva. Két ilyen derékszögű háromszög alakú lemezt egymással szemben lefektetve, és a közös átfogójuk mentén egymáshoz képest eltolva a befogók között 50 és 99 cm között bármilyen szarufaköz-távolságot (illetve ténylegesen annál 1 cm-rel nagyobbat) egyszerűen be lehet állítani. Ezután csak a kilógó sarkokat kell levágni, és az éklemez máris behelyezhető a szarufák közé.
A felhasználónak a lemezek darabolásához használt késen kívül gyakorlatilag semmilyen segédeszközre nincs szüksége, még collstokra sem. Mivel a Deltarock a ma hasonló célra használt többi ásványgyapot terméknél általában magasabb testsűrűségű, ezért nagyon jó a hőszigetelése, és egyszerűen befeszíthető a szarufák közé. Az éklemezek rögzítéséhez semmilyen kiegészítő műveletre - tűzésre, szegezésre, drótozásra - nincs szükség. A Deltarock külön előnye, hogy a beépítést bárki, akár egyedül is elvégezheti. Az éklemezek tökéletesen feszülnek egymáshoz és a szarufákhoz, így közöttük hézagok - úgynevezett hőhidak - nem keletkeznek. A levágott sarkokat is föl lehet használni kisebb zugok kitöltéséhez, ezért a Deltarock gyakorlatilag hulladékmentesen felhasználható.
Ha a tetőteret nem építik be, célszerű magát a padlásfödémet hőszigetelni. Ebben az esetben eldöntendő, hogy a későbbiekben használják-e a padlásteret valamilyen tárolási célra, illetve közlekednek-e időnként a padlástérben. Ha igen, akkor egy lépésálló kőzetgyapot lemez, a Dachrock használható hőszigetelésként, erre külön burkolóréteget már nem kell elhelyezni. Ha a padlásfödém egyenetlen, ajánlott a lemezek két, átlapolt rétegben (pl. 2x6, 2x7 vagy 2x8 cm) történő fektetése, így nem alakulhatnak ki a lemezek között átmenő hézagok. Ha nem, akkor elég a kisebb testsűrűségű - ezért olcsóbb - Multirock Plus alkalmazása is, de erre nem szabad rálépni. A két termék természetesen kombinálható is, például ha a padlástérben csak a közlekedési útvonalakra kerül lépésálló lemez, a padlástér többi részét pedig tárolásra nem használják.
A Rockwool RT lemez úsztató rétegként a szintközi födémek lég- és lépéshang szigetelését oldja meg, a Multirock Plus pedig kiválóan alkalmas szerelt válaszfalak hőszigetelésére is.
A Rockwool kőzetgyapot termékek sajátossága a teljes keresztmetszetű víztaszítás: nem baj, ha szállítás vagy beépítés közben a lemezek felületére víz kerül, a vízcseppek a lemez felületéről - még a vágottról is - leperegnek. Az alapanyag olvadáspontja 1000 °C feletti, így egy esetleges épülettűz esetén is képes megakadályozni a tűz továbbterjedését, illetve megvédi a vele szigetelt épületszerkezeteket is. Mivel a rovarok, madarak vagy rágcsálók a kőzetgyapotban nem tesznek kárt, ezért előnyösen alkalmazhatók akár külterületi, ideiglenesen használt épületek - például hétvégi házak, nyaralók - hőszigetelésére is.
A kőzetgyapot az egészségre nem káros. Környezetvédelmi szempontból sem jelent problémát, a kibontott kőzetgyapot nem minősül veszélyes hulladéknak.

 

A cikk a Rockwool Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140-144.
Telefon: 471-4080
szakmai támogatásával készült.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Honnan vegyük az energiát?

A fűtési és használati meleg víz energiája különböző forrásokból származhat, és a költségeket nem mindig könnyű összehasonlítani. Magyarországon a leginkább szóba jöhető energiaforrás az...


Mennyire megújuló a fa?

Elkezdődött a fűtési idény, és ezzel párhuzamosan újra előtérbe kerülnek a viták: melyik fűtőanyag a legkevésbé ártalmas. Melyik terheli legkevésbé a környezetet. Újabban a megújuló...