STEINEL Gluematic 3002 és 5000 ragasztópisztolyok

1A ragasztott kötések szerepe az iparban és a barkácsolásban is egyre jelentősebb. A korszerű ragasztóanyagok azonban új fejezetet nyitottak a ragasztástechnikában, a már hagyományosnak mondható kontakt, és diszperziós kötőanyagok mellett megjelentek az olvadóragasztók is. Ezek előnyeit - a barkácsolásban és a házkörüli teendők elvégzésekor - ragasztópisztolyt használva élvezhetjük. E hasznos szerszám főként javító és szerelő munkáknál nagyon hasznos, mert szinte azonnal, minden különösebb előkészület nélkül használható. A vele készített ragasztott kötések szilárdak, gyorsan kialakíthatók, a ragasztóanyagot pontosan oda juttathatjuk vele, ahová kell. További előnye, hogy a ragasztóanyag perceken belül megszilárdul, ezután terhelhető, így nincs kényszerű várakozás, munkánkat szinte megszakítás nélkül folytathatjuk. E korszerű eszközök közül most két Steinel gyártmányút - a Gluematic 3002 és az 5000 típusú ragasztópisztolyokat - mutatjuk be olvasóinknak.

Gluematic 3002 vezetékes ragasztópisztoly 

Ergonómiailag megtervezett műanyag burkolata korszerű szerkezetet takar. Könnyűnek mondható, hiszen súlya csak 200 gramm, ám készenléti állapotában a támasztékára állítva mégsem hajlamos a feldőlésre (1). Ez egyrészt a markolat-alj jó felfekvésének, másrészt a széles huzal támasztéknak köszönhető. A pisztoly fokozatmentesen, átkapcsolás nélkül 100-240 Voltos hálózati feszültséggel működik. A tápvezeték 1,8 m hosszú, fixen a pisztoly markolatba kötött. A Gluematic 3002 felfűtéséhez 7-10 perc szükséges, eközben az áramfelvétele 200 W. Munkafázisban azonban csak 45 W a teljesítményigénye, készenléti állapotban pedig mindössze 16 W-nyi energiát fogyaszt. 2 A ragasztópisztoly elektronikus hőmérséklet-szabályozója megakadályozza a ragasztó, illetve a műanyagház túlmelegedését, egyben a túlzóan nagy áramfelvételt is meggátolja. A Gluematic 3002 ragasztópisztolyhoz 11 mm átmérőjű, eredeti Steinel, vagy Pattex ragasztórudakat ajánlott használni. A ragasztóanyag a pisztolyban kb. 200 fokra hevülve felolvad, és a kinyomóravasz meghúzásával a kiömlőcsövön keresztül tudjuk a munkafelületre juttatni, mégpedig percenként 7,5 g-nyi megolvasztott ragasztót. A barkács szettben a 3002 ragasztópisztoly, tartozékként műanyag készenléti koffer, 200 mm hosszú ragasztópálcák és sokoldalú felhasználását bemutató színes füzet van, ami jó tippeket ad a használatához.

Gluematic 5000 ragasztópisztoly 

Ez a típus ragasztóállomással, vezeték nélkül is használható (2). A pisztoly nagy előnye, hogy a ragasztót megolvasztó, elektronikusan vezérelt kettős fűtőeleme nagy teljesítményű. A kettős fűtőrendszer teszi lehetővé, hogy a pisztolyt 10-13 percig vezeték nélkül, a ragasztóállomástól távol is használhatjuk. A markolat aljába szerelt csatlakozó olyan kialakítású, hogy a ragasztóállomáson kívül a tápkábel közvetlen csatlakoztatását is lehetővé teszi (3). A Gluematic 5000 pisztoly ragasztóállomása végső soron egy speciálisan kialakított állvány, amelyre a ragasztópisztolyt felfűtésekor és használata után állíthatjuk. Ilyenkor a tápkábelt az állványba kell dugni, a ragasztópisztolyt pedig a rugós előfeszítésű, vízszintes tengelye körül elfordítható speciális csatlakozóra nyomva helyezhetjük áram alá (4). Ezt a markolat alján található ellenőrző lámpa jelzi (5). Az állvány elejébe épített kis műanyagtálca fogja fel a ragasztórúd esetleges túladagolása miatt a készenléti állapot alatt kiszivárgó olvadt ragasztót. A szerszám 220-240 V-os feszültséggel működik. 6 Készenléti áramfelvétele 30 W, a felfűtési szakaszban viszont 500 W-nyi energiát vesz fel. A fűtőbetét 210 fokra hevíti fel a ragasztóanyagot, túlmelegedését elektronikus szabályozó áramkör akadályozza meg (6). Felfűtéséhez 3-5 perc szükséges, és mint említettük, tápfeszültség nélkül 13 percig ragasztásra alkalmas hőfokú a fűtőpatron. E pisztolyba is 11 mm átmérőjű ragasztórudak, lehetőleg eredeti Steinel, vagy Pattex gyártmányúak használata ajánlott. A pisztolyból percenként 12 g-nyi megolvadt ragasztóanyagot lehet a munkafelületre kinyomni. A hosszú kiömlőcső nagy segítséget jelent, ha szűk és nehezen hozzáférhető helyekre kell a ragasztót kinyomni. A Gluematic 5000-es Steinel ragasztópisztoly minden szempontból nagyobb teljesítményű az előző 3002-es típusnál, és plusz szolgáltatásait tekintve is a folyamatos munkára való.

Próbáinkon mind a kettő jól vizsgázott 

Mint gyakorló barkácsolók, volt már gyakorlatunk a ragasztópisztolyokat illetően. Igaz, főként az egyszerű, barkács kivitelűeket használtunk, használat sokrétűsége tekintetében nincs sok különbség közöttük. A Steinel gyártmányúak azonban igényes szerszámok, folyamatos munkára is alkalmasak. Először is jó a fogásuk, nem hevülnek túlságosan fel, a ragasztóanyagot pontosan oda lehet velük juttatni, ahol szükség van rá. Nem csurgatják feleslegesen a ragasztóanyagot, feltéve, hogy azt nem adagoljuk túl. Ez főként akkor fordulhat elő, ha a ravasszal túl gyorsan nyomjuk a ragasztópálcát a fűtőelembe, és nem használjuk el a felolvadt ragasztóanyagot. A ravasszal mindig csak annyira célszerű a szilárd ragasztópálcát a fűtőelembe nyomnunk, amennyi ragasztóra szükségünk van. A felesleg ugyanis kicsurog a pisztolyból és kárba vész.
8Előbb azt néztük meg, hogy milyen gyorsan szilárdul meg a kinyomott ragasztóanyag. A kis és közepes ragasztópisztolyokhoz képest nem sok a különbség, 2 percen belül megkötött ugyan a ragasztó, ám tovább marad képlékeny állapotban, tehát viszonylag hosszabb időnk marad a darabok illesztésére, lepréselésére. A ragasztópisztolyok ugyan pontszerű, vagy kis felületű ragasztott kötésekhez ideálisak, ám ez a határmezsgye kitolható, ha hőlégfúvóval meggátoljuk a ragasztóanyag megdermedését. Jó hővezető anyagok esetén is előnyös volt, ha a darabokat kellően előmelegítettük.
Az olvadóragasztók előnye, hogy gyorsan megszilárdulnak, így 2-3 perc múlva már terhelhetők, vagy további megmunkálásra válnak alkalmassá. A felolvasztott fehér, vagy világos színű rudakkal összeragasztott alkatrészek kötése szilárd, viszont a ragasztó anyaga miatt bizonyos mértékig rugalmasnak mondható, repedezésre nem hajlamos, a kötés ezért nagyon tartós. Esetenként rések, fugák kitöltésére is használhatók. Az anyagok különbözősége majdhogynem lényegtelen, mert a ragasztó szinte bármilyen anyaghoz jól tapadt, ha egyébként a felületek tiszták, por és zsírmentesek, esetleg felérdesítettek.
10Az egyértelmű, hogy faanyagokat kiválóan lehet összeerősíteni ragasztópisztollyal. Bútorjavításoknál, pl. kilazult alkatrészek eresztékeit a megtisztításuk után percek alatt megszilárdítottuk (7). Ha nagyobb a darabok ragasztott felülete, akkor a folyamatosan kinyomott ragasztót hőlégfúvóval tartottuk képlékeny állapotban, és ezt követően már illesztve préselhettük össze az egymásba illő részeket. A beállítható hőfokszabályozóval ellátott hőlégfúvóknál (pl. Steinel HL2002 LE típusúnál) ajánlatos 220 fokosra szabályozni a levegő hőmérsékletét.) Derékszögű sarokillesztéseknél az egyik alkatrészt szilárdan sarokszorítóba fogtuk, a másik darabot pedig a meleg ragasztóval bevonva azonnal a helyére illesztettük, majd a másik szorítópofával gyorsan és szöghelyesen rögzítettük. A szokásosnak mondható ragasztásokon - pl. csomagolódoboz lezárása (8), dekorációs munkák (9), modell ragasztások (10), kábelek rögzítése (11) - és hasonló munkákon kívül mi most a nem kimondottan kézenfekvő javításokhoz használtuk a ragasztópisztolyt. A ragasztandó felületeket azonban mindig gondosan letisztítottuk, zsír- és portalanítottuk, esetenként a felületeket finoman fel is érdesítettük, hogy a megolvadtan kinyomott ragasztó tapadása megfelelő legyen. Visszaragasztottuk az autószőnyegről felvált gumibetétet (12), és a csővezeték szigetelő burkolatát is ragasztópisztollyal összeerősítve toldottuk meg (13). A kilazult csempelapot ragasztópisztollyal erősítettük vissza a helyére, sőt, még a műanyagtiplit is a megolvasztott 11 ragasztóval rögzítettük a falba fúrt, ám nagyra sikeredett lyukba (14). Mivel a ragasztóanyag fémekhez is jól tapad, a régi fémveretet is sikerrel erősítettük fel az öreg komód fiókjára. Olyan ragasztásokat is percek alatt végeztünk el, ahol hézagkitöltésre is szükségünk volt. Egy öreg filungos ajtó kettéhasadt táblájának rését két oldalról a repedésbe nyomott ragasztóval töltöttünk fel. A ragasztó megszilárdulása után a feleslegét felmelegített késsel vágtuk le, majd lemázoltuk az egész ajtótáblát. A javítást szinte észre sem venni. Az ilyen feltöltő javításoknál lényeges, hogy a rés, repedés, vagy a feltöltendő fuga milyen mély, a ragasztóanyagot kellő mélységben és a kellő gyorsasággal tudjuk-e kinyomni a pisztolyból. A folyós ragasztó ugyanis csak akkor tölti fel a rést teljesen, ha közben nem hűl ki, illetve folyamatos az utánpótlása. Ilyenkor lassabban dermed meg a sűrűn folyós ragasztó, a folyamatosan kinyomott anyag pedig ezen felül bizonyos tekintetben présként is funkcionál. Így a nagyobb rések mélyébe is bepréselhető a ragasztó, s megszilárdult állapotában sem fog zsugorodni, megrepedni, mint a hagyományos tömítő tapaszok. Végezetül még egy gyorsjavítást is elvégeztünk kolléganőnk klumpáján; a felvált felsőrész végét pillanatok alatt újra a helyére rögzítettük (15).
13A ragasztópisztoly használata közben azonban ajánlatos körültekintőnek lenni, mert könnyű megfeledkezni arról, hogy a ragasztó 200 fok körüli hőmérsékletű. Ez pedig még megszilárdulása közben is fájó égési sérüléseket okozhat. Ezért sem a frissen kinyomott ragasztót, sem a már megszilárdultat ne érintsük meg 4-5 percig, ha pedig nagyobb rést töltöttünk fel vele, akkor különösen legyünk óvatosak, mert a dermedési idő ilyen esetekben hosszabb ideig tart, és még ilyenkor is megégetheti a bőrünket. Ha viszont erre a körülményre kellően ügyelünk, akkor a ragasztópisztoly szinte nélkülözhetetlen és sokoldalúan használható darabja lesz szerszámkészletünknek.

Világújdonság 
Steinel

PurGlue 50 patronos ragasztópisztoly tartós kötésekhez

A Steinel cég a szokásos típusokon kívül egy különleges adottságú ragasztópisztolyt is gyárt. A világon először ezzel a szerszámmal lehet a sima, ún. hideg anyagokat, pl. kerámiát, márványt és fémeket akár egymással is rendkívül szilárdan összeragasztani. Az ilyen anyagokhoz természetesen különleges, PUR (poliuretán) ragasztó szükséges. S mivel a ragasztóanyag tubusos, némileg módosult a kinyomására alkalmas pisztoly is.

Speciális poliuretán ragasztó

Ez az új anyag különösen nagy kezdeti megszilárdulása után, extrém módon terhelhető végső kötésszilárdságával tűnik ki. Ezen felül természetesen vízálló, és -40 + 100 °C hőmérséklet között hőálló. Ezen felül oldószermentes, külső és belső használatra egyaránt alkalmas. Végső szilárdságát 1-5 nap alatt éri el, ám a kinyomott ragasztó ún. nyitott ideje 1 perc, ezután már kötni kezd. Oldásához 130 °C hőmérséklet szükséges.
A ragasztóanyag gyors és tiszta használatához a PurGlue 50 ragasztópisztolyra van szükség. A kinyomó és hevítő pisztoly ragasztóállványának (1) köszönhetően 20 percig kábel nélkül használható, két fűtő fokozat biztosítja a gyors felfűtést és az állandó készenléti hőmérsékletet. Az üzemmód kijelző piros fénye a felfűtést (2), a zöld pedig a használatra kész állapotot jelzi. A szerszám 230 V-os feszültséggel működik, a ragasztó felhevítéséhez 10-13 percre van szüksége. Fűtőteljesítménye felfűtéskor 500 W, készenléti állapotban azonban csak 14 W. Használatakor a ragasztópatront a bajonettzáras (3) fűtőbetétbe kell helyezni (4), majd a hálózatra csatlakoztatott állványba nyomás után megvárni a zöld lámpa kigyulladását. A ragasztóanyagot a már szokásos módon, a ravasz meghúzásával adagolva jutathatjuk a munkafelületre (5).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kültéri munkák a MESTERrel

Amikor elmúlik a kánikula, figyelmünk a kültéri teendőkre irányul. A MESTER segítségünkre van, mint mindig.


A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...