Bosch halk szecskázók

12A szecskázó vagy komposztáló gépek gyakorlatilag egész évben üzemben vannak, szeptembertől kezdődően még gyakrabban kerülnek elő a szerszámos kamrából. Az őszi munkák során keletkező rengeteg kerti hulladék egyre több helyet foglal, miközben igen értékes komposzt alapanyagát képezi. Emiatt valljuk, hogy a komposztáló, vagy szecskázó gépek a legfontosabb kerti gépek közé tartoznak.

A Bosch a szecskázó gépek igen széles termékskáláját gyártja, melyek közül a hazai forgalomban a két legtipikusabbal, az AXT 2500 HP (1) és az AXT 1600 HP (2) típusjelűekkel találkozhatunk. Mindkét készülék a "halk-szecskázók" kategóriáinak egy-egy jellegzetes darabja, és két különböző működési elvet képvisel. Mielőtt azonban erre rátérnénk, néhány gondolat erről a halk működésről. A Bosch szecskázók 84 db zajszinten dolgoznak, ami alig haladja meg az átlagos szobai zajok mértékét. A hasonló rendeltetésű ún. ütőkéses komposztálók 100 dB körüli zajt bocsátanak ki, ami már lényegesen erősebb, de még elviselhető (legfeljebb a szomszédok nem nagyon örülnek). A 130-140 dB körüli hangteljesítmény már a fájdalomküszöböt meghaladja; ilyen erős egy sugárhajtású repülőgép hangja közelről (3).
Említettük, hogy a Bosch két jellegzetes szecskázója két különböző működési elvet képvisel. Az AXT 2500 - amely kategóriájának egyik csúcsgépe - belsejében egy lassan forgó maróhenger őrli fel a beledugott faágakat (4), akár 4 cm vastagságút is. A vágóhengerhez egy szabályozható ellenlap közelít, melynek segítségével önműködően, visszavágás nélkül húzza be a szecskázandó anyagot (5). A maróhenger mindössze 40 fordulatot tesz percenként (ez a csendes járás egyik magyarázata), viszont a nagy áttétel miatt igen nagy nyomatékot képes kifejteni. Persze ehhez a tekintélyes, 2500 W-os teljesítmény is szükséges.
A maróhengeres szecskázó gépek használata sokkal kellemesebb, mint a régebbi ütőkéseseké. A munka teljesen veszélytelen, nem kell belegyömöszölni az ágakat, elég egyszerűen beejteni, és a behúzást folyamatosan és automatikusan végzi a gép. Ha mégis megszorulna egy nagyobb fadarab, a blokkolásoldó rendszer megoldja a problémát; visszaforgással kitolja a makacs darabot, anélkül, hogy a tölcsért le kellene vennünk.
A korábbi ütőkéses hajtóművet a Bosch már a kisebb kategóriájú szecskázókhoz sem használja, ezekhez is új, szintén halk járású őrlőművet, csigás vágószerkezetet fejlesztett ki. Ezeknél egy ferde tengelyű csiga húzza be lassan a faágakat (6), közben megroppantja, szétzúzza, és kis tárcsákra vágja fel az anyagot. A szakértők szerint talán ez a legideálisabb alapanyag a komposztkészítéshez, mert a megroppantott faanyagban (7) keletkezett finom repedéseken keresztül a mikroorganizmusok bejuthatnak a fa belsejébe, és ott kifejthetik hatásukat. Ugyanakkor a durván szecskázott anyag szerkezet a komposzt-halom jó oxigénellátásáról gondoskodik, elősegíti a gyors korhadást, de meggátolja a rothadást. Mindkét szecskázó kialakítása olyan, hogy kerekein könnyen mozgatható, akár lépcsőn is fel-le húzható (8), az 1600-asnak még a munkamagassága is állítható. A kisebbik gép óránként egy mázsa, a nagyobbik akár másfél mázsa faanyag összeaprítására is képes. Használatukhoz 10, illetve 16 A-es biztosíték szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szecskázó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komposztaprítók, szecskázók

A nagyobb kertek tulajdonosainak mindig adnak munkát a telepített növények, bokrok vagy a régebben ültetett fák. Az ágak növekedését ugyanis többnyire csak ezek visszanyesésével lehet formában...