Termosztatikus szelepek

Egy önműködő hőmérsékletszabályozóról van szó, amely egy szeleptestből és egy ehhez illeszkedő termosztatikus szabályozófejből áll. Általában a fűtőtest előremenő ágára csatlakozik rá, és biztosítja, hogy a fűtőtestbe mindig az előre beállított hőmérsékletnek megfelelő fűtővíz jusson. Ha a termofejnél a léghőmérséklet növekszik, a benne lévő folyadéktölte kitágul, és a szelepet lezárja. Csökkenő hőmérsékletnél a szelep automatikusan újra kinyílik. Egyes termofejeknél a hőérzékelőt külön választják, ezeknél a radiátor saját hőmérséklete nem befolyásolja a léghőmérséklet mérést.

A termosztatikus szelepek a fűtési energia- megtakarítás legfontosabb eszközei. Biztosítják azt, hogy minden egyes helyiségben pontosan akkora hőmérséklet legyen, amekkorát megkívánunk. Ha a napsütésből, a főzésből, a nagyobb vendégsereg testmelegétől plusz energiához jutunk, a termosztátfej ennek megfelelően leszabályozza fűtést. Lehetőséget ad a helyiségek közötti hőmérsékletkülönbség létrehozására, a használaton kívüli helyiségek fűtésének kiiktatására, vagy akár fagymentesítő fűtésének beállítására, a hálószoba éjszakai fűtésének visszavételére stb. 
Egycsöves fűtési rendszerbe termosztatikus szelepet nem lehet beszerelni, mert a sorba kötött rendszerben leállítaná a keringést. Az egycsöves átkötőszakaszosba és a kétcsövesbe viszont igen. Az ún. bypass-os radiátorszeleppel szerelt radiátor létrehozza az átkötőszakaszt, így utólag is van lehetőség egy régi egycsöves rendszer korszerűsítésére. A régi, gyenge minőségű termosztatikus szelepek ma már rendszerint nem működnek, a felújításnál ezzel feltétlenül számoljunk. 
A szabályozott fűtés és a fűtési hőmennyiség-mérés egymással szoros összefüggésben lévő két szempont. Gazdasági szempontból nincs értelme (komfort szempontjából azért van) egyetlen fillért sem elkölteni szabályozó szelepekre, ha ezt a fűtési költségek csökkenésében úgy sem érzékeljük. Olcsóbb kinyitni az ablakot. De fordítva is igaz; mi haszna van a hőmennyiség mérésének, ha a pazarló fűtésrendszerembe semmilyen módon nem tudok beavatkozni. Ez a kettő csak együtt lehet jó és gazdaságos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A padlófűtési rendszerek legvékonyabb generációja

Felújításkor, különösen a régebbi lakóépületek esetében, az alacsony magasságú konstrukciók hatalmas segítséget jelentenek a padlófűtés rendszerre való átállás során. Az Uponor Siccus Mini ezt...


Túl sok energiát fogyasztunk

A világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, ha a lakossági és ipari felhasználást egyaránt figyelembe vesszük. Magyarországon viszont mindkét...