Termosztatikus szelepek

Egy önműködő hőmérsékletszabályozóról van szó, amely egy szeleptestből és egy ehhez illeszkedő termosztatikus szabályozófejből áll. Általában a fűtőtest előremenő ágára csatlakozik rá, és biztosítja, hogy a fűtőtestbe mindig az előre beállított hőmérsékletnek megfelelő fűtővíz jusson. Ha a termofejnél a léghőmérséklet növekszik, a benne lévő folyadéktölte kitágul, és a szelepet lezárja. Csökkenő hőmérsékletnél a szelep automatikusan újra kinyílik. Egyes termofejeknél a hőérzékelőt külön választják, ezeknél a radiátor saját hőmérséklete nem befolyásolja a léghőmérséklet mérést.

A termosztatikus szelepek a fűtési energia- megtakarítás legfontosabb eszközei. Biztosítják azt, hogy minden egyes helyiségben pontosan akkora hőmérséklet legyen, amekkorát megkívánunk. Ha a napsütésből, a főzésből, a nagyobb vendégsereg testmelegétől plusz energiához jutunk, a termosztátfej ennek megfelelően leszabályozza fűtést. Lehetőséget ad a helyiségek közötti hőmérsékletkülönbség létrehozására, a használaton kívüli helyiségek fűtésének kiiktatására, vagy akár fagymentesítő fűtésének beállítására, a hálószoba éjszakai fűtésének visszavételére stb. 
Egycsöves fűtési rendszerbe termosztatikus szelepet nem lehet beszerelni, mert a sorba kötött rendszerben leállítaná a keringést. Az egycsöves átkötőszakaszosba és a kétcsövesbe viszont igen. Az ún. bypass-os radiátorszeleppel szerelt radiátor létrehozza az átkötőszakaszt, így utólag is van lehetőség egy régi egycsöves rendszer korszerűsítésére. A régi, gyenge minőségű termosztatikus szelepek ma már rendszerint nem működnek, a felújításnál ezzel feltétlenül számoljunk. 
A szabályozott fűtés és a fűtési hőmennyiség-mérés egymással szoros összefüggésben lévő két szempont. Gazdasági szempontból nincs értelme (komfort szempontjából azért van) egyetlen fillért sem elkölteni szabályozó szelepekre, ha ezt a fűtési költségek csökkenésében úgy sem érzékeljük. Olcsóbb kinyitni az ablakot. De fordítva is igaz; mi haszna van a hőmennyiség mérésének, ha a pazarló fűtésrendszerembe semmilyen módon nem tudok beavatkozni. Ez a kettő csak együtt lehet jó és gazdaságos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerű fűtési költségmegosztás

A háztartások energiaköltségének több mint 80%-át a fűtés, avíz és a villanyáram költségei adják. Ezek mérése és fogyasztás szerinti elszámolása alapvető feltétele az ésszerű felhasználásnak. Az...


Üveg, ami fűt és teljesen átlátszó

Ahhoz, hogy egy ház vagy lakás kényelmes és kellemes otthonná váljon, az egyik alapvető tényező a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása. Erre kínál megbízható, tiszta, hatékony és biztonságos...