Rockwool

Utólagos hőszigetelés

Az iparosított technológiával gyártott (nemcsak a paneles, hanem az úgynevezett salakbeton-blokkos, öntöttfalas: alagút-, csúszózsalus stb.) épületek utólagos hőszigetelésére a Magyarországon is gyárral rendelkező Rockwool, a világ legnagyobb kőzetgyapot gyártója, egy sor terméket gyárt. Ezek már a keletnémet felújítási programban is jelesre vizsgáztak, és számtalan megoldási lehetőséget nyújtanak a tervezők, építtetők számára.

Előszeretettel alkalmazzák Magyarországon is az úgynevezett szerelt, hátul szellőztetett légréteges homlokzatokat. Ennek a szerkezetnek az a lényege, hogy a külső, szerelt jellegű burkolat mögötti légrésben felfelé áramlik a levegő, így például a napsütéstől átmelegedett burkolat nem a falszerkezetre adja át a meleget, a mozgó légréteg "kiöblíti" azt. A hőszigetelés ebben az esetben az átszellőztetett légréteg mögött, a teherhordó szerkezetre van rögzítve. Az ehhez a szerkezethez ajánlott Fixrock kőzetgyapot lemez víztaszító képessége itt fokozott szerepet kap, hiszen a szerelt burkolóelemek között (pl. kőlap burkolat) akár 10 mm széles, nyitott fugák is lehetnek, amiken keresztül a csapadék közvetlenül is a hőszigetelésre kerülhet. A Fixrock-ot táblánként csak két (vagyis négyzetméterenként 3,2) dübellel kell a falra rögzíteni, így tetemes élőmunka- és költségmegtakarítást eredményez a kivitelező és a megrendelő számára.
Ennek fekete üvegfátyol kasírozású változata a Tectorock VS, melynek előnye, hogy a kőzetgyapot lemez felületének fokozott a légzárása, anélkül, hogy a lemez páraátbocsátó képessége csökkenne, sőt az üvegfátyollal kasírozott kőzetgyapot lemez is "nem éghető" besorolású.
Az előző megoldást családi házak esetében ritkábban alkalmazzák, viszont ma már igen elterjedtek a vakolt hőszigetelésű homlokzati rendszerek. Szemben a polisztirolhabos megoldással, napjainkban majdnem valamennyi rendszergazda kínál kőzetgyapotos megoldást is alternatívaként. A kőzetgyapotos vakolt homlokzati hőszigetelő rendszerek sok szempontból előnyösebbek a polisztirolosnál. A kőzetgyapotnak 20-25-ször jobb a páraáteresztő képessége az azonos vastagságú polisztirolhabnál azonos hőszigetelő képesség mellett, így a fal lélegző képességét gyakorlatilag nem befolyásolja. A kőzetgyapot nem zsugorodik, nincs hőmozgása. Különösen középületek esetében nem elhanyagolható szempont, hogy a kőzetgyapotos rendszerek összes komponense nem éghető, így a homlokzati tűzterjedés kizárt.
A kőzetgyapotos vakolt homlokzat a polisztiroloshoz hasonlóan készül. A kőzetgyapot lemez rögzítése a teherhordó szerkezetre többnyire ragasztással és dübelezéssel, míg az ún. lamellé (a lamell száliránya, a homlokzat felületére döntően merőleges) csak ragasztással történik.
Magyarországon pl. Caparol Hungária Kft., a Dyckerhoff Építőanyag Kft. és a Lasselsberger Knauf Kft. kínál kőzetgyapotos vakolt homlokzati hőszigetelő rendszert. A Márka-Mix Kft.-nél (1201 Budapest, Helsinki út 76.) közvetlenül raktárról is vásárolható kőzetgyapotos rendszer.
Míg a hátul szellőztetett homlokzatok hőszigetelése könnyű, kis testsűrűségű kőzetgyapot lemez, hiszen a kívülről támadó mechanikus terheket a merev burkolat veszi fel, a vakolható kőzetgyapot termékek nagy nyomószilárdságú, magas testsűrűségű anyagok, ezért az előzőt nem lehet vakolni. Nem célszerű vakolni a vakolható kőzetgyapot termékeknél kedvezőbb árfekvésű, úgynevezett lépésálló kőzetgyapot lemezeket sem, mivel ezek használata esetén a levakolt, kész homlokzat elszíneződhet. A rendszergazdák mindig teljes rendszert kínálnak kőzetgyapottal, ragasztóval, vakolattal, dübelekkel, élvédő sínekkel, üvegszövettel együtt, és a rendszerre együttesen vállalnak garanciát, ezért az egyes rendszerelemeket nem érdemes pár forint előnyért különböző gyártóktól összeválogatni. Semmiképpen sem ajánlott azonban polisztirolhabhoz való rendszerkomponenst kőzetgyapotos homlokzathoz használni, mivel ez kellemetlen meglepetéseket okozhat.
A cikk a Rockwool Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140-144.
Telefon: 471-4080
szakmai támogatásával készült.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Halltex panelek

A Halltex panel hang- és hőszigetelésért felelős, 12 mm vastag porózus farostlemez, amire gyárilag speciális tapétákat laminálnak.Az így létrejött panel közvetlenül a festett vagy tapétázott falra...


Szigetelőanyag szalmából

Már-már unalomig bizonygatjuk –mi is –, hogy a leggazdaságosabb energia a fel nem használt energia. Energiaínségünket és az egyre növekvő energiaárakat nem azzal érdemes kompenzálni, hogy egyre...