Gyepápolás tavasztól őszig

A GARDENA Hattrick-MulchCut ideális eszköz a gyepápoláshoz. A gyep évszakonként változó igényeinek megfelelően lehet a fűnyíró funkcióit is változtatni. Egyedülálló gyepápolási technológiája egy gépben tömöríti a szellőztetés, nyírás, mulcsolás, gyűjtés funkcióit, tavasztól őszig szép gyepet teremtve. Tavasszal a moha, gyomok, és száraz fűszálak problémáját a szellőztetés, nyírás és gyűjtés oldják meg. A nyári hőségben a nyírás, mulcsolás segítségével védheti meg a füvet a párolgástól, kiszáradástól. 

Nyáron, a nagy kánikulák idején az erős párolgás miatt a gyep gyorsabban kiszárad, az öntözés ellenére sárgulni kezdhet. Ilyenkor érdemes a gyep párolgását lassítani. Ezt a mulcsolással természetes módon megoldhatjuk. A mulcsoló fűnyíró a fűszálakat egészen apróra vágja, és visszaejti a talajra. Ez a nyesedék visszatartja a meleg hatására párolgó értékes nedvességet. Mulcsolni havonta egyszer érdemes, mert amíg a lenyesett fű lebomlik, kicsit sárgábbnak tűnik a gyep. Ez néhány napig tart, utána a gyep felülnövi, és üde zöldjével kárpótol bennünket. Három Gardena gyártmányú Hattrick-MulchCut modell kapható; erős benzin- és elektromotorokkal, 36 illetve 40 cm-es vágási szélességgel.
A nyári esőzések, az öntözőrendszer működése, és természetesen a kerthasználat is a talaj tömörödéséhez vezetnek. A tömör, kemény föld nehezebben veszi fel a nedvességet, levegőtlenné válik, száradáskor könnyen reped. Ez természetesen a növények fejlődését is korlátozza. Ősszel a gyakoribb csapadék hatására moha ütheti fel a fejét, a vegetációs időszak végére a fű növekedése lelassul, elszárad. Ilyenkor újra szellőztetni kell a gyökérzónát, hogy megakadályozzuk a mohák megtelepedését, a száraz fűszálakat pedig ki kell szedni. 
A GARDENA mélyszellőztető segítségével könnyen megoldhatjuk ezeket a problémákat. Éles acélkései felnyesik a talaj felső rétegét, fellazítva és vegetatív szaporodásra késztetve ezzel a gyepet. A talaj újra átszellőzik, könnyebben felveszi a nedvességet. A csatolható gyűjtőkosár segítségével egy csapásra megszabadulhatunk a gyomoktól és az elszáradt fűtől. A gép működése csendes, biztonságos, motorja mégis erőteljes.

További információk kaphatók a Gardena Magyarország Kft.-nél.
Telefon: 416-2676, fax: 416-2677.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gepápolás, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyep ifjítás

Amikor kissé sárgul, ritkul a gyepünk, nem kell azonnal a teljes felszántáson és újravetésen gondolkoznunk. Jóval kisebb munkával is ismét széppé varázsolhatjuk a fűfelületet.


Csúcstechnológia a kertben

A kertben sok mindent automatizálhatunk, hiszen a technikai itt is rohamosan fejlődik. E cikk keretében a részletekre nehéz lenne kitérni, deötletadónak talán jó lesz, hogy ki-ki eldöntse, kerti...