Gyöngyburkolatok

Az egyik legáltalánosabban használt építőanyagunk a beton. Könnyű vele bánni, nagyon szilárd, ezért igen széles körben alkalmazzák járófelületek alapjaként is. Ám még a legtökéletesebben eldolgozott betonfelület is sivár, mondhatni jellegtelen, unalmas. Az ilyen puritánul szürke járófelületek ideje azonban lejárt, ma már színesebbre, változatosabbra vágyunk, ezért a betonozott felületekre többnyire különféle mázas és színes kerámialapokból ragasztunk új burkolatot. Ezek természetesen nem mondhatók olcsóknak, a lerakatásuk pedig tovább növeli a burkolat költségeit. Ezt a viszonylag kényes feladatot ugyan magunk is elvégezhetjük, ám ilyenkor meg a burkolat tartóssága, esztétikai minősége nem garantálható, hiszen nem vagyunk gyakorlott burkolók. Van más választásunk? - kérdezhetne vissza bárki. Nos, természetesen van, csak bizonyára a gyöngyburkolatot még nem eléggé ismerjük, lévén, hogy újdonság. Rövid ismertetésünkben ezért most ezt az anyagot mutatjuk be, felhasználását pedig tanácsokkal igyekszünk megkönnyíteni.

A gyöngyburkolat kül- és beltérben levő cementkötésű felületek nagyszilárdságú díszítő bevonata. Anyaga természetes ásványi anyagokat, mikroszilikátot, színezékeket, cementet, polipropilén műszálakat és nem utolsósorban epoxi műgyantát tartalmaz. A gyöngyburkolatok hő-, fagy-, ütés- és kopásállóak, színtartóságuk pedig kiváló. Teljes kikeményedés után az ilyen burkolat csúszásmentes, könnyen tisztán tartható, és hosszú élettartamú. További előnye, hogy könnyen és főleg gyorsan kialakíthatunk belőle tetszetős burkolatokat, ráadásul olcsón. A gyöngyburkolat ugyanis csak néhány milliméter vastagságú, ezért 1m2-nyi felület bevonásához csak 2+1,5 kg szárazanyag és műgyanta keveréke szükséges, 1+1 mm rétegvastagság esetén.
A vékonyburkolat, két rétegből áll. Ez lehetővé teszi, hogy az alapra a legváltozatosabb mintázatokban és színkombinációkban, a saját elképzelésünk szerint alakítsuk ki a legfelső kopórétegét. A fugát utánzó felület mintázata is megoldható, amihez különféle szélességű öntapadó, papír ragasztószalagokat használhatunk. Ezekkel szabályos és szabálytalan fugamintázatokat egyszerű leragasztással alakíthatunk ki. Az egyedi burkolat készítésének talán ez a legmunkaigényesebb része. E mintázási lehetőséggel azonban nem feltétlenül kell élnünk, az egyszínű, fuganélküli burkolatok elkészítésére is mód van, s ez még egyszerűbbé teszi a munkánkat. Azonban a betonalapnak, amelyre majd az új burkolat kerül, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.
A gyöngyburkolatot ugyanis csak olyan betonfelületre lehet felteríteni, amelyik megfelelő szilárdságú és stabil. A meglevő felület bármely sérülése, pl. repedések, vagy a beton gyenge minősége a rákerülő burkolat meghibásodását eredményezheti. A felületi hibákat ezért még a burkolás előtt ki kell javítani dekorbeton glettel. Ha ezzel megvagyunk, vagy a beton megfelel az elvárásoknak, akkor hozzáfoghatunk az új burkolat készítéséhez.
A burkolási munkát az alapfelület alapos letisztításával kezdjük. Mindenféle szenynyeződést, kenőanyagokat, olajat, port nagy nyomású mosással, majd porszívózással távolítsunk el a beton felületéről. A fellazult részeket távolítsuk el, javítsuk ki, az esetleges szintkülönbségek kiegyenlítése miatt az éleket marással, csiszolással "vágjuk" vissza, hogy a gyöngyburkolatot majd élképzés nélküli felületre teríthessük fel.
Az így előkészített betonfelületet tiszta vízzel alaposan nedvesítsük be. A víztócsákat még a tapadóhíd felsimítása előtt itassuk fel. A tapadóhidat képező műgyanta réteget a mattnedves felületre hengereljük, ecseteljük fel, vagy kefével kenjük fel egyenletesen és tócsamentesen. (10 m2-nyi felületre csak 1,5 liter műgyanta szükséges.) A tapadóréteget akkora területre hordjuk fel, amelyre 15-20 percen belül rá tudjuk teríteni a gyöngyburkolatot. A tapadóréteg ugyanis meleg időben gyorsan, 15 perc alatt megköt, ezt megelőzően kell ráterítenünk a gyöngyburkolat első rétegét.
Ehhez a gyöngyburkolat száraz anyagát össze kell kevernünk a kötéséhez szükséges műgyantával. (20 kg szárazanyaghoz 4,5 liter műgyanta szükséges.) A keverési idő max. 2-3 perc, használjunk fúrógépbe fogott keverőszárat.
A kész keveréket glettvassal vékonyan simítsuk egyenletesen a még nedvesen csillogó tapadóhídra. Alaprétegben 20 kg-nyi bekevert anyag kb. 10 m2-re elegendő, ezt glettvassal egyenletesen simítsuk el.
A megszáradt alaprétegre a kopóréteget simítva, a fröcskölt, egy- vagy több színű kopóréteget vakolatszóró segítségével szórjuk fel. E módszerrel 70-80%-os fedettséget kell biztosítanunk az alaprétegen, amihez 1,5 kg műgyantával bekevert színes anyag szükséges. Háromnál több színű anyag használata nem ajánlott, ekkor 1 m2-enként és színenként csak 0,5 kg-nyi bekevert fedőanyagra lesz szükségünk. Ha pedig még nem dolgoztunk vakolatszóróval, akkor ezt a műveletet előbb érdemes vízzel feltöltött eszközzel gyakorolnunk. A kart egyenletes sebességgel forgassuk, közben a vakolatszórót lassan, jobbra-balra mozgatva tapasztaljuk ki a szórás technikáját. A cél, hogy a kispriccelt vízcseppek foltjai kellően egyenletes, foltos fedettséget adjanak a talajon. "Élesben" csak akkor lássunk munkához, ha a szórás mikéntjét már jól begyakoroltuk. A beszórt felület kellő fedettségére azonban mindenkor nagyon ügyeljünk.
A fugamintás felület kialakítása sem sokkal nehezebb. A kopóréteg kiszórása előtt az alaprétegre ragasztószalaggal kell a fugák mintázatát kialakítanunk, azaz helyüket leragasztanunk. A szabályos mintázatok kialakításakor célszerű a széleken előre kijelölni a ragszalag-csíkok illesztési helyét, hogy a minta valóban szabályosan ismétlődő legyen. A szabálytalan alakú fugák kiragasztása kissé hosszadalmasabb, ilyenkor a különféle alakzatokat kis szalagdarabokból, szakaszonként és átfedésekkel kell leragasztanunk. A mintázatot mindenkor álló helyzetben is szemléljük meg, ahol szükséges korrigáljuk. Az egész beburkolandó felületet lássuk el fugamintázattal, csak ezután fogjunk hozzá a fröcskölt kopóréteg kialakításához.
A mintázott felületet ecsettel, vagy permetezéssel nedvesítsük be, majd a megtervezett színeket vakolatszóróval, egymást követően egyenletesen szórjuk be a gyantával már előzőleg bekevert színes kopóréteget alkotó anyaggal. A különböző színű anyagokat természetesen most is egymást követően szórjuk a felületre. Az egyszínű, fugázott felületet glettvassal elsimított anyagból alakíthatjuk ki. Ha már kellő fedettségű a felület, akkor húzzuk le a mintázó szalagokat, és hagyjuk a bevonatot megkötni. Másnap azután következhet a felület finom átcsiszolása és impregnálása. Az elkészült burkolat 24-36 óra elteltével lesz teljesen kopásálló. A gépkocsi-beállók burkolatára járművel csak 3-4 nap múlva hajtsunk rá. A burkoláshoz használt szerszámokat a munka befejezése után azonnal bő vízben, gondosan tisztítsuk meg, mert a bevonóanyag később már szinte eltávolíthatatlan a felületükről.
Ami pedig a gyöngybeton burkolatok anyagszükségletét illeti; a tapadóhíd kialakításához 1m2-re 0,15 liter műgyanta, az alapréteghez 1 m2-re 2 kg szárazanyag és 0,45 liter műgyanta szükséges. A kopóréteg kialakításához 1,5 kg szárazanyag és 0,4 liter műgyanta keverék szükséges. A kombináltan használt színes anyagok mennyiségét ajánlatos színenként megfelezni, illetve harmadolni.

A bemutatott gyöngybeton burkolóanyagról olvasóink további információt a
Dekorbeton Cs és Cs 2001 Kft.-től kaphatnak:
1143 Budapest, Semsey utca12.,
telefon: 220-8663, fax: 223-0471,

www.dekorbeton.hu

E-mail: dek001@axelero.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyöngyfűzés

Régebben a különféle gyöngyökkel díszített ruha csak a tehetős emberek aviselete volt, és a rangot, a gazdagságot voltak hivatottak reprezentálni. Most újra reneszánszát éli a gyöngyfűzés. Az...


Tea a téli ital

Ahány ház annyi szokás, igaz ez a világszerte népszerű italokra, például a teákra is. A világ minden táján isszák, de mindenhol másképp. A kulturális különbözőségek a teakészítésben is...