Fűrészvezető

Minden barkácsoló tudja, hogy csak jól megvezetett kézi szerszámgépekkel lehet pontosan dolgozni. A körfűrésznek pl. van oldalélvezetője, ám ez csak a hosszú anyagoknál használható, hiszen a munkadarab élhez igazodva vezeti meg a gépet. Lécek, keskeny deszkák vágásakor azonban gépünknek szinte nincs vezetéke, csak érzésre, szemre dolgozhatunk vele. Az ötletes ezermester azonban ebbe nem nyugszik bele, és addig töpreng, amíg ki nem ötli a megfelelő megoldást, az univerzális fűrészvezetőt. Ez a kiegészítő eszköz pontos megvezetést ad a fűrészgépnek még szögben vágáskor is, és hogy mások is elkészíthessék, rajzát és leírását is közzétesszük.

Fémből és fából is elkészíthető

A mintadarab lágyacélból készült, ám sárgarézből, alumíniumból, sőt részben fából is reprodukálható. Az eszköz alaplapja (A) 3 mm vastag fémlemez, a vezetékléc pedig 5x20 mm-es laposacél, vagy keményfaléc. Az oldalütköző lehet szögacél, de a 30x30 mm-es keményfa léc is megfelelő hozzá. A kulissza 3 mm-es fémlemez, a felfekvőlapka úgyszintén, ám ez vastagabb fából is készülhet.

Az alaplap és vezetéke

Ez az az alkatrészpáros, amely alulról és oldalról vezeti meg a gép talpát, és egyenes vágást eredményez. Az alaplapot (A) mindenképpen fémlemezből szabjuk le, mert ennek a felülete kopásálló, és kellően merev is. A vezetőléc (B) már készülhet 20 mm széles keményfalécből is, de akár fémből, akár fából szabjuk le, nagyon fontos, hogy az élei egyenesek legyenek. Lapos rúdanyagból is kialakíthatjuk, ha az teljesen egyenes. A vastagságát azonban lehetőleg ne növeljük, mert akkor a motor burkolata alatt nem fog elférni. Helyét az alaplapon a gép talpának megvezetett éle és a fűrésztárcsa között mért távolságra jelöljük fel. A vezetőlécet hegesztéssel, forrasztással, vagy csavarozva és ragasztva rögzítsük az alaplapra. Vezetőéle pontosan párhuzamos legyen az alaplemezzel. A vezetőléc melletti hornyot két, 7 mm átmérőjű furatból kiindulva lyukfűrészgéppel vágjuk ki, majd reszelővel munkáljuk pontos méretűre. A gyors szögbeállítást egy M6x20 mm-es süllyesztettfejű csavar alaplapba erősítésével tegyük lehetővé, ám arra ügyeljünk, hogy a csavar feje még véletlenül se álljon ki a síkból.

Oldalütköző is kell 

A fűrészvezető használatához feltétlenül szükségünk lesz egy oldalütközőre (C) is, amelyet az alaplap alá, a munkadarab élére kell majd rögzítenünk. Ez lehet 30´30, vagy 40´40 mm-es fém szögidom, vagy ugyanilyen méretű keményfaléc is. E darabra csatlakozik a kiálló kulissza (D), és az ütközőtám (E). A kulisszát 3 mm vastag lemezből, vagy laposacélból alakítsuk ki. A szögvasból leszabott oldalvezető felső, vízszintes szárának éléhez illesztve, síkba állítva hegesszük hozzá. A faléc ütközőhöz viszont hosszabb szárú kulissza szükséges, hogy azt a léc élébe süllyesztve erősíthessük majd fel. Az ütközőtám lemezből, illetve falécből levágott darab, amelyet az oldalütköző lapjának a tetejére kell erősítenünk, mégpedig úgy, hogy az elforgatható alaplap mozgását ne akadályozza.
A kész alkatrészeket most már csak össze kell szerelnünk. Az alaplap szélén levő csavar szárát illesszük az oldalütköző furatába, és alulról egy alátéttel, anyával fogassuk lazán az oldalütközőre. Az alaplap szilárd rögzítéséhez egy másik M6-os csavarra is szükségünk van, ennek a feje alá tegyünk alátétet, majd alulról egy másikat, és a csavar szárára csak ezt követően hajtsuk fel az anyát.

Használati tanácsok 

A kész fűrészvezetőn mindig ellenőrizzük az oldalütköző és az alaplap vezetőlécének éle közötti szöget, ugyanis ez határozza meg, milyen szögben vág majd a fűrészünk. A merőlegességét könnyű ellenőrizni, csak egy hosszabb, egyenes élű lécre kell helyezni, és egy nagyobb iskolai vonalzó, vagy acél derékszög hosszabb szárához igazítva máris meghúzhatjuk az alig meglazított anyákat. A derékszög pontosságát azonban utána is ellenőrizzük, mert az anyák megszorítása közben elmozdulhat az alaplap. A 45 fokos szöget is iskolai vonalzót használva, az ettől eltérőeket pedig szögmérő alapján kivágott kartonsablon, vagy pontosan beállított rézsűmérő száraihoz igazítva állíthatjuk be.
A pontosan beállított szögű fűrészvezetőt használatakor ajánlatos szilárdan a munkadarabra erősíteni, hogy biztosan ne mozduljon el. Ennek legegyszerűbb módja, ha az oldalütközőt csavaros szorítóval fogatjuk a munkadarabra, és célszerű magát a darabot is a munkaasztalra rögzíteni. Fűrészvezetőnk lécek darabolására is alkalmas, ám a jobb felfekvés érdekében a keskenyebb darabok mellé tegyünk azokkal azonos vastagságú anyagot, esetleg leeső hulladék lécet. Bár a fűrészgépek tárcsái szögbeállíthatók, ezen adottságukat csak deszkák darabolásakor használjuk ki, léceknél inkább a saját készítésű eszközünket alkalmazzuk, mert ez pontosabb, mint a gépeké. Ha pedig sok egyforma méretű darabot kell levágnunk, akkor a hosszú alapanyagokat már eleve fogjuk lécdarabokból szegezett kalodába, és a darabok hosszmérete szerint leszegezett ütközőléccel biztosítsuk teljesen egyforma méretüket. Ez még két egyforma darabnál is előnyös, mert a kis különbségek lemunkálása nem mindig könnyű.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

1 Akku - 1000 munka

A Proma Hungary Kft. bemutatja az új akkus kézi PowerPremium szerszámcsaládot, amely gépek a lithium-ion technológia eredményeit hasznosítva segítik a felhasználó munkáját. A lítium-ion (Li-Ion)...


Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.