Fűtőtestek rács mögött

Az új fűtőtestek ma már esztétikusak, ám sok esetben mégis idegenül hatnak otthonunk berendezési tárgyai között. Hja, ízlések és pofonok különbözők, még akkor is, ha a tervezők e téren rámenősen bizonygatják a maguk igazát. Azt sem mindenki teheti meg, hogy lakása régi fűtőtesteit újra cserélje, erre sok embernek akkor sincs pénze, ha egyébként szükség lenne rá. Ilyenkor kézenfekvő a megoldás; a meleget adó radiátorokat, konvektorokat a saját ízlésünk szerint kialakított rácsszerű álcák mögé rejtjük. Tesszük ezt még akkor is, ha ezzel bizonyítottan rontjuk e fűtéstechnikai berendezések amúgy sem kiváló hőleadási hatásfokán. Ez különösen a régi, szépnek egyáltalán nem mondható radiátorok és gázkonvektorok esetében teljesen érthető, ezért az ilyen megoldásokhoz mutatunk be most néhány ötletet. Előre bocsátjuk azonban, hogy minden álcázó burok, rács és egyéb áttört felületű szerkezeti elem csökkenti a hőleadó berendezések hatásfokát, mert gátolja a levegő szabad áramlását és a hősugárzást.

Reluxát a konvektor elé

Ezt a megoldást gázkonvektorhoz készítették, és nagyon egyszerűen kialakítható. Az ablak alá egyedi elképzelés szerint kivágott, vastagított tetőlap került a konvektor fölé, amit két oldalról függönytartó rúdból levágott oszlopok támasztanak alá (1). A fedőlap felső rétege laminált faforgácslap, ami alá natúr faforgácslapot csavaroztak, majd a megerősített lap látható élét fóliával fedték le. A natúr faforgácslapra alumíniumfólia borítású hővisszaverő szigetelőanyagot ragasztottak, majd az ablakpárkány széle alá erősítették. Ezt követően az ablakon levő alumínium reluxával azonos szélességű és színű redőnyt erősítettek alá. A lamellák így megfelelő szögbe állítva szinte alig gátolják a levegő áramlását, és jótékonyan eltakarják még a legcsúfabb konvektort is. Azonban nem árt, ha a sötét színűre festett lemezburkolatot a falhoz hasonló színárnyalatúra festjük be, mert így jobban belesimul a környezetébe, és a redőnylemezek hézagain is kevésbé sejlik elő. A műanyag reluxa azonban nem alkalmas erre a célra, mert a konvektorból kiáramló meleg levegő hatására eldeformálódnak a PVC lamellák.
Aki viszont drágállja a reluxa ilyetén felhasználását, az 1´30-40 mm-es egyenes alumínium szalagból leszabott darabokból is elkészítheti a takaró rolót (2). A lemezekbe sablon segítségével fúrjon lyukakat a függesztő zsinórok számára, mégpedig egymás mögött két sorban. A fémlemez szalagokat akril spray festékkel könnyen a kívánt színre festhetjük, de a kellő fedettségű bevonóréteghez legalább kétszeri fújás szükséges. Az egyes lemezek közé - az erős zsinórra - kb. 25 mm hosszúra vágott vékony műanyagcsöveket kell húzni távtartóként, és az így felfűzött redőnylemezeket egy 20´20 mm-es léchez célszerű felerősíteni. A lamellák szögállását a hátsó zsinegek leeresztésével lehet beállítani. A tartóléc könnyen a fedőlap alá csavarozható, így viszonylag olcsón, bár jelentősebb munka árán készíthető ideálisnak mondható fűtőtesttakaró rács.

Rúdfüggöny 

Az ablak alatt elhelyezett fűtőtestek elrejtésének módja szinte kézenfekvő; az ablaktok könyöklő deszkája alá, vagy azzal egy szintbe felszerelt lap fedi le fölülről a fűtőtestet. Erre szokás különféle, nyílásokkal áttört felületű takarólemezt felerősíteni. A takarólemez helyett azonban használhatunk különféle méretű rúdanyagokat is. A fedőlapot ilyenkor célszerű úgy kialakítani, hogy az a legkevésbé állja útját a meleg levegő áramlásának, és ugyan ilyen szempontok szerint válasszuk ki a homlokfelületet takaró anyagot is. Ha pl. a fűtőtest közel van a párkány éléhez, akkor a fedőlapba ajánlott nagy nyílást vágni, és abba 5 mm-es rétegeltlemezből leszabott csíkokból összeállított rácsot erősíteni. A rácselemek minimum 25 mm-re legyenek egymástól, felső élük egy szintbe legyen a fedőlapéval. A homlokfelület letakarására használhatunk 10-30 mm átmérőjű farudakat, vagy alumínium csöveket is, amelyek egymástól legalább az átmérőjüknek megfelelő távolságra legyenek.
A konzollal szilárdan a falra erősített fedőlap formája bármilyen lehet, de legalább 100 mm-re nyúljon túl a fűtőtest, vagy konvektor homlokfelületén. Nagyon vonzó forma a lekerekített sarkú és enyhén ívelt élű fedőlap (3). E megoldásnak előnye, hogy a burkolat alul nincs lezárva, a lehűlt levegő beáramlását így nem akadályozza semmi. A homlokfelületet szemescsavar-párokkal a fedőlap alá akasztott rúdfüggöny alkotja (4), amelyet bármikor könnyű - pl. tisztítás alkalmával - leemelni. A függesztett rúdsor híven követi a fedőlap ívelt élét. A rudak anyaga lehet bármilyen fa, kemény műanyag-, vagy akár alumíniumcső is. A farudakat méretre szabásuk, csiszolásuk után pácolással változtathatjuk a szoba berendezéséhez illőbb színárnyalatúra, a lakkozás pedig élőbbé teszi az anyagukat. A műanyagcsövek palástját színre mázolva, az alucsöveket pedig acélgyapotos koptatással tehetjük kellemes megjelenésűvé. A farudak végébe közvetlenül behajthatjuk a kis szemescsavarokat, a csövekbe előbb fadugókat kell ragasztanunk, a szemes csavarokat pedig e dugók közepébe hajtsuk be. A fedőlap aljába - a szélüktől 2/3 rúdátmérőnyi távolságra - húzzuk be a rudak nyomvonalát, majd körzővel jelöljük fel a nyitott szemescsavarok helyét, amelyek egymástól két rúdátmérőnyire legyenek. Lehetőleg kis szemescsavarokat használjunk, hogy kevéssé látszódjon a felfüggesztés módja (5). Ha ezt teljesen el akarjuk tüntetni szem elől, akkor a fedőlap élére a lapnál szélesebb élfedő-anyagot kell ragasztanunk, a szemescsavarokat pedig kissé jobban ki kell nyitnunk, hogy a rudakat könnyen a helyükre tudjuk majd akasztani. Hasonló anyagokból, ám csapozott megoldással kialakított (6), a fűtőtestek elé állítható rúdparavánnal (7) is elérhetjük a célunkat. Ez könnyen mozgatható, és még rakodópolcként is használható.

Keretes zsalugáter 

Lambériázott helyiségekben a fűtőtestet - kiváltképpen, ha az ablakmélyedésben van - könnyű eltüntetni. Elég egy rácsos léckeretet összeállítanunk (8), amit azután egyszerűen a faburkolathoz erősítve jótékonyan eltakarja a régi fűtőtestet (9). Ilyen esetekben még az sem okoz nagy gondot, ha az öntöttvas monstrum kiáll a fal síkjából, hiszen csak a faburkolatot kell merőlegesen elfordulva folytatnunk, és a zsalugáteres keretet a síkból kiemelkedő burkolathoz csavarozhatjuk. A keretet 30´30 mm-es lécekből állítsuk össze, a 15´60 mm-es zsaluléceket pedig átmenő facsavarral fogathatjuk a két oldalsó keretléc közé. Így e lécek dőlése is jól beállítható, és ha a fűtőtestet is drappra mázoljuk, a zsalugáteres keret mögött szinte észre sem vehető. Ilyen esetekben azonban a fűtőtest fölé is rácsot erősítsünk, hogy a levegő cirkulációja kedvező legyen. A faanyagot azonban ajánlatos a fokozott kiszáradástól védeni, amit a fűtőtest mögé ragasztott alumínium hőszigetelő fólia felragasztásával és előrelátó faanyagvédelemmel biztosíthatunk.

Oázis fűtőtest fölött 

Végül, íme egy mutatós, ám elég rossz hatásfokú megoldás a virágkedvelőknek. Ez nem más, mint egy magasba emelt virágláda, melyet a fűtőtestet is elrejtő lábazat és perforált alumínium homloklemez egészít ki (10, 11). Mázolt felületű változatához natúr, az igényesebbhez viszont laminált felületű faforgácslap szükséges. A virágláda adja a burkolat fő méreteit. Előbb U-alakú vályúját állítsuk össze, majd erősítsük fel a két oldallapját, amely egyben a burkolat lába is. Az előlapot két, oldalról felfogott darab adja, amelynek hátoldalára lehet felcsavarozni a lehetőleg nagy nyílású perforált lemezt (12). A kész burkolatot csak a fűtőtest fölé kell állítani, és a virágláda fóliával történő kibélelése után már a meleget kedvelő szobanövényeket is új helyükre telepíthetjük, s a csúf radiátor is eltűnik a rostély mögött. A rostély lehetőleg nyúljon a fűtőtest fölé, és mögé ajánlatos - felül ívben, a frontfelület nyílása felé kihajlított - alufóliás hőterelő szigetelő lemezt erősíteni a falra. Arra azonban számítsunk, hogy a növényeket még így is gyakrabban kell majd öntöznünk, és az ablakot sem nyithatjuk ki, hacsak nem bukópánttal ellátott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtőtest, radiátor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új generációs lapradiátorok a Radeco kínálatában.

Mindenkit bizsergetően jó érzés jár át, ha dicsérik a munkáját, egy-egy megrendelő kuncsaft elégedetten ajánlja a nála dolgozó szerelőt a szomszédainak, ismerőseinek. A Radeco-Hungary Kft. célul...


Fűtésrendszer tisztítása

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig azingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.