Fűtésszabályozás Ladákban

A fennakadt kabinfűtés gyors-kikapcsolása 

A Ladák fűtése-szellőztetése sokoldalúan megoldott, s szinte minden igény szerint szabályozható. A gondot ritkán a fűtés kimaradása, többször annak leállíthatatlansága okozza.

Az öregebb kocsikon a kimaradás egyik oka, annak a pipa (vagy inkább nagy gyertyasapka) méretű és alakú kis gumicső kanyaridomnak az elöregedése és kilyukadása, ami a melegvizet visszavezeti a motorhűtőbe. A hibát azonnal jelzi, hogy elöl, az utas oldalán hirtelen párásodnak az oldalablakok és a szélvédő, amellett érezhetően melegszik az utastér. Ilyen esetben azonnal le kell állni, ki kell kapcsolni a motort és a fűtést, mert a gumiidom szétrepedése leforrázást, a hűtővíz jelentős részének a motortérbe nyomását okozhatja.
A rendszer lehűlése után a motortérből - nehezen bár, de hozzá lehet férni a bilincsekkel felerősített csőpipához. Megszáradása után szigetelőszalaggal - a műanyagból készülteknél ide jobb a régi, mindkét oldalán ragadós fekete szalag - minél szorosabban és alaposabban körül lehet bandázsolni a csőpipát. Zsineggel is alaposan körülkötözve - a fűtést nem bekapcsolva - el lehet óvakodni a legközelebbi benzinkútig, javítóműhelyig, ahol majd ki kell cserélni a hibás alkatrészt (az ábrán a 16-os szám).
A különféle hűtő-fűtő szerkezeteket a szabályozókarok (az ábrán 3-as szám) bowdenek közvetítésével állítják a kívánt helyzetbe. Az aránylag hosszú kábelek (5) hüvelyeiben hosszabb használat után már kialakul akkora tágulás, hogy a fűtés csapját elzáró kábel nem a csapot tolja "állj" helyzetbe, hanem a hüvelyében kihasasodik. Azaz: dől a meleg, nem lehet kikapcsolni a kabinfűtést.
A kis csaphoz (az ábrán 21-es) nagyon nehezen, csak a műszerfal lebontása után lehet hozzáférni, hogy az ott végződő kábelt szorosra állítsák. Szerencsére van egy gyors, az egyszeri kikapcsolást megoldó lehetőség is. A kesztyűtartó fedelének lenyitása után a doboz jobb felső sarkában elérhető egy elég nagy nyílás, amelybe egy karcsú, hosszú ujjú kéz befér. Ott aztán csuklóból a kormány felé tapogatózva, vakon is meg lehet találni a kis hengeres, kb. 20x20-as csapot s fél gyufaszálnyi karját, rajta a kábelvéggel. Ha meleg, nagyon könnyű megtalálni, majd átnyomni negyed fordulattal a zárt állásba. Aztán már csak arra kell ügyelni, hogy a műhelyig véletlenül se kapcsoljuk be a hűtést, mert "be" irányba működik a kábel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A korszerű a költséghatékony!

Lanyhuló lendület jellemezte a2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amígteret...


Légkondi vagy fűtés?

A használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.