Szobai fásláda

Akik fával fűtenek, azok számára a fahasábok szobai tárolása mindig több-kevesebb gondot okoz. A hagyományos fásláda nem illik a szobába, a füles kosárba meg kevés tüzelőanyag fér. A szabadban, vagy a pincében tárolt fahasábok ráadásul nehezen száradnak ki, ezért igen hasznos volna, ha a szobában a kályha mellett tárolva párologtatnák el felesleges nedvességük jórészét. E célra nagyon megfelel egy olyan fásláda, melynek nincsenek oldalai, könnyen mozgatható, kivitelét tekintve akár bútordarabnak is beillik, még fával megrakva is.

A fásláda két deszkakeretből, és az azokat összekötő hevederlapokból áll. Alját vakkerettel megerősített raklap zárja le, egyben ez rögzíti alul egymáshoz a kereteket, és ad biztos felfekvést a négy középméretű, önbeálló keréknek. 15-20 mm vastag deszkából szabjuk le a nyolc hosszanti keret anyagát, majd a 68-70 mm széles darabokat él-lap kötésben, szegekkel megerősítve ragasszuk össze (1). Hosszúságukat 980-1100 mm-re szabjuk le. A hevedereket - a két alakos darabbal együtt - vágjuk azonos hosszúságúra, majd az utóbbi kettőt vágjuk laposan csúcsos formájúra (2). E két darabot illesszük a sarokelemek kimért magasságába, majd jelöljük át a ferde élüket, és a felesleges anyagot vágjuk le a sarokelemek végéről (3). A kereteket ezt követően facsavarokkal is megerősítve ragasszuk össze, a sarkok merőlegességére nagyon ügyelve. A két keretet ezután a hevederlapok beerősítésével alakítsuk vázzá, és az alsó hevederek mellé fogassuk fel a fenéklapot alátámasztó léceket (4). A ládaváz alsó élére csavarozzuk fel az önbeálló kerekeket, és utána a fafelületeket csiszoljuk teljesen simára, különös tekintettel a faanyagok bütüire.
 A nyers favázat portalanítás után a lazúrozó szerek valamelyikével, vagy a bútorzathoz illő színű selymesfényű zománcfestékkel többször mázoljuk be. A festék száradása után szereljük fel a felső, krómozott fogantyúpárt, ezek azonban lehetőleg a bútordarabokon levőkhöz hasonlítsanak. A sarokidomok elejére is felcsavarozhatjuk őket, ha felül kissé magasnak ítélnénk meg a helyüket. Ezzel a munkát befejezettnek tekinthetjük, és újszerű fásládánkat a csúcsáig megpakolhatjuk tűzifával, hiszen a kerekeknek köszönhetően megrakva is könnyű a mozgatása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fásláda, láda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Személyi- és vagyonbiztonság a strandokon

A nyári meleg beálltával egyre többen keresik fel a strandokat. Afürdőzők mellett a bajkeverők és a tolvajok egyaránt megindulnak a vizek irányába. A forróságban igen kellemes időtöltés a...