Szobai fásláda

Akik fával fűtenek, azok számára a fahasábok szobai tárolása mindig több-kevesebb gondot okoz. A hagyományos fásláda nem illik a szobába, a füles kosárba meg kevés tüzelőanyag fér. A szabadban, vagy a pincében tárolt fahasábok ráadásul nehezen száradnak ki, ezért igen hasznos volna, ha a szobában a kályha mellett tárolva párologtatnák el felesleges nedvességük jórészét. E célra nagyon megfelel egy olyan fásláda, melynek nincsenek oldalai, könnyen mozgatható, kivitelét tekintve akár bútordarabnak is beillik, még fával megrakva is.

A fásláda két deszkakeretből, és az azokat összekötő hevederlapokból áll. Alját vakkerettel megerősített raklap zárja le, egyben ez rögzíti alul egymáshoz a kereteket, és ad biztos felfekvést a négy középméretű, önbeálló keréknek. 15-20 mm vastag deszkából szabjuk le a nyolc hosszanti keret anyagát, majd a 68-70 mm széles darabokat él-lap kötésben, szegekkel megerősítve ragasszuk össze (1). Hosszúságukat 980-1100 mm-re szabjuk le. A hevedereket - a két alakos darabbal együtt - vágjuk azonos hosszúságúra, majd az utóbbi kettőt vágjuk laposan csúcsos formájúra (2). E két darabot illesszük a sarokelemek kimért magasságába, majd jelöljük át a ferde élüket, és a felesleges anyagot vágjuk le a sarokelemek végéről (3). A kereteket ezt követően facsavarokkal is megerősítve ragasszuk össze, a sarkok merőlegességére nagyon ügyelve. A két keretet ezután a hevederlapok beerősítésével alakítsuk vázzá, és az alsó hevederek mellé fogassuk fel a fenéklapot alátámasztó léceket (4). A ládaváz alsó élére csavarozzuk fel az önbeálló kerekeket, és utána a fafelületeket csiszoljuk teljesen simára, különös tekintettel a faanyagok bütüire.
 A nyers favázat portalanítás után a lazúrozó szerek valamelyikével, vagy a bútorzathoz illő színű selymesfényű zománcfestékkel többször mázoljuk be. A festék száradása után szereljük fel a felső, krómozott fogantyúpárt, ezek azonban lehetőleg a bútordarabokon levőkhöz hasonlítsanak. A sarokidomok elejére is felcsavarozhatjuk őket, ha felül kissé magasnak ítélnénk meg a helyüket. Ezzel a munkát befejezettnek tekinthetjük, és újszerű fásládánkat a csúcsáig megpakolhatjuk tűzifával, hiszen a kerekeknek köszönhetően megrakva is könnyű a mozgatása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fásláda, láda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


A kézbesítés rajtunk is múlik

Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével a klasszikus postai szolgáltatások igénybevétele csökkent. Egyre...