Bosch felsőmarók díszítőmunkákhoz

Bútorok készítése során számos részfeladatot csak célgép használatával lehet minőségileg jól elvégezni. Gondoljunk csak az ajtók, fedőlapok éleinek a profiljára, vagy a vízszintes osztópárkányzat míves profiljára. Az ilyen darabok kialakítását szinte csak felsőmarógéppel végezhetjük el. Mivel a gép kiválasztásakor annak adottságai is sokat nyomnak a latban, most két Bosch gépet mutatunk be olvasóinknak.

POF 400 A

Ez a gép nagyon jól kezelhető, hiszen súlya csupán 1,8 kg. Névleges teljesítményfelvétele 400 W, leadott teljesítménye pedig 230 W, üresjáratban 27000 percenkénti fordulat mellett.
Precíziós befogópatronjába 6 mm átmérőjű marószerszámok rögzíthetők, ám külön tartozékkal kiegészítve 8, illetve 1/4"-os szerszámokkal is használható. Marókosarának lökethossza, azaz süllyeszthetősége 48 mm. A gép alaplemeze csúszóbetéttel és párhuzamos ütközővel, továbbá centrírozó-csappal és porelszívóval ellátott.

POF 600 ACE "electronic"

 A másik Bosch gép minden szempontból többet tud az előző marógépnél. Először is szabályozó elektronikával rendelkezik, amely a szabályozott tartományban gondoskodik a gép energiautánpótlásáról.
Magától értetődően a fordulatszám ennél a gépnél már az anyag marásához igazodva választható meg 12000-27000 fordulat/perc között. A marógép teljesítményfelvétele 600 W, és 360 W a leadott teljesítménye. Külön előnye, hogy a hajtómotor az állványából kiszerelhető, kézi egyenes csiszolóként pedig, asztali fúró- vagy maróállványba fogva folyamatos marásra is alkalmas. A marási mélység gyors és finombeállításra is lehetőség van, a marókosár pedig maximálisan 52 mm-nyire süllyeszthető.
Sokoldalú felhasználását a marás helyének a munkadarab élétől való távolságát beállítható ütköző felerősítésével lehet növelni.
Szerszámbefogó patronjába ugyan csak 6 mm-es szárátmérőjű marók foghatók be, ám külön tartozékkal kiegészítve a 8 mm-es szárú szerszámok is használhatók vele. A 2,3 kg súlyú, s igazán sokoldalú gép mozgatása, beállítása nagyon könnyű, és a marás közben keletkező forgács elszívására is lehetőség van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: felsőmaró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...


Új Bosch felsőmarógépek a barkácsolók számára

A Bosch barkácsolóknak szánt POF 1200 AE és POF 1400 ACE felsőmarógépeit a különösen precíz munkavégzésre tervezték, és új mércét állítanak a teljesítmény, a felhasználói kényelem és egyúttal a...