Rönkből készül

2014-09-22 11:50:04 | Módosítva: 2014-09-29 10:24:57

Amikor egy fát kénytelenek vagyunk kivágni, ezután is sok mindenre használhatjuk még, nem csak fűtésre. Összeszedtünk néhány ötletet, mikor, miként élhet tovább, a már nem élő fa.


Rönk és tuskó

Érdemes előbb két alapfogalmat tisztázni. A tuskó az a törzsdarabja a fának, amin a gyökerek vannak, a rönkök pedig a törzs szeletei. A kivágott fának a tuskóját kiszedni a földből sokszor bonyolultabb munka, mint az egész fa kivágása, hiszen a gyökerek elvágása nem egyszerű – a föld alatt. Ezért sokan a tuskót még évekig a földben hagyják, és valami alternatív célt szolgálva használják, amíg a gyökerek el nem korhadnak, és már egyszerűen kifordítható lesz a tuskó a földből.

Amennyiben a fa egészséges volt gombát termeszthetünk a helyben maradt tuskón, vagy a rönkökön is, melyeket a kert egy árnyékos félreeső részében állítunk fel. A rönkök alkalmasak kerti bútorok alapanyagának, így székek, asztalok készülhetnek belőlük. A helyben maradt tuskó funkcionálhat virágtartóként, de be is futtathatjuk futónövényekkel. Érdekes, de ritka megoldás, amikor a kivágásra ítélt fát csak legallyazzák, majd a kertet díszítő szobrot készítenek belőle. Számos inspiráló jó példát láthatnak a kivágott fák felhasználására következő képösszeállításunkban.


A fa étkezőgarnitúraként is folytathatja pályafutását


A kis megmunkáltság természetességet kölcsönöz az így készült tárgynak


A deszka sem kell mindig szabályos téglalap alakú legyen


Kéreghántás után már szinte szoborként díszít egy helyben hagyott tuskó


Törzsszeletek, kéreghántás és egy kis festés…


Fura ellentétek: egy szinte megmunkálatlan fatörzs-darab, rajta finom anyagból készült párnázott ülőkével


Eltérő magasságú térrészek kiegyenlítésére is jók a fatörzsek, vastagabb ágak darabjai


Egy már-már művészi hinta, a
 művész részben a természet, másrészt az, aki készítette


Térhatárolás farönkökkel egy kerti konyha kialakításánál


Szép darab, csak nem minden lakásban fér el


Egyszerű, mégis szép; láncfűrésszel néhány mozdulattal kivágható szék


Ehhez a látványos trónhoz jó vastag fa kellett


Kacsalábon forgó gyerekpalota a kertben

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laskagomba pincéből és kertből

Bár egyszerűbb megvenni az üzletben, aki laskagombát szeretne otthon termeszteni két igen egyszerű megoldás közül is választhat. Termeszthetjük pincében perforált zsákon, vagy kertben fatuskóra,...


Kreatív megoldások farönkből

Minden kertben eljön az idő, amikor meg kell válnunk egy-egy korosabb fától, mely akár évtizedeken keresztül volt a kert szerves része. Haszeretnénk valamit megőrizni ezekből, jó megoldást...