Lemezplasztikák fémszalagokból

2021-07-01 08:06:35 | Módosítva: 2021-07-01 08:11:31

Az hogy mivel díszítjük otthonunkat, azt mindenki maga dönti el, mint ahogyan azt is, hogy az mennyire igényes vagy stílusos az adott megoldás. E tekintetben azonban megváltoztak az igények, és az egyedi, értékes művészi képek, szobrok vagy kis plasztikák helyett inkább a dekoratív hatású dísztárgyak a kedveltebbek. Lehet ugyan, hogy ezeket is művészek készítik, de már kis szériában és elérhető áron. Különösen az absztrakt kompozíciók nagyon népszerűek, amit sokszor meghökkentő formáik, anyaguk vagy készítési technikájuk tesz vonzóvá. A modern bútorzatú szobákba valóban jól illenek.


Ilyenek a különféle fém szalagokból kialakított különféle fémplasztikák, illetve faldíszek. Ezek az anyagok viszonylag könnyen bármilyen formára meghajlíthatók, a vékonyabbak gyűrhetők, ami a szabályos formákon túli variációkra ad lehetőséget. Minél extrémebb a forma, annál érdekesebb a látványuk. Ezt még színes bevonatokkal is lehet fokozni. Annyira magától értetődő a megformálásuk, hogy számos ügyes kezű embert késztetnek saját kompozíciók készítésére. Ezekhez kevés anyag kell, így a költsége elhanyagolható, viszont kiváló szórakoztató elfoglaltság.

Aki pedig inkább készen szerezne be hasonlókat, az a különféle internetes kereskedésekben számos alkotás közül válogathat az ízlésének megfelelő különféle lakásdíszek közül. Így ugyan elmarad az „én alkottam” érzés diadala, de az esetleges kudarc élmény is.

A „saját művek”

Készítésének az örömét ugyanis nem adják ingyen. A sikerhez nem árt előgyakorlatokat végezni, amihez karton csíkokat lehet használni. A kisebb formációkat különféle szélességű és hosszúságú karton szalagokból lehet modellezni. Erre azért van szükség, hogy „ráérezzünk” a hajlított formákban rejlő lehetőségekre. Használhatunk egy, vagy több különböző hosszúságú kartonszalagot, amiket eleinte karikába hajtva alakíthatjuk ki a különféle formációkat. A jól rajzolók ezt az előgyakorlatot rajzlapon is elvégezhetik, mert ez is mintául szolgálhat később.

A kartonból megformált mintákat ragasztószalaggal összefogva lehet rögzíteni, és mindjárt az egymást metsző, keresztező részek rögzítésén is lehet gondolkodni. A kisebb formációk lehetnek állók is, és a magasba emelkedő fémformák élét vékony farúdhoz lehet rögzíteni. A könnyen alakítható vékony lemezcsíkok ugyanis nem „önhordóak”, a formájuk megtartásához több helyen tartórúdhoz kell a szélüket fogni. A fényes fémszalag kombinációkat pedig feketére festett háttérlappal lehet hangsúlyosabbá tenni.

E kezdeti kísérletek közben könnyű reáérezni az ilyen formák variálására, pl. csavarással, éles törésekkel vagy akár egy hosszú és elég széles szalag meggyűrésével. Irányadóként szolgáljanak a kiválasztott fémplasztikák, amelyeket természetesen gyakorlott kezű formaművészek alkottak. A műveket online kereskedések kínálatából válogattunk össze. Az áruk 100-200 dollár között van, és nagyon bő a kínálatuk még színezett alumínium formációkból is.

A valódi fémszalagokat ugyan nem könnyű beszerezni, ám a félkész lemez anyagokat forgalmazó kereskedelmi egysé­gekben könnyen fellelhetők. Igaz, a kis fogyasztókat nem mindenhol látják szívesen, ám ezek az alapanyagok némi kutakodás után beszerezhetők. Vásárláskor legyünk kreatívak, és lássuk meg az alkotás lehetőségét a megvásárolható szalag fajták között.

Az alakra formálás előtt azonban már előre gondoljunk arra is, hogy még az alumínium szalagok fényes felülete is oxidálódik, a színes fémeké pedig holt biztosan. A megalkotott formákat pedig nem lehet újra kifényesíteni, ezért a patina kialakulását már eleve meg kell akadályozni. A fémszalagokat előbb finoman fényesre kell csiszolni, majd formára hajlítás után színtelen akril lakk spray-val vékonyan be kell fújni. A formálás pedig csak cérna kesztyűben végezhető el, különben a fémfelületeken zsíros ujjlenyomatok lesznek láthatók lakkozás után. Így kezelve már csak a felületi porosodást kell időnként eltávolítani a felületükről, mert ez is csökkenti a lemezek fényét. Ha pedig háttérlapra kerül, akkor vékony szegekkel ajánlott a díszt a lapra simuló részén rögzíteni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...


Indusztriál stílus az építészetben

Az ipari, más néven indusztriális stílus a tágas, modern otthonokban, vendéglátó- és kereskedelmi egységekben szívesen látott irányzat. Azindustrial, más néven loft stílusra jellemző hatalmas,...