4-5 hétig is eltartható

Karácsonyfa tartósítás titka

2015-12-15 16:06:56 | Módosítva: 2015-12-16 11:31:49

A hagyományos lucfenyő adják a karácsony legigazibb hangulatát, de sajnos ezek hullatják le leghamarább tűleveleiket a meleg, száraz lakásban. Néhány egyszerű módszerrel lassítani lehet ezt a folyamatot.


Legjobb persze, ha gyökeres fenyőt veszünk megfelelően nagy földlabdával, és több fokozatban szoktatjuk be a meleg légtérbe. A későbbi megtartáshoz azonban gondos kezelés mellett is kicsi az esély, különösen, ha egy kis nejlonzacskóban is elférő földlabdával vásároljuk meg.

A vágott fenyőnek igyekezzünk minél több vizet adni. Lehetőleg olyan talpban tartsuk, amibe lehet vizet tölteni. Amennyiben a már meglévő fenyőtartó talpunkba nem lehet vizet önteni, úgy csavarjuk a fa végét egy nedves ruhába. Ezt legalább kétnaponta vizezzük be újra. Az is sokat segít, ha a díszítés előtt néhány órával vízbe állítjuk a fát. Így megszívja magát annyira, hogy az legalább egy héttel meghosszabbítsa a szépségét. Egyesek ehhez a vízhez sót és egy kevés glicerint is javasolnak adni. Ezzel a módszerrel akár 2-3 hétig is megmarad a meleg lakásban.

Egyes szakvélemények szerint érdemes a vágott fenyő tövét a végleges beállítás előtt tömény sóoldatban tartani egy teljes napon keresztül – vagyis tömény sós vízzel töltött vödörbe állítani. A felszívódó só kinyomja a fenyő gyantatartalmát, és ez hosszú időre meggátolja a tűlevelek hullását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyfák és talpak

Amikor a karácsonyfa megvásárlására indulunk, rendszerint már van elképzelésünk, hogy mekkora fát szeretnénk, és mennyi pénzt szánunk rá. Vannak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk, de időnként...


Adventtől vízkeresztig

Ismét karácsony. Elhatározás kérdése csupán, hogy ne hagyjuk belehajszolni magunkat semmi túlzásba, hanem a saját családi szokásaink szerint, békésen készülődjünk, és igyekezzünk meghitt ünnepeket...