4-5 hétig is eltartható

Karácsonyfa tartósítás titka

2015-12-15 16:06:56 | Módosítva: 2015-12-16 11:31:49

A hagyományos lucfenyő adják a karácsony legigazibb hangulatát, de sajnos ezek hullatják le leghamarább tűleveleiket a meleg, száraz lakásban. Néhány egyszerű módszerrel lassítani lehet ezt a folyamatot.


Legjobb persze, ha gyökeres fenyőt veszünk megfelelően nagy földlabdával, és több fokozatban szoktatjuk be a meleg légtérbe. A későbbi megtartáshoz azonban gondos kezelés mellett is kicsi az esély, különösen, ha egy kis nejlonzacskóban is elférő földlabdával vásároljuk meg.

A vágott fenyőnek igyekezzünk minél több vizet adni. Lehetőleg olyan talpban tartsuk, amibe lehet vizet tölteni. Amennyiben a már meglévő fenyőtartó talpunkba nem lehet vizet önteni, úgy csavarjuk a fa végét egy nedves ruhába. Ezt legalább kétnaponta vizezzük be újra. Az is sokat segít, ha a díszítés előtt néhány órával vízbe állítjuk a fát. Így megszívja magát annyira, hogy az legalább egy héttel meghosszabbítsa a szépségét. Egyesek ehhez a vízhez sót és egy kevés glicerint is javasolnak adni. Ezzel a módszerrel akár 2-3 hétig is megmarad a meleg lakásban.

Egyes szakvélemények szerint érdemes a vágott fenyő tövét a végleges beállítás előtt tömény sóoldatban tartani egy teljes napon keresztül – vagyis tömény sós vízzel töltött vödörbe állítani. A felszívódó só kinyomja a fenyő gyantatartalmát, és ez hosszú időre meggátolja a tűlevelek hullását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenyők és örökzöldek szaporítása

Karácsony táján a fenyőfák azérdeklődés középpontjába kerülnek, lévén mindenkinek van egy tuti tippje, melyik fajta a legjobb karácsonyfának. Van,amelyik kellemes narancsos illatot áraszt, más a...


Karácsonyfa választás

A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és foglalkozni kezdünk a karácsonyfa vásárlás gondolatával. Ehhez viszont jó tudni, hogy milyen is az igazán kívánatos, mégis...