Karácsonyi díszek jelképei

2014-12-15 14:57:49 | Módosítva: 2014-12-15 15:09:08

A karácsonyfa az életet jelképezi (amíg szárazon nem dobják a kuka mellé). A Karácsony – Jézus születésével – születésnap, életnap is egyben. A zöld szín az új élet reményét mutatja, míg az ágak spirális elrendezése is az élet hozta fordulatokat mintázza. 


A gömbök a teljességet jelképezik, hiszen Földünk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve – de torzítva – a karácsony életfáját. Pont, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori csúcsdísz a lángcsóvával díszített csillag, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.


A különböző színű girlandok akár a kígyó fonják be a fát. Ők jelképezik az „eredendő bűnt”. A bibliai Ádám és Éva teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg.

Az angyalhaj áttetsző, mégis leplez: a fa misztikus fátyla. Szimbolizálja a titkot, de asszociálhatunk a jászol szalmájára is.

Az angyalkák az Advent angyalait jelentik, akik kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre.


Dió és alma is gyakori díszítője a karácsonyfának. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltőnél is hosszabb idő kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió ezért a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi egyben.

A szaloncukrok a boldogság házának építőköveit jelentik a fán. Érdekes, hogy ez egy magyar hagyomány, kevés más nép van, akiknél szokás édességet ilyen módon feltenni a fára.

A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi: az embert, aki teremtő is. A csengettyű, a kis harangocska jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet a gyertya és a csillagszóró. A csillagszóró fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát. A gyertya a három sík; a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Adventtől vízkeresztig

Ismét karácsony. Elhatározás kérdése csupán, hogy ne hagyjuk belehajszolni magunkat semmi túlzásba, hanem a saját családi szokásaink szerint, békésen készülődjünk, és igyekezzünk meghitt ünnepeket...


Üres házak, lakások karácsonykor

Az autófeltörés után a másik leggyakoribb bűncselekmény a betörés. Az anyagi káron túl a legtöbb embert lelkileg is megviseli, hogy idegenek jártak az otthonában. Sokáig nem érzik biztonságosnak...