Karácsonyi díszek jelképei

2014-12-15 14:57:49 | Módosítva: 2014-12-15 15:09:08

A karácsonyfa az életet jelképezi (amíg szárazon nem dobják a kuka mellé). A Karácsony – Jézus születésével – születésnap, életnap is egyben. A zöld szín az új élet reményét mutatja, míg az ágak spirális elrendezése is az élet hozta fordulatokat mintázza. 


A gömbök a teljességet jelképezik, hiszen Földünk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve – de torzítva – a karácsony életfáját. Pont, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori csúcsdísz a lángcsóvával díszített csillag, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.


A különböző színű girlandok akár a kígyó fonják be a fát. Ők jelképezik az „eredendő bűnt”. A bibliai Ádám és Éva teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg.

Az angyalhaj áttetsző, mégis leplez: a fa misztikus fátyla. Szimbolizálja a titkot, de asszociálhatunk a jászol szalmájára is.

Az angyalkák az Advent angyalait jelentik, akik kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre.


Dió és alma is gyakori díszítője a karácsonyfának. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltőnél is hosszabb idő kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió ezért a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi egyben.

A szaloncukrok a boldogság házának építőköveit jelentik a fán. Érdekes, hogy ez egy magyar hagyomány, kevés más nép van, akiknél szokás édességet ilyen módon feltenni a fára.

A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi: az embert, aki teremtő is. A csengettyű, a kis harangocska jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet a gyertya és a csillagszóró. A csillagszóró fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát. A gyertya a három sík; a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ünnepi asztal

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú...


IXO csavarozó

Az akkus csavarozóknak is van története: a világon az első és legkisebb lítium-ion akkus csavarozó nem mai találmány. A Bosch IXO csavarozónak már az ötödik generációjával találkozhat a...