Valódi fapadlók

7-es képAz új, magas szintű technológiákkal készülő padlóburkolók, mint pl. a laminált parketták, a különféle PVC-padlók, tagadhatatlan előnyeik ellenére, mégis sokan a természetes faanyagokból készült burkolóanyagokat választják otthonuk padlóihoz. Döntésük miértjén lehetne vitatkozni, de nem ez a célunk. Akik ugyanis a hagyományos fa padlóburkolatok valamelyike mellett döntenek, feltehetően alapos megfontolás után teszik ezt. Egy azonban biztos, ezek a padlók tényleg egy életre szólóak, többször felújíthatók, és megfelelő kivitelezéssel, kellő ápolás mellett mindig szépek maradnak. A természetes faanyag ugyanis a lehetőségek anyaga, minden darabja egyedi és megismételhetetlen, bármilyen környezetben melegséget, nyugodt harmóniát, kényelemérzetet kelt. Különösen igaz az olyan belsőépítészeti résznél, mint a lakóterek padlója. Itt kitűnően érvényesülhet a különféle fafajok természetes színtónusának és jellegzetes erezetrajzának együttes hatása, tekintettel a felületek nagyságára. Összeállításunkban ezért most a különféle fapadlók kialakítását, anyagait, és egyéb kellékeit mutatjuk be.

Hajópadló burkolatok

1-es kép 1-es kép 1-es kép Eredetileg ilyen padlókat régebben az igénytelenebb helyiségek burkolására használták, ám rusztikus hatásuk miatt ma már lakóterekben is gyakran alkalmazzák. Faházak, víkendházak, sőt tetőtér-beépítésekkel kialakított helyiségekben is gyakoriak, ahol a gerendázathoz illő, egyszerű, de szép padlót kívánnak kialakítani. Anyaga többnyire luc-, vörös- vagy borovi fenyő (1), kivételes esetekben pedig tölgy, vagy gőzölt bükkfa. A padlódeszkák 19-21 mm vastagok, általában 90-100 mm szélesek, hosszúságuk 4-6 m, és hosszanti éleik csaphornyosan kialakítottak. Kétféle, simára gyalult és fózólt, azaz a szélein leélezett kivitelben gyártják. Az igényes gyártó által készített hajópadlók gyalult felülete bútoripari minőségű, gyalulási nyom a színfelületükön nem észlelhető. A fózólt deszkák inkább mennyezetburkolásra alkalmasak, mert padlóként a lecsapott hosszanti élek miatt, még a "soft fózólt" azaz lekerekített szélűek tisztántartása is nehéz. A deszkák az oldalsó árokeresztékekkel kapcsolódnak egymás mellé, bütüiket pedig egyenesre fűrészelve szokás összeilleszteni. Általában az aljzatra egyenletesen elterített, teljesen száraz, átszitált, durvaszemű salak, vagy szitált homok feltöltésbe ágyazott, impregnált párnafákra szegezik fel deszkákat. A feltöltésbe egymástól 50 cm-re beágyazott párnafák végeit a padlódeszkák felhelyezése előtt kiékelik, hogy a padlódeszkák szegezésekor szilárdan tartsanak. A padlódeszkákat a párnafákra merőlegesen fektetve szegezik fel. Ha a deszkákat toldani kell, akkor azokat egymás mellett félkötésben (hajózva) helyezik el. A deszkákat, leerősítésükkor ékek segítségével szokás egymás mellé szorítani, a párnafákra rögzítésük pedig látható és rejtett szegezéssel is megoldható. A deszkavégeket 60-as bognárfejű szegek fogják le, amelyeket a padló felületénél mélyebbre kell beütni (2). A hosszú padlódeszkák mozgását megelőzendő, a csapjukon át 45 fokban ferdén a párnafákba ütött szegekkel is ajánlatos leerősíteni. E célra speciális tűzőkapcsok is használhatók. Ehhez viszont padlószegező készülék szükséges (3). Ezt főként olyankor használják, amikor a régi, kopott padlóra erősítik fel az új deszkákat. A fal mellett, körben, 1 cm-es tágulási hézag szükséges a hajópadlóknál is, ezt később a falra erősített szegélylécek takarják el.
A kész padlót, ezt követően tökéletesen szintbe csiszolják (4), és mivel a padlócsiszoló-géppel nem minden oldal felől lehet a falig simára csiszolni a faburkolatot, szélcsiszoló-géppel (5) fejezik be a munkát. A hajópadló-deszkák alapanyaga kopásra hajlamos, ezért a simára csiszolt padló felületét alapozóval, majd több rétegben, nagy kopásállóságú padlólakk bevonattal (6) szokás ellenállóbbá tenni. A kész és lelakkozott hajópadló egyszerűsége mellett is nagyon dekoratív látványt nyújt, mert teljes egészében érvényesül az eredeti fa természetes erezetrajza, és színét a lakkozás erőteljesebbé, melegebbé teszi (7).
Faházakban gerendákkal alátámasztott födémként is gyakran használják, de két rétegben, egymásra merőlegesen fektetett, alul - mennyezetként - fózólt élű, felül pedig - a felső szint padlójaként - sima felületű deszkákkal fedve, hogy könnyebb legyen a takarítása. Rusztikus jellege miatt erre kiválóan alkalmas, különösen, ha a deszkák vastagsága 21 mm-es. A fózólt hajópadlók külső burkoláshoz is kitűnően használhatók, különösen a színoldalukon domború felületűre munkáltak. Ha megfelelő felületvédelemmel látjuk el a padlódeszkákkal fedett épületrészeket, akkor sokáig megőrizhetjük dekoratív hatásukat (8). E célra is kiválóan használhatók a Gyomaendrődön, bútoripari minőséggel gyártott hajópadlódeszkák. 

Csaphornyos parketták

9-es képA fa padlóburkolatok "klasszikusai" a csaphornyos parkettalécekből lerakott burkolatok (9). A csap és a horony precíz élmegmunkálása pontos, hézagmentes illesztést eredményez, a léceket pedig rendkívül változatos mintázatban lehet lerakni. Ezekből ízelítőként néhány lehetőséget mi is bemutatunk (10). Az igényes és tartósan hibátlan parketta burkolathoz azonban megfelelő alapanyag is szükséges, továbbá egy tisztességes szakiparos, aki a jó alapanyagot megfelelő gondossággal és szakértelemmel rakja le, formálja igényünk szerinti padlóvá.
Több hazai gyártó is készít csaphornyos parkettát, méretválasztékuk csekély mértékben, de eltérő. Közöttük a Befag parketták ISO 9002 szerint minőségbiztosítottak, ám a többi gyárban is folyamatban van e szabvány bevezetése, termékeik ennek megfelelően egyformán kiváló minőségűek. A Befag parketták méretválasztéka talán a legbőségesebb, hosszúságuk 250 mm-től 50 mm-enkénti növekedéssel 450 mm-ig változik, míg a lécek szélessége 35-65 mm között 5 mm-enként növekszik.
Parkettáik alapanyaga tölgy-, bükk-, kőris-, akác-, cser- és égerfa, amelyekből natúr (11), csíkos és rusztikus (12) minőségben készülnek a lécek. Ezeket szemre a lécek erezetrajzán észlelhető különbségek jellemzik. A Grabo parketták is hasonló, 300-350-400x45-55-65x22 mm méretűek, de csak tölgy, bükk és kőris fafajtákból, natúr, csíkos és rusztikus minőségben (13) készülnek. A Hamparkett gyártmányú, csaphornyos, masszív parketták tölgy-, bükk-, cser-, akác- és kőris fafajtából készülnek. A lécek hosszúsága 250-500, szélességük 40-70 mm közötti, és 16, illetve 22 mm vastagok. A Mátra parketták tölgyfából három, a többi fafajtából pedig két minőségi osztályban készülnek. A lécek hossza 200-450, a szélességük 40-70 mm, a vastagságuk pedig 16, 19, és 22 mm. A különböző minőségi osztályokba sorolt parketták között méretkülönbség nincs, csak esztétikailag különböznek egymástól.
A különlegességeket kedvelőknek mutatunk be a Timex (14, 15) és a Grabo táblásított díszparkettái (16) közül néhányat, amelyeknek táblamérete 400x400x22, illetve 341x341x10 mm, és tömör keményfából készülnek. A Grabo táblák műanyaghálóval összefogottak, míg a Timex intarziás táblák csaphornyos tölgy-, kőris-, akác-, bükkfa alapanyagokból készülnek.
A hagyományos csaphornyos parketta burkolatokat kétféle módon lehet felrakni; a hagyományos módon, vakpadlóra fektetve és szegezve, vagy betonaljzatra ragasztva. A régebben épült lakóházakban a parkettapadlók még vakpadlóra szegezettek. A vakpadlót általában 35x75 mm-es párnafákra szegezik fel 20 cm-es - ritkábban 8-10 cm-es - közökkel, majd erre az aljzatra szegezik fel a parkettaléceket (17).
A betonaljzatra ragasztott parkettaburkolatok az előzőnél egyszerűbben kivitelezhetők, és ma már szinte csak ezt a módszert alkalmazzák. Az aljzattal szembeni követelmények mondhatni általánosak; a felülete legyen egyenes és sima, szükség esetén kiegyenlített, továbbá szilárd és száraz. A ragasztót fogazott kenőlappal viszik fel az aljzatra, majd a léceket e rétegbe nyomva helyezik fel (18). A burkolást általában a faltól, kettős sorban (19), vagy középen, "hídban" (20) kezdik el. A kezdősorok a már korábban lefektetett szélső falécekhez csatlakoznak, illetve attól indulnak. A mezőben lefektetett parkettákat a zárósor lerakásával fejezik be, amelynek darabjait előbb a szükséges méretre vágják, végül a széllécek felerősítésével fejezik be a burkolást. A nyers parkettát legalább fél évig szokás pihentetni, ezt követi a parketta szintbe csiszolása, majd alapozása, és többszöri lakkozása.
A parkettaburkolatok hibáit többnyire a kedvezőtlen nedvességi viszonyok okozzák; ha túl száraz, meleg időben rakták le, felpúposodhat, a nedvesebb körülmények között lerakott padló pedig idővel összeszárad, hézagossá válik. A hibátlan minőségű parkettaburkolat nem hézagos, szilárd és egyöntetű felületű. A rosszul végzett munkára utal a parketta recsegése, a ragasztottaknál pedig a lécek felválása. A javítás egyes felületeken is elvégezhető, ám vakpadlós parkettánál célszerűbb a teljes padlót újra rakatni.

Mozaik és lamella parketták

Ez a legolcsóbb, és egyben a legtakarékosabb parkettafajta, amely azonban legalább olyan esztétikus, mint a hagyományos csaphornyos parketta. Kis szerkezeti vastagsága miatt jól alkalmazható padlófűtésű helyiségek burkolására, szőnyegpadlók kiváltására. Több hazai, pl. a Grabo és Mátra parkettagyárak is készítenek mozaik parkettákat, méreteik megegyezők; a 160x22,8x8 mm-es falécekből álló táblák mérete 640x320 mm-es, és alul műanyaghálóval megerősítettek. A tölgy, bükk, kőris továbbá juhar, akác fafajtákból a DIN 280 szerinti minőségben gyártják. Egy táblát kétszer 7 darab, egymásra merőlegesen elhelyezett léc alkot (21).
A lamellaparketta egyesíti a mozaik és a hagyományos csaphornyos parketták előnyeit. A lécek csap-horony nélküliek, és alul általában két ragasztó-horonnyal ellátottak illetve esetenként műanyaghálóval különböző alakzatban összefogottak. Igen változatos alakzatokban rakhatók le, és kis vastagságuk miatt padlófűtésű lakóterek padlóburkolataként is kiválóan használhatók. A lécek ugyanis csak 10 mm vastagok, hosszúságuk 200-300 mm közötti, szélességük pedig 40-50 mm, a gyártó cég méretválasztéka szerint. Anyagukat tekintve, pl. a Grabo termékek tölgy-, bükk- és kőris-, a hosszú tétényi lamella-parketták tölgy- és bükkfából (22), míg a Mátra lamella-parketták esetenként akácfából is készülnek.
Az ilyen padlóburkolatoknál is fontos a levegő kellő, 50-60 százalékos, relatív nedvesség tartalma (20 °C fokon) (23), különben a burkolat felpúposodhat, illetve összeszáradhat. A ragasztásból eredő hibákat lécenként is lehet javítani, szakszerű munka esetén ez meg sem látszik. A felület kopása esetén többször is átcsiszolható, amelynek során az esetleges hézagokat speciális tömítőanyaggal ajánlott kitölteni.

Készparketták

27-es képRégebben szalagparkettaként váltak közismerté az olyan fa padlóburkoló anyagok, amelyek nem tömör fából, hanem három rétegben összeragasztott hosszú szálakból állnak. Felületük lakkozott, a lécek élei csaphornyosan kialakítottak (24). A precízen kivitelezett élmegmunkálásnak köszönhetően olyan pontosan csatlakoztathatók egymáshoz a lécek, hogy a padló felülete semmiféle utómegmunkálást nem igényel. A parkettaszálak általában 184-208 mm szélesek, többnyire 1080, 2200 mm hosszúak, vastagságuk pedig 14 mm. A külföldön gyártott készparketták méretei azonban ettől eltérőek is lehetnek.
A parkettaszálakat egymás mellé szorítva és ragasztva kell lerakni. A padló kialakításának műveletei hasonlóak a laminált padlóknál bemutatottakhoz. A készparkettákat általában "úsztatva", csak egymáshoz, és nem az aljzatra szokás ragasztani (25), viszont padlófűtéses helyiségekben teljes felületével az aljzatra kell rögzíteni (26).
A készparkettáknál is fontos az aljzat minősége; 2 m-en legfeljebb 2 mm szintkülönbség a megengedett. Ha az aljzat nedvességtartalma 2%-nál magasabb, 10 cm-es átfedéssel lefektetett párafékező fóliát kell az aljzatra teríteni. A léceket mindig a beeső fény irányába, hornyolt élükkel a fal felé kezdjük el lerakni. Ha régi padlóra helyezzük fel, a készparketta száliránya merőleges legyen a régi padlóéra. A tágulási hézag 10-15 mm legyen a falak mentén. A sor végén levő beszabott darabot behúzó szerszám segítségével üssük a helyére. A faipari diszperziós ragasztót mindig a lécek hornyába kell nyomnunk, és az esetleg kitüremlett részét azonnal, vizes ronggyal töröljük le. A léceket mindig előbb a bütüjükkel csatlakoztassuk a már lerakott léchez, majd ütőfa segítségével illesszük tökéletesen a már lerakott padlórészhez. Az utolsó, esetlegesen beszabott szélességű léceket mindig összehúzó szerszámot használva illesszük a helyére, majd ékeljük ki. Az ékeket csak a ragasztó megkötése után szabad kivenni, majd a tágulási hézagot különféle szegélylécekkel takarjuk le, de a léceket a falhoz, és ne a parkettához erősítsük. Mivel a készparketta felülete gyárilag lakkozott, lefektetését követően - a ragasztó kötése után - használatba vehető, utánlakkozást nem igényel. Tisztításához csak alig nedves ruhát használjunk, felmosni tilos. Ha pedig a gyári lakkréteg már megkopott, a felületét finom szemcsézetű (P 120, P 150) csiszolópapírral hosszirányban csiszoljuk át, majd portalanítás után többször vékonyan átlakkozhatjuk a padló felületét. Ezt megelőzően azonban ajánlatos próbalakkozást végezni, és csak akkor lássunk a teljes felület átvonásához, ha az új lakkréteg tapadása megfelelő, a padlón elszíneződést nem tapasztaltunk. Átlakkozáshoz többnyire az oldószeres lakkok ajánlottak.
A hazai készparketta gyártók közül a Befag gyártmányúak kiemelkedő minőségűek, és a fafajtákat illetően is bőséges a választékuk.
28-as képStandard, ún. osztott járórétegű készparkettáik (27) tölgy, bükk, kőris, juhar, akác, cser, éger cseresznye, gyertyán, illetve gyümölcs, nyír, szil fafajtákkal burkoltak, mégpedig több minőségben. Ezen kívül gyártanak osztatlan fedőrétegű Dielen készparkettákat is, amelyek esztétikai hatása a nagyobb felületeken érvényesül igazán, mivel a parkettaszálakat teljes felületükön egységes, folyamatos erezetű keményfa járófelület borítja (28). Méretüket tekintve nincs különbség a kétféle készparketta között, és mindegyiket többrétegű, UV-kikeményítésű acryl-lakk fedi. A Grabo készparketták szálai méretüket tekintve szélesebbek, 208 mm-esek, és kétféle; 1080, és 2200 mm-es hosszúságban készülnek. Vastagságuk ugyancsak 14 mm. Tölgy, bükk és kőris fafajtákból, natúr, csíkos és rusztikus minőségben készülnek.
A számos külföldi készparketta közül minőségét tekintve az olasz Tabu Caleidosistem 20-40 gyártmányai kimagaslóak. Lakkozott járófelületük 2, 4 mm vastag, különlegesen kezelt, kétszer késelt felületű keményfa, 8 mm vastag MDF magra ragasztva, amit alul ugyancsak 2, 4 mm vastag tömör, lakkozott faréteg zár le. A parkettalapok 12, illetve 16 mm vastagok, szélességük egységesen 120 mm, hosszuk pedig 720 mm. E parkettáknak kiváló a mérettartásuk, és járófelületük fafajtái rendkívül változatosak, különlegesek (29). A lapok méretéből és a járófelület kialakításához használt különlegesen egyedi technológiával készített faanyagoknak köszönhetően hihetetlenül változatos formában rakhatók le (30).

Parkettaragasztók, lakkok

31-es képA csaphornyos, mozaik, és lamella-parketták aljzatra ragasztásához különféle ragasztókat használhatunk. A Thomsit ragasztók rugalmasan követik a burkolat térfogatváltozásait, rendkívül jó kezdeti és végső szilárdságú kötést eredményeznek, és padlófűtésű helyiségek parkettaburkolatának a leragasztásához is alkalmasak. A P 600-as oldószeres-, a P 618-as és a P 750-es diszperziós-, a P 625 és P 630-as pedig oldószer és vízmentes, reaktív ragasztóanyag. Ezek mindegyike alkalmas faparketták aljzatra ragasztására.
Az Emfi ragasztók közül az Ibola R 200 kétkomponensű lamella- és készparketták, az Ibola R 300 egykomponensű mozaik-, nyers- és készparketták, míg az Ibola Ra műgyanta diszperziós, és az L12 oldószeres, műgyanta bázisú ragasztó mozaik-, kisméretű tömörfa és készparketták rögzítésére alkalmas. A 14 mm-nél vastagabb parkettalécekhez az Ibola L13 műgyanta bázisú ragasztó használható, amely jól kenhető, bordázható, és padlófűtésnél is alkalmazható.
A hazai ragasztókon kívül a világszerte ismert svéd Bona cég kiváló termékeire hívnánk fel a figyelmet. Padlófűtéses helyiségek burkolásához is alkalmas gyors kötésű, egykomponensű oldószeres parkettaragasztójuk az S750, amelynek tapadóképességét az S520 alapozóval lehet növelni. Az S760-as parkettaragasztó viszont hosszú nyitott-idejű, ugyancsak egykomponensű termék, amely egyaránt alkalmas csaphornyos és szalagparketta ragasztására. Alapozójaként az R410-es kétkomponensű szer, amely két rétegben felkenve nedvességzárásra is alkalmas (31).
A faparketták felületét a felületükre kent lakkrétegek óvják a kopástól. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lakkot használunk. A már bevált és közismert hazai oldószeres Gemini és Budalux parkettalakkok kiváló kopásállóságúak, ha több vékony rétegben felkenve kerülnek a padlóra. Világosabb színtónus esetén alapozót kell előzőleg a padlóra kenni. Kellő ápolás mellett akár tíz évig is hatásos védelmet nyújtanak a keményfából készült padlóknak
Ezen túlmenően azonban érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy az oldószeres lakkok elpárolgó oldószere az egészségre káros hatású. Alapos szellőztetéssel ugyan csökkenthető az idegsejteket károsító hatás, de azt már kevesen veszik figyelembe, hogy a lakkbevonatból még a száradási idő eltelte után is jó ideig oldószer párolog el, amikor már szinte biztosan lakott a helyiség. Így az oldószeres padlólakkok észrevétlenül és viszonylag hosszú ideig mérgezik a környezetüket. Indokolt tehát a vizes bázisú lakkok világméretű elterjedése, amelyben jelentős szerepe van a svéd Bona cég parkettalakkjainak. Minőségi termékeik nálunk is kaphatók, és ezért lakkozás előtt érdemes ezeket is számba vennünk. Említésre méltóak még a különféle fugatömítőik is, amelyeknek használata a hézagos, feltehetően régi parkettákhoz nagyon előnyös. Általánosan használható a Bona fugakitt oldat, amelyet a K80-100-as csiszolópapír által lecsiszolt faporral összekeverve, kiváló minőségű folyékonyfát kapunk eredményül. Erős kötőanyaga miatt a tömített felület géppel átcsiszolható, emellett a tömítőanyag tökéletesen színhelyes is lesz. Az ilyen fugatömítés vízbázisú és oldószeres lakkal is átvonható. A Pacific fugakitt oldatot ugyancsak csiszolatporral kell összekeverni. Az oldal maga környezetbarát vizes diszperzió, és az ilyen masszával kitöltött hézagú parkettákat csak diszperziós lakkal lehet átkenni.
Végezetül még csak annyit, hogy a rendszeres ápolás nélkül a legkopásállóbb parkettalak felülete is idő előtt elmattul, sőt lekopik. A nedves ruhával történő feltörlés mellett nem árt évente legalább kétszer a padlóápolók bármelyikével áttörölve eltüntetnünk a még alig észrevehető lakkfelkopást. Ezzel nemcsak a padló lesz újból szép, hanem a bevonat tartósságát is jelentősen megnöveljük. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen kitoljuk a parkettafelület kényszerű felújításának az idejét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Újdonságok a MESTER-től

Ismét új termékekkel bővült a MESTER tömítők, ragasztók választéka. A MESTER PARKETTA Fugázó Tömítő különféle parketták hézagainak tömítésére alkalmazható. Lakozott, kezeletlen valamint laminált...