A feladat egyszerű, ám jó előkészítést igényel

Laminált padlók lerakása

2010-01-28 18:42:26 | Módosítva: 2010-02-07 14:41:18

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön előnyük, hogy a lerakásuk sem túl bonyolult, és ráadásul még nem is mondható túl időigényesnek. A tartós és igényes laminált lapburkolatoknál azonban az előkészítés meghatározó szerepet játszik.

A parketta kiválasztása

Ez talán a leglényegesebb szempont, hiszen a választék összességében rendkívül változatos. Igaz, ez a mintabőség több kereskedés között oszlik meg, ami a megfelelő mintázatú anyag kiválasztását kissé megnehezíti. Ezt befolyásolja még az ár is, mert bizony az is elég széles skálán mozog. A legolcsóbb laminált parketta m2-e alig 2000 Ft, a különlegesebbeké, pedig akár a 6000 Ft-ot is meghaladhatja. A hosszméretük általában 1350 mm, a szélességük 130 mm körüli, vastagságuk pedig 6, 7, 8, 12 mm között típustól és gyártmánytól függően változik. Ezt már a tervezésnél a mennyiség meghatározás miatt ajánlatos figyelembe venni.

Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.
A laminált parketta kiválasztása során már eleve tudnunk kell, hogy a helyiségbe a szokásoknak megfelelően, a beeső fényre merőleges, vagy attól eltérő lesz a fektetés iránya, amit többnyire a laminált parketta mintázata alapján szokás eldönteni. Különösen igaz ez az ún. osztatlan felületű változatokra, amelynél a markánsabb rajzolatú erezetek, vagy kontrasztos részfelületek iránya elég domináns lehet egy nagyobb felületen lerakva. Hasonló a helyzet, az ún. leélezett, azaz fózolt szélű parkettáknál, amelyeknél a fózolás jellemző iránya legalább ilyen hatással bír. Ezek a jellegzetességek optikailag a helyiség arányait is előnyösen befolyásolhatják.
A padlóelemek színtónusa sem lényegtelen, hiszen ennek általában harmonizálni kell a többi berendezési tárggyal és a falak színével is. (Megjegyezzük, hogy a laminált padló lerakását általában festés után célszerű megejteni.) A padlóelemek ugyanis felületi mintázat szerint két csoportba sorolhatók, ún. osztott- és osztatlan mintázatúakra. Az osztott mintázatúak keskeny, hosszában rakott parkett mintázatot utánozzák, és homogénebbek, míg az osztatlan rajzolatú elemek ennél irány-strukturáltabb padlófelületeket adnak.
A padlóburkoló lapok felülete újabban strukturált, ám a különleges minőségűek között akad teljesen fényes és sima felületű is. Az összhatás szempontjából ezt is érdemes mérlegelni. A mélynyomott mintázat ugyan nem követi a mintázat erezetmintáját, ám ez még éles fényben is alig észlehető, kopás és tisztántartás szempontjából sem hátrányos.

Burkolatváltásoknál bepattintható áthidaló idomokat célszerű használni A kopásállóságot a csomagokon feltüntetett piktogram alapján érdemes kiválasztani. Ha esztétikai okokból magasabb igénybevételre alkalmas parketta tetszett meg, célszerűbb egy hasonló, de alacsonyabb kopásfokozatú típust választanunk, mert ez esetenként jelentős árkülönbözetet okozhat.
A laminált parketták felrakását a csaphornyaik click rendszerű kialakítása könnyíti meg. Ez az ún. bepattintható élképzés feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását, továbbá a felszedést is megkönnyíti. A hagyományos egyenes csaphornyos laminált parketták már ritkák, és többnyire az olcsó, nemegyszer leértékelt kategóriában találhatók.
Mivel a lapok különféle vastagságúak, ez az alátét fóliával együtt még ideális aljzat esetén is számottevő szintemelkedést okoz, amivel számolni kell, mert ez az ajtók mozgását akadályozhatja.

Aljzat minőség és az alátétezés

Az aljzatra terített alátétfóliára kerülnek a laminált padlólapokNéhány tévhitet már eleve oszlassunk el. Régi szőnyegpadlóval nem ajánlatos kiváltani az alátétfóliát. Az eredeti aljzat egyenessége ugyanis kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő. A friss betonfelület is csak akkor megfelelő, ha teljesen kiszáradt, relatív nedvességtartalma 2%-os, felületén legfeljebb m2-ként 2 mm szintkülönbség a megengedett. A páratartalom hozzávetőlegesen a betonra erősített fóliadarabokkal ellenőrizhető. Ha két nap múlva a fóliák szárazak maradtak, akkor már lehet parkettázni.
Ha túl nagyok a felületi egyenetlenségek, akkor ajzat kiegyenlítő felsimításával kell ezeket megszüntetni. Ez ugyan időveszteséget okoz, ám megéri a fáradságot. Laminált parkettát ugyanis csak megfelelően sík felületű aljzatra úsztatva lehet lerakni. Erre megfelelhet még a régi faparketta, vagy a kerámia padló is, ha a fenti kritériumnak megfelel a felületük.
Az aljzatra különféle alátét fóliákat kell lefektetni. Bármilyen beton, kerámia, PVC padlóra párazáró fóliát kell lefektetni, mégpedig 20 cm-nyi átfedéssel leragasztva, és a fóliát a határoló falakra is fel kell hajtani. Erre 2 mm vastagságú polifoam kiegyenlítő alapfólia kerül, vagy ha fokozottabb hő- és hangszigetelésre van igény, akkor 4-5 cm vastag speciális (isofloor, thermofloor) szigetelő lapokat kell szorosan egymás mellé illesztve lerakni. Mivel a laminált parketták melegvizes padlófűtést fedő alpadlóra is lerakhatók, erre speciális, 1 mm vastag padlópapírt, ún. iszapoló papírt, vagy 1,6 mm vastagságú speciális alátétet kell lerakni. Elektromos padlófűtés fölé a túl erős felmelegedés miatt nem fektethető laminált padló.

A padlólapok lerakásának fogásai

Első teendő a lapok átvizsgálása, majd ajánlatos legalább egy-két napig a helyiségben kiterítve pihentetni, akklimatizálni. Ezt követően a laminált padlók bármelyike könnyen és gyorsan lerakható, ám a valóságban ez azért mégsem olyan egyszerű a különféle kiállások, ajtótokok és egyéb kiugró falrészek miatt.
Az alátétfólia lehelyezését követően vagy a beeső fényre merőlegesen, vagy azzal megegyező irányban kezdhető a lapok lerakása. A falak mentén körben 8-10 mm-es hézag képezendő, amit fa- vagy készen kapható műanyag ékek behelyezésével lehet megtartani. Az első sort mindig teljes felületű darabbal kezdjük el, mégpedig ennek a csapja kerüljön a fal felé. A sort alkotó utolsó darabot többnyire méretre kell vágni, ennek azonban legalább 30-40 cm hosszúnak kell lennie. A leeső darabbal kezdjük a következő sort, így könnyű kialakítani az eltolt sorosztást, ami a padló szilárdságát biztosítja. Az ideális soreltolás fél laphossz lenne, ám ez sok hulladékkal járna. Bizonyos esetekben, pl. leélezett lapoknál, ahol a lapok tagolása markánsabb felületi mintázatot alkot, érdemes ezt betartani, illetve a sáveltolást mértékét minden sorban azonosan alkalmazni az igényesebb optikai hatás miatt.
Mivel a laminált parkettalapok ma már szinte kivétel nélkül egymásba pattintható csaphornyos kialakításúak, előbb a keskenyebb oldalt kb. 30 foknyira felemelve kell a helyére illeszteni, majd a hosszabb oldalt fokozatosan és kissé megemelve lágyan ütögetve már könnyebb a helyére pattintani. A sor utolsó darabját is hasonlóan illesszük a helyére, és folyamatosan ellenőrizzük a falmelletti hézagok mértékét és a lerakott sávok egyenességét.
Falkiszögeléseknél, ajtótokok mellett a szükséges beszabások biztosítják a dilatációs hézagok mértékét. Ha mód van rá, az ajtótokokból előzőleg vágjunk le annyit, hogy a parketta alá férjen, így elkerülhető a bonyolult alakú bevágások kifűrészelése. Csőkiállásoknál bő lyukat kell készíteni, majd a lyukat a lap rövidebb oldala felé ék alakban fűrésszel kinyitva már könnyű a lapot és a betét darabot a helyére illeszteni, a rést pedig osztott záró gyűrűkkel, ún. csőrózsákkal körbefogva lehet eltüntetni.
Az utolsó sáv darabjait talán a legnehezebb a helyükre illeszteni. Ezeket többnyire hosszában, a fal síkját követve kell méretre fűrészelni. Lyukfűrészgéppel a hátoldal felöl vágjunk, hogy elkerüljük a laminátum kipattogzását. Kézi fűrésszel pedig a színoldal felöl, a szerszámot lapos szögben tartva vágjuk le a felesleget. A keskeny darabokat a helyükre pattintva, kiékelve biztosítsuk a hézagmentes csatlakozást.

Szegélyezés

Ehhez előbb az ékeket el kell távolítani, a hézagok pedig a szegélylécek felerősítésével tüntethetők el. A A leélezett szélű lamináltpadlók újabban nagyon divatosakszegélylécek általában 2,5 m hosszúságban és különféle fazonban vásárolhatók meg. Profiljuk és erezetmintájuk, színtónusuk nagyon változatos, így könnyű a padlóhoz illőt kiválasztani. Felületük melamin gyanta bevonatú, maganyaguk MDF idom.
A szegélyléceket a falra kell erősíteni, hogy az ne gátolják az úsztatott padlóburkolat térfogatváltozását. A felerősítésük egyszerűbb esetekben ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy a falra erősített felfogó kapcsok segítségével oldható meg. Ez utóbbi előnye, hogy bármikor levehető, pl. festéskor, és mögé akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetők. A sarkok gérbevágva illeszthetők egymáshoz, ám ez macerás munka, egyszerűbb ha helyette kész sarokelemekkel kapcsoljuk a léceket egymáshoz. Küszöböknél U-alakú lecsavarozott alumínium felfogó idomba pattintható szegélyelemekkel lehet a dilatációs hézagot letakarni. Az ilyen idomok burkolatváltáskor az esetleges szintkülönbségek kiegyenlítésére is alkalmasak.

Ápolás, tisztítás, sérülés javítás

A szegélyidomokat előnyös felfogó kapcsokkal a falra fogatniEbédlőben, konyhában, toalett helyiségben, előszobában - ahol nagyobb a valószínűsége, hogy helyenként a kelleténél több víz jut az illesztések közé - már lefektetéskor vonjuk be a csaphornyok felületét vízzáró tömítő folyadékkal (click guard). Régebben a ragasztó szigetelte a nedvszívó felületeket, a click rendszernél ezt a tömítő folyadék biztosítja. Így nem szennyeződhetnek el az illesztési vonalak, egységes marad a felület. A lazábban tapadó szennyeződéseket jól kicsavart, alig nedves textíliával feltörölve könnyű eltávolítani. Az erősebben szennyezett padlófelületekhez csak kizárólag laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert használjunk. A nedvesen feltörölt padlót száraz törlőruhával azonnal töröljük szárazra. A padló ugyan elektrosztatikusan nem töltődik fel, viszont még az enyhén nedves felületek is gyorsabban piszkolódnak be.
Esetenként a leeső kemény és súlyosabb tárgyak felületi sérüléseket okozhatnak. Ezeket a mélyedéseket a szakboltokban kapható, különböző színtónusú javító tapasszal kell mielőbb kijavítani. A javító paszta könnyen síkba simítható, vízzáró és megakadályozza a mélyedés elszennyeződését.

Laminált padló padlófűtéshez

A fény irányába lerakott kontrasztos padlólapok optikailag korrigálják a szoba méreteitMinden laminált padló használható padlófűtéshez, de csak vizes rendszerűekhez, mert az elektromos rendszer túl meleg a számukra. Az aljzatnál nedvességi és felfűtési vizsgálatot kell tartani, és csak a teljesen száraz aljzatra, párazáró- és padlópapír fedés után lehet a padlólapokat felrakni. A padlófűtés hőmérséklete nem lehet 28 foknál magasabb, és a legmagasabb vízhőmérséklet sem lehet 50 foknál melegebb. A padló lerakása előtt a fűtést ki kell kapcsolni, és a padlónak is normál szobahőmérsékletűnek kell lennie. A fűtést csak a munka végeztével lehet visszakapcsolni. Az első héten a hőmérséklet ne legyen 16-20 foknál magasabb, utána már a fentiek szerint lehet fűteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zsuli avatarja

zsuli         beton kiszárítása

"A friss betonfelület is csak akkor megfelelő, ha teljesen kiszáradt, relatív nedvességtartalma 2%-os" Valóban, hiszen jó eséllyel felpúposodik a nagy munkával letett burkolat, ha túl sok nedvességet szív magába a betonból. Nálunk a parkettás 2-szer is mérte a beton nedvességtartalmát, mielőtt burkolt rá. Sajna a szellőztetés nem szárította ki, így elektromos páramentesítőt alkalmaztunk, így száradt ki az aljzatbeton pár hét alatt. Ha hozzáértőktől kedvező áron szeretnétek bérelni, akkor http://www.paramentesitoberles.hu

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Új laminált padlót, gyorsan!

A laminált padlók előnyei közismertek, ezért is választják sokan különféle lakóterük burkolataként ezt a padlófajtát. Ma már a régebbi csaphornyos kivitelűeket felváltották az ún. klikk...