Fényfogót az ablakra

Borult időben nagyon vágyódunk a Nap meleg sugarai után, ha meg süt, kénytelenek vagyunk védekezni ellene. Különösen a napsütötte lakásokat fűtik fel igen gyorsan az éltető napsugarak. Ez ellen csak a különféle redőnyökkel, rolettákkal, vagy sötétítő függönyökkel lehet védekezni. Ha olcsó megoldás a cél, akkor szinte csak a sajátkészítésű redőzött roletta jöhet szóba.

Ehhez ugyanis csak kellő mennyiségű könnyű kartont, vagy műszálas textíliát, vékony, erős horgászzsinórt, néhány szemescsavart, apró fémkarikákat és néhány falécet kell beszereznünk. Ezekből már elkészíthetjük az ablakok méretére szabott rolóinkat.
Először is azt nézzük meg, hogy milyen széles az ablaknyílás. A textíliák általában 140 cm szélesek, és nem érdemes feleslegesen elszabni az anyagot, ha az egyben is megfelelő széles. Az ablaknyílásnál szélesebb rolókat, pl. a fal síkjába is felerősíthetjük. Ha az ablak felülete nagy, és a szélessége meghaladja a textíliáét, akkor ne varrjuk össze, hanem osztott felületű rolót készítsünk. A roló egyik végét visszahajtva öltsük le kétsorosan, és a képződött korcba dugjunk 10x20 mm-es lekerekített élű lécet, a szemközti, beszegett végére pedig varrjunk tépőzárat. A roló szélessége szerint két vagy három sorban varjunk rá 150 mm-enként apró fémkarikákat, és redőny ezzel készen is van.
A felerősítéséhez azonban szükségünk lesz még egy hosszú, az ablak teljes szélességével azonos, vagy annál valamivel hosszabb tartólécre, amit majd a karnisra, vagy közvetlenül a falra kell felerősítenünk úgy, hogy a roló a függöny mögé kerüljön. A karnisra csak akkor erősítsük fel, ha az szilárdan van a falra szerelve, és a rolótartó-lécnek van hely a függöny sínje mögött. Arra is gondoljunk, hogy a felhúzott roló ne gátolja az ablakszárnyak kinyitását, ezért jobb, ha az ablaknyílás fölötti falrészre kerül fel a rolótartó-léc. Mérete legalább 30x30 mm legyen. A roló felső végének felerősítéséhez ragasszunk rá tépőzár darabokat, a felhúzózsinórók elvezetéséhez pedig hajtsunk az élébe három-négy szemescsavart.
A rolót ezt követően széltében kifeszítve rögzítsük a tartólécre, majd az alsó karikákra hurkoljuk fel a felhúzó zsinegeket, amelyeket azután a többi karikán is átbujtatva a felső szemescsavarokon is fűzzünk át. A zsinegeket a tartóléc egyik vége felé vezessük el, végeiket csomózzuk össze, majd segítségükkel a rolót teljesen húzzuk fel. A zsinórokat összefogva, a végüket újból csomózzuk össze, majd az oldalfalra fogassunk fel egy akasztóhorgot, amibe már beakaszthatjuk a felhúzott roló zsinórjait. Ha két roló kerül az ablakok elé, akkor célszerű a felhúzózsinórokat jobb és bal oldalra kivezetni, három roló esetében a középső zsinórjait bármelyik oldal felé elvezethetjük. A roló alján levő karikákba azonban úgy rögzítsük a zsinórok végét, hogy a csomók oldhatók legyenek, mert ez megkönnyíti a textíliák leszerelését, mosás előtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyök és ablakok

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő...


Ablakcsere panellakásokban

A felújítási munkáknál lényeges szempont, hogy minőségi javulást a legkevesebb anyagi ráfordítással lehessen elérni. A panellakásoknál ez a szempont a nyílászárók résszigetelésével eleinte...