Kemény és környezetkímélő burkolat

Bambusz parketta

2011-07-01 16:50:33 | Módosítva: 2011-07-01 16:52:48

Kezdjük ez utóbbi tulajdonságával. E parketta alapanyaga ugyanis nem fa, hanem a fűfélék családjába tartozó bambusznád. A bambusznád jellemzője, hogy rendkívül gyorsan nő, 5 év alatt képes olyan méretűre növekedni, amelyből már kinyerhető a parkettákhoz szükséges alapanyag. Ráadásul ismételten az eredeti tőből nő ki újból, és öt év alatt új, parketta gyártására is alkalmas szárakat növeszt.

A keményfa parketták alapanyagának újratermesztéséhez ezzel szemben legalább 30 évre van szükség, nem szólva arról, hogy az ilyen fákat csak tarvágással lehet kitermelni. Ez eróziós veszélyekkel is jár. A bambusz alapanyaga tehát hatszor gyorsabban regenerálódik, azaz termelődik újra, és előnyös tulajdonságai miatt csökkentheti a túlzott erdőirtásokat.
A feldolgozása viszont összetettebb a hagyományos keményfa parkettáknál, mivel az alapanyagot előbb vékony lécekre vágják, majd ezeket különféle módon egymáshoz préselve ragasztják össze. Ez magyarázza az ilyen parketták viszonylagosan magas árát.

A bambuszparketták paneles változatai saját kezűleg is lerakhatókA bambuszparketták előnyei viszont tagadhatatlanok. Kevésbé hajlamosak a méretváltozásra, hézagmentes felületet adnak, tartósságuk és keménységük kiváló, és a legtöbb fajtájuk már gyárilag felületkezelt. Paneles kivitelben akár saját kezűleg is lerakható, sőt az ún. vizes helyiségek burkolataként is ideális, sűrű rostos szerkezete ugyanis rezisztens a nedvességgel szemben, vetemedésre, térfogatváltozásra nem hajlamos. Több fajtáját gyártják, és ennek megfelelően külső megjelenési jegyei és kopásállósági tulajdonságai eltérőek.
A megfelelő vastagságúra hasogatott, ám elég széles lécek vízszintesen történő egymás mellé erősítésével készül a horizontális bambusz parketta. Jellegzetessége, hogy a padló mintázata véletlenszerűbb, mondhatni foltosabb lesz az anyagban található, csomókra hasonlító erezetrajz miatt. Az ilyen parketták nem adnak egységesen homogén felületet, a padló mintázata véletlenszerűen mozgalmas, ám nem zavaróan foltos összhatású lesz. Ez a bambusz parketta áll a legközelebb a nyersfa mintázatához.
A vertikális bambusz parketta gyártásakor a közel négyzetes keresztmetszetű léceket egymás mellé helyezve préselik össze. Ezáltal egységesebb lesz a burkolóanyag felülete, és sűrűbb harántcsíkozás fut végig a felületén. Ez egyenletesebb színt és mintázatot ad, így sokkal kevésbé lelhető fel felületén természetes foltosodás. Kisebb helyiségekbe különösen előnyös, mert egyenes szálirányukkal optikailag pozitívan változtatható a helyiség téraránya.
A fonott bambusz parketta küllemében alig tér el az előző típusoktól, ám sokkal keményebb, kopásállóbb ez előbbieknél. Ezt azzal érik el, hogy a bambusz rostjait előbb széthúzzák, majd nagy nyomással újból összepréselik. A így létrehozott anyag rostmintázata sűrűbb és az anyagszerkezet tömörsége miatt nemcsak keményebb, hanem nedvességre, párára szinte egyáltalán nem érzékeny. Főként nagyobb forgalmú, erősen igénybe vett, vagy vizes helyiség burkolataként rendkívül tartós. A padló felületi mintázata is egységesebb, ám egyedi képet alkot, ami rendkívül érdekessé teszi az ilyen padlófelületeket.
A bambusz parketták anyagszerkezetüknél fogva a nedvességgel és a kopásokkal szemben sokkal ellenállóbbak a hagyományos parkettáknál. Alapszínük általában natúr feldolgozásban világossárgás tónusú, ám hőkezeléssel a tölgyhöz, gőzölve pedig a kávéhoz (wenge) lesz hasonló a színük. Léteznek már fehérített bambuszanyagú parketták is, amelyek a világos, mondhatni fakó színeket kedvelők igényeit hivatottak kielégíteni.

Kiváló keménységűek a fonott azaz, összepréselt rostozatú bambusz panelekA bambuszból készülnek hagyományos, tömör vagy kétrétegű csaphornyos parketták, svéd hajópadlók, illetve réteges szerkezetű vékony padlóburkoló lapok. Ez utóbbiak előnye, hogy a laminált padlókhoz hasonlóan akár saját kezűleg is lerakhatók. A csaphornyosak között nem ritkák az enyhén fózolt felső él kiképzésűek, amelyeket ragasztva kell egymáshoz erősíteni, ám az uniclick, azaz bepattintható csapkialakításúaknál ez a művelet felesleges. A bambuszparkettáknak padlófűtésre alkalmas változataik is beszerezhetők. Ezek „rétegrendje” különbözik a normál parkettákétól.

A korszerű paneles típusok három rétegűek, felső bambuszrétegük általában 3 mm vastag. A hordozóréteg azonban 6-8 mm vastag kemény HDF anyag, ami alá a kopogó hangok csillapítására 2 mm vastag, zártcellás polifoam alátétréteg kerül. A padlófűtésre alkalmas parkettáknál a habalátét helyett ellenhúzó furnér fedés kerül a panel alsó oldalára. A padlópanelek hossza gyártmánytól függőeA bambuszparketták színválasztékát újabban fehérített változatok gyarapítjákn 900-2000 mm, szélességük 60-190 mm, vastagságuk pedig 10-18 mm között változik. Felületüket többnyire 7 rétegű UV kezelt lakk teszi karcállóvá.
A tömör bambusz parkettákat teljes felületükön, vagy sávosan kell a födémre ragasztani, ám ilyen esetekben a padló lerakását ajánlatos szakemberre bízni, mert csak így biztosítható a többnyire negyedszázados garancia. A saját kezűleg lerakható változatoknál nem ilyen szigorúak a jótállási feltételek, ám minőségi munkához ezeknél is ajánlott a szakmunka.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bambusz, parketta, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bambusz, mint zöldség

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, azeredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Nagy László 30 éve tart...


Segédanyagok parkettafelújításhoz

A régi parketta réseiben, a hézagokban összegyűlik a por, kosz, és nagyon nehezen tisztítható. Nincs mese, egy bizonyos kor után a parketta bizony felújításra szorul!