Bútorkiegészítés: Forgólapos tv-pult

Alig akad olyan ember, aki ne nézné rendszeresen a tv-t. Az otthoni vevőkészülék már régen afféle "házi oltár", az adók bővülésével pedig még inkább azzá lett. Egyszóval sok időt töltünk előtte. A tv-készüléket ezért igyekszünk úgy elhelyezni, hogy a legideálisabb helyzetben nézhessük a műsorokat. Ez viszont néha akadályokba ütközik, ha a készüléket nem tudjuk mire állítani, mert pl. az elemes bútor keskeny, rekeszei gyakran szűknek bizonyulnak. Egy hosszú, a készüléknek is helyet adó pulttal azonban ez könnyen orvosolható, sőt a képernyőt még forgathatóvá is tehetjük, így akár az ágyból is nézhetjük.

Az elemes bútorok nagy előnye, hogy akár saját készítésű darabokkal is könnyen kiegészíthetők. A polcos szekrény két eleme közé például egyszerűen beerősíthető egy hosszú rakodópult, amelyen már a tv is elfér, ha szélesebb toldólappal egészítjük ki. A toldólap pedig egy hasonló méretű polclappal, és néhány nagyobb üveggolyóval kialakított karusszel beépítését is lehetővé teszi, amivel a készülék esetlegesen szükséges elfordítását is megoldhatjuk.
A tv-készülék elég súlyos, a 19 mm vastagságú pultlap kellő alátámasztás nélkül idővel meghajolna alatta. A hosszú polcot ezért úgy alakítsuk ki, hogy teherbírását a hosszanti élei alá fogott 20x60 mm-es lécekkel növeljük meg, a tv alá pedig még egy oszloplábat is ajánlatos betervezni, különösen a nagyképernyősök alá. Ez lehet nagyobb átmérőjű PVC-csatornacsőből levágott darab is. A tv-készülékeknek azonban a pultnál mindenképpen szélesebb alátámasztási felületre van szükségük, ezért az alapjának méretei szerinti lap beszabásával toldjuk ki a pultot. Ha pedig elforgathatóvá is kívánjuk tenni (pl. a fekhelyek felé fordításához), akkor e lapra szereljünk fel egy tengely körül elfordítható "forgózsámolyt" is.
A pult szélessége a polcos szekrény mélységével legyen azonos méretű. Ha a tv-t nem kell forgatni, akkor csak a készülék alapméretével azonos betétlapot illesszünk a pult kettévágott része közé. A betétlapot oldalról köldökcsapokkal csatlakoztassuk a pultlapok élére. Amennyiben viszont a készülék alá forgólap is szükséges, a kiszemelt helyen 2/3-nyi mélységben vágjunk ki a pultból a tv szélességével azonos méretű laminált felületű darabot. A betétlap olyan széles legyen, hogy a készülék elejéig érjen, beleértve ebbe a pult hátul megmaradó részét is. A hossztartó léceket csak ezt követően ragasszuk, és facsavarokkal is erősítsük a pult aljára. A lécek élét fedjük le élfóliával, vagy domború szegélyléccel, majd a betétlap hátsó élét köldökcsapokra, vagy egy alsó támlécre ültetve ragasszuk a kivágott részbe. Az elülső hossztartók felől három behajtott facsavarral rögzítsük véglegesen a rakodópulthoz.
A hengeres oszloplábat szabjuk méretre, palástját öntapadó műanyag tapétával burkoljuk be, vagy fújjuk le matt fekete festékkel, majd a csőlábat faforgácslapból kivágott korongok beragasztásával zárjuk le. Felülre két, összeragasztott, 19 mm-es anyagból kivágott korongot erősítsünk a cső végébe, azt pedig közvetlenül a pult szélerősítése mögé, a tv helyének középvonalába állítva szereljük fel, mégpedig ragasztva és csavarozva.
Következhet a forgólap kialakítása. Ehhez legalább hat üveggolyó, a tv-készülék alapjának méretével azonos laminált felületű bútorlap és egy 10x35 mm-es köldökcsap szükséges. A golyóknak fúrjunk fészket az átmérőjükkel azonos, de 4 mm-rel kisebb mélységbe, a betétlapba. A lyukak középpontosan helyezkedjenek el a betétlap közepén, és az osztókör sugara 50 mm-re legyen a lap széleitől. A lapok forgáspontjába fúrjunk 10-es vakfuratot, majd a betétlapba ragasszuk be a facsapot. A golyófészkeket farúdra csavart csiszolópapírral munkáljuk sima falúra, majd mindegyikbe helyezzünk egy-egy üveggolyót. A forgólap csapfészkét is csiszoljuk simára, és ezt követően illesszük a facsapra. Forgassuk meg, és ha szorul, a golyók, vagy a facsap fészkét csiszoljuk nagyobbra. Ezt követően a tv-készüléket is helyezzük a forgólapra, és így is ellenőrizzük könnyen mozog-e. A kisebb igazítások elvégzése után a forgólap éleit is fóliázzuk le, majd az alkatrész helyére illesztése után a készüléket is a tetejére tehetjük. Most már nem okozhat problémát, hogy honnan nézzük a műsort, a tv-készüléket egy könnyed mozdulattal a kívánt irányba fordíthatjuk. Az antenna illetve a hálózati kábelek azonban mindenkor olyan hosszúak legyenek, hogy a készülék mozgatását ne akadályozzák. A forgólap kész elemként is megvásárolható, ennek precíz csapágyazása még a nehezebb tv-készülékeket is könnyen elfordíthatóvá teszi. A saját készítésű pult és a gyári forgólap akár össze is kombinálható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázat! Itt csalnak!

Valószínűleg sok ezer Kft. és Bt. kapott olyan hivatalosnak tűnő levelet, hogy fizessen be gyorsan 24 ezer forintot, mert különben még pótdíjat is kell majd fizetnie.


Smart TV

Az okostévé, Smart TV vagy „Connected TV” a televízióknak azt az új generációját jelöli, amelynek célja az internet és a modern televíziókészülékek illetve set-top boxok összeolvasztása egy készülékbe