Bútorkiegészítés: Forgólapos tv-pult

Alig akad olyan ember, aki ne nézné rendszeresen a tv-t. Az otthoni vevőkészülék már régen afféle "házi oltár", az adók bővülésével pedig még inkább azzá lett. Egyszóval sok időt töltünk előtte. A tv-készüléket ezért igyekszünk úgy elhelyezni, hogy a legideálisabb helyzetben nézhessük a műsorokat. Ez viszont néha akadályokba ütközik, ha a készüléket nem tudjuk mire állítani, mert pl. az elemes bútor keskeny, rekeszei gyakran szűknek bizonyulnak. Egy hosszú, a készüléknek is helyet adó pulttal azonban ez könnyen orvosolható, sőt a képernyőt még forgathatóvá is tehetjük, így akár az ágyból is nézhetjük.

Az elemes bútorok nagy előnye, hogy akár saját készítésű darabokkal is könnyen kiegészíthetők. A polcos szekrény két eleme közé például egyszerűen beerősíthető egy hosszú rakodópult, amelyen már a tv is elfér, ha szélesebb toldólappal egészítjük ki. A toldólap pedig egy hasonló méretű polclappal, és néhány nagyobb üveggolyóval kialakított karusszel beépítését is lehetővé teszi, amivel a készülék esetlegesen szükséges elfordítását is megoldhatjuk.
A tv-készülék elég súlyos, a 19 mm vastagságú pultlap kellő alátámasztás nélkül idővel meghajolna alatta. A hosszú polcot ezért úgy alakítsuk ki, hogy teherbírását a hosszanti élei alá fogott 20x60 mm-es lécekkel növeljük meg, a tv alá pedig még egy oszloplábat is ajánlatos betervezni, különösen a nagyképernyősök alá. Ez lehet nagyobb átmérőjű PVC-csatornacsőből levágott darab is. A tv-készülékeknek azonban a pultnál mindenképpen szélesebb alátámasztási felületre van szükségük, ezért az alapjának méretei szerinti lap beszabásával toldjuk ki a pultot. Ha pedig elforgathatóvá is kívánjuk tenni (pl. a fekhelyek felé fordításához), akkor e lapra szereljünk fel egy tengely körül elfordítható "forgózsámolyt" is.
A pult szélessége a polcos szekrény mélységével legyen azonos méretű. Ha a tv-t nem kell forgatni, akkor csak a készülék alapméretével azonos betétlapot illesszünk a pult kettévágott része közé. A betétlapot oldalról köldökcsapokkal csatlakoztassuk a pultlapok élére. Amennyiben viszont a készülék alá forgólap is szükséges, a kiszemelt helyen 2/3-nyi mélységben vágjunk ki a pultból a tv szélességével azonos méretű laminált felületű darabot. A betétlap olyan széles legyen, hogy a készülék elejéig érjen, beleértve ebbe a pult hátul megmaradó részét is. A hossztartó léceket csak ezt követően ragasszuk, és facsavarokkal is erősítsük a pult aljára. A lécek élét fedjük le élfóliával, vagy domború szegélyléccel, majd a betétlap hátsó élét köldökcsapokra, vagy egy alsó támlécre ültetve ragasszuk a kivágott részbe. Az elülső hossztartók felől három behajtott facsavarral rögzítsük véglegesen a rakodópulthoz.
A hengeres oszloplábat szabjuk méretre, palástját öntapadó műanyag tapétával burkoljuk be, vagy fújjuk le matt fekete festékkel, majd a csőlábat faforgácslapból kivágott korongok beragasztásával zárjuk le. Felülre két, összeragasztott, 19 mm-es anyagból kivágott korongot erősítsünk a cső végébe, azt pedig közvetlenül a pult szélerősítése mögé, a tv helyének középvonalába állítva szereljük fel, mégpedig ragasztva és csavarozva.
Következhet a forgólap kialakítása. Ehhez legalább hat üveggolyó, a tv-készülék alapjának méretével azonos laminált felületű bútorlap és egy 10x35 mm-es köldökcsap szükséges. A golyóknak fúrjunk fészket az átmérőjükkel azonos, de 4 mm-rel kisebb mélységbe, a betétlapba. A lyukak középpontosan helyezkedjenek el a betétlap közepén, és az osztókör sugara 50 mm-re legyen a lap széleitől. A lapok forgáspontjába fúrjunk 10-es vakfuratot, majd a betétlapba ragasszuk be a facsapot. A golyófészkeket farúdra csavart csiszolópapírral munkáljuk sima falúra, majd mindegyikbe helyezzünk egy-egy üveggolyót. A forgólap csapfészkét is csiszoljuk simára, és ezt követően illesszük a facsapra. Forgassuk meg, és ha szorul, a golyók, vagy a facsap fészkét csiszoljuk nagyobbra. Ezt követően a tv-készüléket is helyezzük a forgólapra, és így is ellenőrizzük könnyen mozog-e. A kisebb igazítások elvégzése után a forgólap éleit is fóliázzuk le, majd az alkatrész helyére illesztése után a készüléket is a tetejére tehetjük. Most már nem okozhat problémát, hogy honnan nézzük a műsort, a tv-készüléket egy könnyed mozdulattal a kívánt irányba fordíthatjuk. Az antenna illetve a hálózati kábelek azonban mindenkor olyan hosszúak legyenek, hogy a készülék mozgatását ne akadályozzák. A forgólap kész elemként is megvásárolható, ennek precíz csapágyazása még a nehezebb tv-készülékeket is könnyen elfordíthatóvá teszi. A saját készítésű pult és a gyári forgólap akár össze is kombinálható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhai munkapultok

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a...


Smart TV

Az okostévé, Smart TV vagy „Connected TV” a televízióknak azt az új generációját jelöli, amelynek célja az internet és a modern televíziókészülékek illetve set-top boxok összeolvasztása egy készülékbe