Május elején indul a palántázási időszak

Április végén, május elején elérkezik a palántáról nevelt zöldségek kiültetésének ideje. Pár apró ötlettel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ez a növény szempontjából minél sikeresebb legyen.

A palántanevelés és kiültetés célja, hogy korábban szüretelhessünk termést a szabadföldbe veteményezett növényekhez képest. A korábban kezdődő termésérés miatt a fagyok beálltáig ezt az időszakot meghosszabbítjuk, így a palántaként kiültetett tövekről több termést tudunk betakarítani a vegetációs időszak alatt.

Tápkockásat, vagy szabad gyökerűt

A rövidebb ideig a kisebb fagyokat elviselő növényeket már április végén, a fagyérzékeny trópusi eredetűeket (paradicsom, paprika...), május 10. után ültessük ki, mert a sokéves megfigyelések szerint ezen időpont után a talajmenti fagyok esélye szinte nulla. Kiültetni jól fejlett, edzett, dús gyökérzettel rendelkező palántát célszerű, mert ezek képesek gyorsan "magukhoz térni" az új helyükön.
A tápkockában, cserépben nevelt palánták előnye, hogy a gyökerek kiültetéskor nem sérülnek, így hacsak a közvetlen napfénytől nem perzselődnek meg a növények, akkor különösebb megtorpanás nélkül fejlődnek tovább. A perzselődés a palánták edzésével, eleinte árnyékolásával és fokozatosan az új körülményekhez szoktatásukkal előzhető meg. A tápkockás palántát olyan mélyre ültessük, hogy földlabdája tetejére körülbelül egy centiméternyi friss föld kerüljön.
Az olcsóbban beszerezhető szabadgyökerű palánták esetén a sérült gyökérrészeket távolítsuk el (sőt van, aki kissé meg is metszi a gyökeret), így serkentve azt később dúsabb elágazásra.

Az ültetési mélység is lényeges

A zöldségek többsége érzékeny a túl mély és a sekély ültetésre egyaránt. Sekélyen ültetve egy öntözés is elegendő ahhoz, hogy kidőljön a növény. Általában a palántákat a legalsó levelekig, a sziklevelekig kell a földbe ültetni. A paprika, a paradicsom és az uborka ellenben nem érzékeny a mélyültetésre, ezeknél az esetleg kevésbé egészséges, felnyurgult példányokat jóval mélyebbre is a talajba helyezhetjük. E fajok a száraikon is képesek járulékos gyökereket fejleszteni, ezért nem árt nekik, ha mélyebbre kerülnek.
A szabadgyökerű palántáknál figyeljünk arra, hogy a gyökereik ne visszahajolva felfelé, hanem lefelé álljanak a palántázó lyukban. Ez azért fontos, mert ha a gyökerek behelyezéskor felfelé kunkorodnak, és így is temetjük be, akkor a növény fejlődésének látványos megtorpanására számíthatunk. Hiszen a palántának nem kis erőfeszítésébe telik majd, míg az általunk helytelenül elrendezett gyökereit ismét jó irányba fordítja.
Sokan nagyon nagy méretű fejlett palántákat ültetnek kertjükbe. Gyakorta látni olyan paprika és paradicsompalántákat a piacokon, amelyeken már a kis termések is megfigyelhetők. Ezeket érdemes már palántázáskor kis karókhoz kötözni, ugyanis ha lankadni kezdenek a nagy méretű tövek, akkor a szárban a vízszállító csövek meghajlanak, és ebből a pozícióból sokkal nehezebb újra felegyenesedni a növénynek. Míg ha karózva vannak, a szár lankadáskor sem hajlik el, így sokkal gyorsabban tud újra vizet felvenni.

Vízzel tömörítsük a talajt

Míg fásszárú növények ültetése esetén a gyökerekhez tömörítéssel nyomjuk a földet, itt a zsenge gyökerek sérülékenysége miatt más módszert alkalmazzunk. A lazán a gyökerekre hintett talajt annyira locsoljuk be, hogy azt a víz tömörítse a gyökerekhez. Ez az iszapoló öntözés a későbbiekben is fontos, azaz inkább ritkábban, de nagyobb vízadagokkal öntözzünk.
Gyakori kis vízadagoknál a növény hozzászokik ehhez, és gyökereit nem ereszti mélyen a talajba, csak a felszínen várja a vizet. Így a gyökerek támasztó, a növényt tartó funkciójukat sem tudják maradéktalanul ellátni, és egy öntözés kimaradásakor is károsodhat a növény.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: palántázás, palánta

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magcsávázás házilag

A magok csávázása növényvédelmi szempontból nagyonhasznos, hiszen a kikelő kis csíranövény védelmét szolgálja a bakteriális és gombás betegségekkel szemben. A kereskedelemben kaphatunk már eleve...


Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...