Szúnyogháló utólag

2015-07-25 07:20:36 | Módosítva: 2015-07-25 07:24:32

Közeledik a szúnyog időszak, és az enyhe tél folytán valószínűleg az átlagosnál nagyobb lesz a vérszívók száma. Lakásunkat leghatékonyabban szúnyoghálóval védhetjük meg a támadóktól.Az ablakokra szerelhető szúnyoghálóknak számtalan olcsóbb és költségesebb változata létezik. Sajnos rendszerint a drágábbak a praktikusabbak. Mert hiába szerelünk fel fillérekért megvásárolható, és tökéletes védelmet nyújtó tépőzáras, öntapadó hálókat, a párkányra tett virágokat sem érjük el többé.


A fix megoldások közé tartoznak a keretes szúnyoghálók, ezek kiemelhetők a helyükről, de nem egyszerűen. Télire levehetjük őket, akkor legfeljebb a tárolásuk okoz gondot. Viszont az azért macerás, hogy az erkélyládában lévő virágok öntözésekor naponta kivegyük a helyéről.


A rolós szúnyoghálók szinte tökéletes megoldást nyújtanak, ezeknél inkább az anyagi megfontolások kerülnek előtérbe. Méretre gyártott és szakember által felszerelt szúnyoghálónál 10 ezer forint feletti négyzetméter áron kell számolnunk. Ennél azért jelentősen olcsóbban úszhatjuk meg a dolgot, ha magunk mérjük le a szükséges méreteket, majd egy webshop-ban legyártatjuk a rolós szúnyoghálót, és a szerelést magunkra vállaljuk.


A rolós szúnyogháló olyan mozgatható szúnyogháló, ahol a háló függőlegesen vagy vízszintesen mozog, a két oldalsó vagy alsó-felső sínben, a háló pedig egy tokba tekeredik fel, mint egy roló. Az alsó végálláson egy „körmös” fixakasztóba kell beakasztani.

Bármikor fel- és lehúzható szúnyogháló. A háló anyaga üvegszálas műanyag. A rolós szúnyogháló négy sarokeleme műanyag a többi alkatrész is lehet műanyag vagy alumínium. Alapszínek a fehér, szürke, fekete és a barna, de a szivárvány minden színére festhető.

A szúnyoghálót a tokba épített rugó állandóan feszesen tartja, ezért azt a szél nem tudja kifújni. A rolós szúnyogháló szerelhető erkélyajtóra is, akár 240 cm magasságig! Ezt akkor ajánljuk, amikor lakásukban franciaerkély van, tehát inkább szellőztetésre használjuk, és nem kell a padlóig hajolni mindig, amikor ki akarunk menni az erkélyre.


Rolós szúnyogháló saját kezű összeszerelése egyszerűbb egy asztalnál, maximum 4 előfúrt csavart kell behajtani. Négy részből áll: felső tok, 2 darab oldalsó lefutó (kefével) és a karmos alsó fogadó. Ezt a négy darab elemet – amint összetoljuk és a négy előfúrt csavarral egymáshoz rögzítjük – kapunk egy keretet. Ezt a keretet kell a nyílászáró függőleges tokjához rögzíteni a két oldalsó lefutónál fogva. Lehet csavarral vagy ragasztással. Ha csavarozva szeretnénk rögzíteni a szúnyoghálót, akkor a lefutókat két, illetve három helyen kifúrjuk, majd rögzítjük a nyílászáró tokjához. Amennyiben valaki nem szeretné nyílászáróját megfúrni vagy süllyesztett redőny lefutója van, annak a ragasztást ajánljuk.

Rolós szúnyogháló méreteinek leolvasása sima nyílászárónál nagyon egyszerű kivéve, ha már van redőny az ablakra szerelve, de természetesen ott is megoldható. Pontosan le kell mérnünk a fogadó felületet. A mérés azért is fontos, mert a gyártó nem látja a helyszínt, ha rossz méreteket adunk meg neki – rossz helyen mérünk – akkor nem lesz jó a legyártott redőny. Mindig nyitott ablakszárnyaknál kell mérni vízszintesen és függőlegesen, tehát a szélesség és utána a magasság. Egyik megoldásként mérjük meg az ablaknyílás belső méretét, szélesség x magasság, majd adjunk hozzá a szélességhez 7 cm-t (jobb és bal oldalon 3,5-3,5 cm a keretprofil mérete) és a magassághoz 6 cm-t.

Ezt a méretet kívülről is ellenőrizzük, hogy biztosan beférjen a külső falnyílásba a szúnyogháló.

A másik mérési lehetőségnél mérjük meg vakolattól vakolatig kívül a szélességet, a biztonság kedvéért vegyünk le belőle 0,5 cm-t. Mérjük meg a magasságot is az előzőek szerint, és ezeket a méreteket adjuk le a megrendeléskor. A tok és lefutók méretének meg kell egyezni az előzőekkel. Megrendeléskor kizárólag teljes külső méretet adjuk meg. Más méretre nincs szükség.

Rolós szúnyoghálót meglévő redőnyre is fel lehet szerelni. A redőnylefutó szélessége a mérvadó! Ahol a lefutó rögzítve van az ablakkerethez, a műanyag csavartakarókat le kell szedni, és a csavarokat csavartakarók nélkül visszacsavarni. A szélesség a redőnytok szélessége, a magasságnál fontos, hogy a redőnylefutónak a mélysége 2 vagy 5 cm. Ha 5, akkor nincs baj, mert a magasságot a párkánytól a redőnyszekrény aljáig kell mérni. Ha 2, akkor az előző méret mínusz 55 mm, mert a szúnyogháló fogadóját meg kell emelni egy redőny lefutó műanyag léccel, amit külön meg kell rendelni.

Például, ha 100 cm a redőnytok szélessége, és 100 cm a redőnytok alja és a párkány közötti hely, akkor 100x94,5 a szúnyogháló mérete és kell a 100 cm-es redőnylefutó.

Rugós fék

...is kapható a rolós szúnyoghálókhoz. Ez a fék megakadályozza az elengedett szúnyogháló hirtelen tokba csapódását. Függőleges és vízszintes mozgatású szúnyoghálóknál egyaránt alkalmazható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így védekezz a szúnyogok ellen

Nehéz a szúnyogokról indulatok nélkülbeszélni hiszen sokunk szerint szinte arra születtek, hogy idegesítsenek minket. Tavasszal jelennek meg, és egészen a nyár legvégéig, de gyakran ősz elejéig...


Szúnyoghálóval a rovarok ellen

A tavasz beköszöntésével nemcsak a jó idő bukkan elő végre, hanem sajnos a rovarok, a kellemetlen szúnyogok, bogarak és darazsak is felébrednek téli dermedtségükből, és kíméletlenül...