Szúnyoghálók egyszerűen

2011-09-06 23:15:45 | Módosítva: 2011-09-06 23:15:45

A szúnyogok ökoszisztémánk fontos szereplői, hiszen jó néhány állatfaj (békák, halak, rovarok stb.) táplálékául szolgálnak, azonban a mai emberi létformák többsége egyre inkább nélkülözné, kirekeszti őket mindennapjaiból, leginkább hálószobáiból. Ez utóbbihoz kívánunk segítséget adni néhány elérhető, praktikus védelmi eszköz bemutatásával, melyek használata nem az irtásukat, sokkalta inkább mindössze mellőzésüket hivatott segíteni – megelőzendő, hogy pokollá tegyék éjszakáinkat.

A szúnyogok távoltartására egyébként széles körben kedvelt és különféle fizikai-kémiai elveken működő, modern eszközökkel más írásunk foglalkozik, itt a munkaráfordítást nem igényelő, mindössze a fizikai védelem útján történő szúnyogriasztás eszközeit és felszerelési lehetőségeit mutatjuk be.

A szúnyogok elleni háború az emberi történelemmel egyidős. Lévén a szúnyog az egyike a legkisebb repülő rovar, a szúnyogháló az összes többi repülő rovar ellen véd. A gyártók ma már minden igényt kielégítő anyag- és színválasztékú textúrákkal és szerelési megoldásokkal segítik a probléma elhárítását, akár oly módon is, hogy egyes esetekben a kivitelezés mindössze pár perces időráfordítást igényel.

Az egyik legősibb védelmi forma a baldachin, amelynek árnyékolástechnikai és huzat elleni védelmi funkcióján túl legalább olyan fontos volt rovarháló szerepe is. A trópusokon még ma is ez az egyik leghatékonyabb módszer, különösen ott, ahol a gyermekeket is érheti a sok esetben halálos csípés. A valamikor reneszánszát élő, és a hálószoba egyik bútordarabját képviselő védelmi eszközt az ember azzal váltotta ki, hogy már a nyílászáróknál útját állja a kellemetlen szúnyoginváziónak.

Napjainkban az egyik legelterjedtebb és leggyorsabb módszer az egyik oldalán erős öntapadóval, a másikon pedig tépőzárral ellátott, folyóméterben kapható, és még a nyílászárók színéhez is választhatóan illeszkedő szalag segítségével felszerelhető szúnyogháló, mely a hagyományos ragasztásos, illetve szögeléses technikát szorította ki a moszkitók elleni védekezési módok közül. Egy olló és egy mérőszalag segítségével néhány perc alatt elkészülhet a vérszívóknak sokáig ellenálló eszköz. Felszerelése előtt az ablaktoknak az ablakot magába fogadó vékony szegélyét mindkét irányban lemérjük, majd nedves ruhával a portól megtisztítjuk. Erre a szegélyre nyomjuk rá az öntapadós szúnyogháló-rögzítő csíkot. Az értelemszerűen most már felénk eső tépőzáras keretre simítjuk rá az előzőleg méretre vágott hálót.

A gyártók időközben a rovarok elleni védekezés területének tucatnyi alternatíváját fejlesztették ki. Az egyik ezek közül a panelekben kapható, általában a nyílászárók méretéhez igazodó, oldalról vagy felülről nyitható/zárható keretes szúnyogháló. A háló UV-szűrő anyagból készült (üvegszálas textília). Könnyen fel- és leszerelhető, az alumínium por-lakkszórt keretanyagnak és minőségi hálónak köszönhetően hosszú élettartamú. Az üzletekben többféle gyártmány, típus és méret kapható, sokuk íves, ferde nyílászárókra is felszerelhető. Tisztításuk egyszerű, gyors.

Még praktikusabb a rolós rendszerű moszkitóháló, melyet télen nem kell leszerelni, a zárt tok elrejti a textíliát, és védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen. A rugós mechanikájú szerkezet előre gyártott elemekből, 3 féle, többnyire az ablakok méretében készül. Összeszereléséhez mindössze egy csavarhúzó és egy fűrész szükséges (ha esetleg méretre kell igazítani a merev alu ill. PVC sínt). Ajtóra, ablakra egyaránt kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szúnyog, rovar, írtó, háló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ipari méretű akkumulátorparkok

Bár a napelemes rendszerek előretörése megállíthatatlannak látszik, itthon a szakemberek mégsem számítanak arra, hogy úton-útfélen gigantikus méretű akkumulátortelepek nőnek majd ki a földből....


Gyerekszoba ötletek

A gyerekszoba berendezésekor rugalmasnak kelllennünk, mert a gyerekek hamar változnak, ígylehet, hogy néhány hónap elteltével át kell rendeznünk a szobájukat is. A kicsik rendre szoktatásának...