Szúnyoghálók

2009-08-05 18:21:06 |

A nyári időszakban a nyitott ablakok nemcsak a légáramlást teszik lehetővé, a különféle kellemetlen rovarok és egyéb behatolók - kisebb állatok, a macskák, egerek és madarak is - akadálytalanul a lakásba juthatnak. A hívatlan és nem szívesen látott látogatók ellen szúnyoghálók felerősítésével lehet védekezni.

A rovarhálók sűrűszövésűek, anyaguk üvegszál erősítésű, UV-, és melegálló szövött anyag, de léteznek alumíniumhuzalból szőttek is, amelyek még a nagyobb testű állatok karmainak is ellenállnak. Színük általában szürke vagy fekete, ami 1-2 m távolságból alig zavarja a kilátást, ám azzal azért mindenkor számolni kell, hogy kisebb mértékben a légáramlást csökkentik.
A hatásosságukat a lyukméretük határozza meg, ez azonban mindenképpen olyan sűrű, hogy még az aprótestű rovaroknak is útját állja. Léteznek olyan hálók is, amelyeket az utókezelés során rovarirritáló bevonattal is ellátnak. Ennek hatása az idő múlásával ugyan gyengül, ám addig igen hatékonyan riasztja el a rovarok nagy részét. Télen nem kell leszerelni a szúnyoghálókat, mert anyagukat a zord időjárási viszonyok hatásai egyáltalán nem károsítják.

Fixen felerősíthető keretű hálók

Az utólag felszerelt redőnyök szekrénye alá illeszkedik a mobil szúnyogháló felső takaró tokjaA rovarhálók alapja természetesen maga a háló, amely azonban csak a különféle felerősítő rendszerekkel egybeépítve hatásos és tartós. Kaphatók ugyan öntapadó szegéllyel ellátott, méretre szabott, vagy tekercsből levágott hálók - amelyeket csak az ablaktokra kell felragasztani - ám a méretválasztékuk elég szűk, 100-130x 100-180-200 cm közöttiek. Olcsók, ám tartósságuk hosszú távon nem kielégítő, főként a ragasztásos vagy tépőzáras felrögzítésük fogyatékossága miatt. Favédelemmel ellátott léckeretre erősítve ez természetesen növelhető.
A fix keretes rovarhálók sokkal tartósabbak, ám méretre szabottságuk miatt ezeket már valamelyik árnyékolástehnikai cégnél célszerű megrendelni. A hálóanyagot a keretre feszítik, amelyet az ablak tokjára vagy a redőny elé csavarral, patentokkal, csavarokkal vagy mágnesekkel lehet felerősíteni. E keret változatnál igényesebb és tartósabb az alumíniumból készült keret, amelyet az előzőkhöz hasonlóan lehet az ablakok elé szerelni. A fix keretes hálókat csak abban az esetben nem lehet felszerelni, ha az ablak keretén nem találni elég széles egysíkú felület a keret rögzítéséhez. Ilyen esetekben mozgatható szúnyoghálót kell felszereltetni.

Mobil rovarhálók

A mobil, lehúzható és felcsévélhető rovarhálók bármilyen ablakra felszerelhetők, a felcsévélt hálót pedig keskeny tokozás fediEzek az elő redőnyökhöz hasonló rendszerűek. A hálóanyag egy mozdulattal kis alumínium tokba csévélődik fel, a hézagmentes zárást pedig a sörte betétes lefutók biztosítják. Ezek az utólag felszerelt redőnyök elé is felszerelhetők. A csévélőjük ugyan a redőnyszekrény alá kerül, ám csekély mérete miatt ez nem zavaró.
Célszerűbb, ha a redőnyt már szúnyoghálóval együtt rendelik meg, mert akkor a háló csévélője eleve a redőnyszekrénybe kerül, a lefutók pedig kombináltak, azaz kétpályásak.
Ajtók elé is fel lehet szerelni mobil rovarhálót, ilyenkor azonban a háló vízszintes elhúzású. Az egyik oldalra kerül a tok, a másikra pedig mágneses rögzítő sín kerül felszerelésre. E rovarhálókat zárt állapotban a tengely feszítőrugója állandóan feszesen tartja, és a mágneses záróléc biztosítja a záráshoz szükséges rögzítő erőt.

Pántolt keretű szúnyoghálók

Az ajtókeretes szúnyogháló hátránya, hogy nyitáskor jelentős a helyigényeEzeket főként nem túl széles ajtók elé szokás felszerelni, amelyeket gyakran nyitnak zárnak. A hálóanyagot ezeknél is erős alumínium keretre szerelik, amelyeket kézmagasságban osztóidommal erősítenek meg. A fogantyú is erre az idomra kerül. A keret zsanérokra szerelve működik, ezért a nyitásához helyre van szükség, és ezzel a holt térrel feltétlenül számolni kell. Rendelhetők rugós pántokkal is, amelyek automatikusan becsukják a kinyitott hálós keretet. Alul pedig a keret kiegészíthető egy magasító elemmel, amely megakadályozza, hogy lábbal belerúgva a háló kiszakadjon. A pántolt keretű szúnyoghálók ajánlott szélessége kb. 1,2 m, és redőny elé utólag is felszerelhetők.

Oldalra tolható keretes megoldások

Nagyobb teraszajtóknál előnyösebbek az oldalra tolható keretes rovarhálókAhol gondot okoz a nyíló keret helyigénye, vagy esetleg a nagy méretű ajtók ezt nem teszik lehetővé, ott az oldalra tolható keretes szúnyoghálók az előnyösek. Természetesen ezeknek is van helyigényük, csak ez oldal irányban jelentkezik. A nagyobb teraszajtóknál ez kevésbé jelent problémát, különösen mivel nagyobb nyílásszélességek esetén két-három szárnyas megoldás is kivitelezhető. Ebben az esetben a mozgatható keretek egymás elé csúsznak, behúzva pedig a függőleges kefeszegélyek megfelelően résmentes zárást biztosítva állják útját a rovaroknak. A keretek alul felül alumínium sínben jól megvezetve és könnyen mozgathatón gördülnek egymás elé, illetve mellé. Rögzítésüket általában mágneses zárlécek, vagy kézi reteszelés biztosítja, és redőnyök elé is felszerelhetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         szúnyogháló

A szúnyoghálókról olvashatsz a www.aszunyoghalo.hu oldalon bővebben.

A szúnyogháló.

Redőnyök, rovarhálók tisztítása

A városok levegője köztudottan nem a legtisztább, a por és az egyéb szállongó szösz-mösz mindenhol lerakódik. A lakásokat gyakori portörléssel lehet úgy-ahogy portalanítani, ám ez nem mindenhol...


Redőnyök és rovarhálók tisztítása

A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg, és ezért elég nehéz a tisztításuk. Erre, íme néhány...