Így védekezz a szúnyogok ellen

2020-06-25 10:58:00 | Módosítva: 2020-06-25 11:07:35

Nehéz a szúnyogokról indulatok nélkülbeszélni hiszen sokunk szerint szinte arra születtek, hogy idegesítsenek minket. Tavasszal jelennek meg, és egészen a nyár legvégéig, de gyakran ősz elejéig „idegesítenek” minket a zümmögésükkel, a csípéseikkel. Nem lehet mást tenni, mint védekezni ellenük. De miért fontos, és hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük? 


Csak a nőstény szúnyoggal van baj

Sokan hiszik azt, hogy minden szúnyog ellen védekezni kell, de ez nem feltétlen igaz – mondja Nagy Gábor a szerszámKell ügyvezetője –, hiszen a hazánkban élő több mint 50 szúnyogfaj közül alig néhány csípi meg az embert. Ráadásul csak a nőstényekkel van gond, a hímek (akik nagyobbak) szelídebbek, ők a növények nedveit szívogatják. Sem embervérre, sem állatok vérére nincs szükségük.

Egyébként nem feltétlen az a gond a szúnyogokkal, hogy nyáron „nem lehet megmaradni tőlük a szabadban”. Nem is az, hogy éjjel zümmögve repkednek a szobában, és nem hagynak aludni. És még csak nem is feltétlenül az, hogy a csípésük viszket, hanem az, hogy betegségeket terjesztenek. Számtalan betegség mellett még a nyugat Nílusi lázat (ami influenzaszerű tüneteket produkál) is a szúnyogok terjesztik. Kiirtani mindet nem lehet (és nem is tenne jót az ökoszisztémának), védekezni kell tehát ellenük – folytatja Gábor. És ezt csak megelőzéssel lehet.

 

Taktikák, amik nem válnak be

Az internet tele van olyan védekezési, megelőzési, szúnyogirtási taktikákkal, amelyek nem biztos, hogy hatékonyak. Vannak, akik arra biztatnak, hogy ültessünk a kertünkbe a lakásunkba „szúnyogűző” virágokat (állítólag a levendula, a citromfű vagy éppen a muskátli és a büdöske is ilyen). Mások szerint jó taktika (egyébként valóban az, de sziszifuszi), ha minden olyan helyet, pangó vizet megszüntetünk, ahol a szúnyoglárva élhet (pocsolyát, vízelvezető árkot, vagy bármit, amiben víz van). Vannak, akik mindenféle biocsapdákban hisznek. Almaecetben, szegfűszeges gyümölcsökben vagy akár egy csésze teában (nekünk ez volt a legmeglepőbb), ami állítólag távol tartja, vagy elijeszti a szúnyogot. Persze nem maradhatnak ki az illóolajok, a különféle illatok, melyek hatékonysága szintén megkérdőjelezhető. De akkor mit lehet tenni?

 

A fizikai védelem mindig hatékony

Szúnyogok ellen leghatékonyabban úgy lehet védekezni, ha nem engedjük be őket (például) a hálószobánkba – mondja Nagy Gábor –, ezt pedig fizikai akadályokkal tudjuk legkönnyebben elérni. Egyetlen szúnyog sem képes átrepülni egy szúnyoghálón – folytatja Gábor –, ezért a szúnyogháló jó megoldás. És nem is nehéz felrakni, hiszen egy öntapadós szúnyogháló felrakása gyerekjáték, ahogy a mágneses öntapadósé is.

Ha valahogy mégis bejutott a szúnyog (mert elég akár egy rosszkor kinyitott ajtó vagy egy a ruhánkon), akkor már nincs más megoldás, mint a különböző szúnyogirtó aeroszolok, vagy elektromos csapdák. Ezek biztosan hatékonyak – mondja Gábor.

Ha szeretnéd kint tartani a szúnyogokat, vagy ha bejutott a lakásba, és hatékony szúnyogirtóra van szükséged, akkor nézz szét a www.szerszamkell.hu oldalon, ahol biztosan találsz.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hibrid technika a szerszámgépek piacán

Az akkumulátoros gépek térhódítása a szerszámiparban vitathatatlan, ám a felső korlátok a mai napig megvannak, ugyanis mind teljesítményben, mind folyamatos üzemidőben még elmaradnak a hálózati...


Redőnyök, rovarhálók tisztítása

A városok levegője köztudottan nem a legtisztább, a por és az egyéb szállongó szösz-mösz mindenhol lerakódik. A lakásokat gyakori portörléssel lehet úgy-ahogy portalanítani, ám ez nem mindenhol...