Szúnyog ellen

2011-09-06 23:19:28 | Módosítva: 2011-09-09 21:01:07

Nem először próbáljuk összegyűjteni és némiképp mérlegelni a különböző szúnyogriasztó módszereket és eszközöket. Új csodaszerrel nem találkoztunk a piacon, legfeljebb a régi elvek korszerűsítésével. Nézzünk tehát néhány fegyvert a minden nyáron jelentkező harchoz.

A lakás megvédésére biztosan a szúnyogháló a legeredményesebb és környezetbarátabb módszer. Akinek a redőnytokba épített sínes, felhúzható változat túl költséges, az vásárolhat olcsó, öntapadósan rögzíthető, egynyári változatot is. Azt azonban meg kell mondani, hogy a sűrű szúnyogháló a légáramlást is megfogja, így sokszor levegőtlennek érezzük a szúnyoghálóval védett helyiséget.

Viszonylag olcsón beszerezhetők a babakocsira, bölcsőre, kiságyra is könnyen felrakható gumis szúnyoghálók, ami tökéletes védelmet ad a kicsiknek, és még mosható is.

Kevésbé környezetbarát, de ugyancsak bizonyítottan hatékonyak a konnektorba dugható szúnyogriasztók. A lapkás változatban a betétet kb. 8 óránként cserélni kell, és az új betét az első órában – zárt térben – el is pusztítja a vérszívókat. A tapasztalatok szerint a folyadékos változatok nem ölik meg a bestiákat, de amíg be vannak kapcsolva, addig nem jelentkeznek – még nyitott ablaknál sem. A folyadékos készülékek talán praktikusabbak és gazdaságosabbak; ha csak éjjelre használjuk őket, akár 1-2 hónapra is elegendőek. Nagyon ügyes a világító kapcsolós változat, ez folyamatosan a konnektorban lehet, és elegendő csak éjszakára bekapcsolni. Szabad térben viszont egyik sem hatékony.

Kültérben elég jól beválnak a különböző füstölők, gyertyák, és talán leginkább a szúnyogriasztó olajjal feltöltött petróleumlámpák. Sajnos a szél mindegyiket semlegesíti, bár ha erősebb a szél, akkor az a szúnyogokat is visszaszorítja.
Szeles időben is hatékonyak a szúnyogriasztó krémek és spray-k. (Ugyanezek rendszerint kullancs ellen is jók.) Bár illatuk nem éppen kellemes, de működésük éppen ezen alapul. Erős szúnyoginvázióban minden szabad testfelületet be kell kenni vagy fújni, sőt még a vékonyabb ruhadarabok (zokni) alatti részeket is, mert a szúnyog megtalálja a védetlenül hagyott testrészt. A szerek hatásossága legfeljebb néhány órát tart ki. Ügyelni kell arra is, hogy az érzékeny bőrűeknél esetleg allergiás reakciót válthatnak ki ezek a szerek.

Egyesek szerint hatékonyak a különböző ultrahangos riasztók, amik a hím szúnyog által kibocsátott hangot utánozzák, és ezzel tartják távol a csípős nőstényeket. Ilyen hangot ma már a mobiltelefonokra letölthető programok is elő tudnak állítani, Iphone-os és Androidos változatok is elérhetők. Az ultrahangos szúnyogriasztók eredményessége azért meglehetősen vitatott.

Természetes anyagok segítségével is távol tarthatjuk magunktól a vérszívók hadát. Íme, néhány praktikus megoldás:

  • Fél narancsra szórjuk szegfűszeget, majd öntsük le alkohollal, mert a szúnyogok nem szeretik a narancsból ilyenkor kipárolgó illatot.
  • Helyezzünk ecettel átitatott kendőt a szobába, távol tartja a vérszívókat.
  • Törjünk porrá szegfűszeget, majd helyezzük gézzsákba, s helyezzük el a helyiség több pontján.
  • - Együnk fokhagymát, bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szúnyog, rovar, írtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készítsünk rovarhotelt

A biokertészkedési irányzatok mindegyikében lényeges elem, hogy növényeink védelme érdekében aknázzuk ki a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, azaz a kert ne mesterséges, hanem minél...


Szúnyoghálók egyszerűen

A szúnyogok távoltartására egyébként széles körben kedvelt és különféle fizikai-kémiai elveken működő, modern eszközökkel más írásunk foglalkozik, itt a munkaráfordítást nem igényelő, mindössze a...