Középpontban a szúnyog

2021-09-29 13:41:30 | Módosítva: 2021-09-29 13:41:30

A balzsamos nyári esték a szabadban kellemes időtöltés nyújtanak mindenki számára, akár sütögetésről, baráti összejövetelről vagy csak egyszerűen a természet élvezetéről van szó. Igen, ideális állapotban így képzeljük el szabadidőnk eltöltését a természet lágy ölén. De amint megjelennek az apró, zümmögő, duruzsoló kis rovarok, egyből kellemetlenné válik a kint tartózkodás, és heves csapkodásba torkollik az este. Mindenki számára ismerős jelenségről van szó, mely évről évre visszatérő probléma, s ennek megfelelően számtalan természetes és mesterséges, hatásos vagy éppen nem sok eredménnyel kecsegtető védekezési módot használunk, hogy távol tartsuk őket.


Védekezzünk hathatósan, természetesen

Kezdjük az időjárással, ami alapvetően meghatározza eme vérszívók, na jó, mondjuk már ki, a szúnyogok szaporodási esélyeit. Köztudott, hogy a csípőszúnyogok a nőstények közül kerülnek ki, míg a hím egyedek rövid életük alatt a fák, bokrok levelit szívogatják rövidke, párnapos életük alatt. A nőstények a petéik lerakásához szükséges nedvet, a vért állatok, emberek bőrén megtapadva veszik magukhoz, és használják a szaporodáshoz. Előfeltétele a szaporodásuknak a megfelelő vízfelület, csapadékos időjárás utáni fülledt, meleg idő.


A szúnyogok léte azért nem hiábavaló, hiszen a tápláléklánc részei. Számos állat, sokféle rovarevő vadászhat rájuk, az ízeltlábúak közül például a szitakötők, skorpiólegyek, de megtizedelik a lárvákat a halak, gőték, ebihalak, csiborok, szitakötőlárvák is. Azt gondolnánk, hogy a madarak is nagy csípőszúnyog fogyasztók, de sajnos nem így van, hiszen táplálóbb egy kövér éjjeli lepke, mint pár darab vézna kis rovar. A szúnyogok a madarak, denevérek táplálékának csak igen kis részét, kevesebb, mint 0,5%-át képezik. Például a denevéreknek és fecskéknek hajnali és esti röptük során az elképzeltnél jóval kevesebb szolgál táplálékul. A szúnyogok legnagyobb ellensége az időjárás. A hűvös, szeles, csapadékos idő egyáltalán nem kedvez a kifejlődésüknek.

Na, de ha a közelünkbe kerülnek, és a fülünkbe muzsikálnak ezek a kellemetlen rovarok, és megnehezítik életünket, akkor eszünkbe sem jut a tápláléklánc, az ökológiai egyensúly, és még sok hasonló zengzetes téma; csupán arra fókuszálunk, hogyan tudnánk hathatósan és végérvényesen megszabadulni tőlük, megvédeni magunkat a csípéseiktől.


Mivel a téma örök, igen sokféle módon védekezhetünk. Először is válasszuk szét a természetes és mesterséges eszközökkel való védekezési módokat. A kémiai szúnyoggyérítést, mely hazánkban is komoly háttérrel rendelkezik – és jól alkalmazva hathatós eredményeket hoz – most csak megemlítjük, mert inkább a kémiai vegyszerek nélküli védekezést helyezzük a középpontba. Otthonunk tágabb környezetét tekintve, tegyük a kertünket nemkívánatossá a szúnyogok szaporodása szempontjából. Érdemes eső után felkutatni a ház körüli megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat, és igyekezzünk azokat minél hamarabb megszüntetni, megszárítani. Figyeljünk arra, hogy állóvíz ne legyen az udvarunkon, s olyan részeket is számoljunk fel, ahol megáll, megposhad a víz – kiváló életteret adva a szaporodásukhoz. A kertben már az ültetésnél figyeljünk arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert ilyen helyeken is szívesen megtelepednek a szúnyogok. Ne hagyjuk magasra megnőni a füvet, mert a hűvös, nedves, árnyékos foltok is kedvező életteret biztosítanak nekik.

Vegyük körbe magunkat olyan növényekkel, melyek képesek távol tartani a szúnyogokat. A következő felsorolás olyan, kertészetekben könnyedén beszerezhető növényeket mutat be, melyek illatukkal távol tartják a szúnyogokat. Még hatásosabb, ha elmorzsoljuk ezen növények levelét, és a bőrünket bedörzsöljük velük.


A levendula az elmúlt években sláger növénnyé vált, virágzásakor hazánkban számos helyen rendeznek fesztiválokat, még népszerűbbé téve ezt a gyógynövényt. Nagyon hatásos, elűzi a repülő rovarokat, és a szúnyogok mellett a legyeket és a molylepkéket is elpusztítja. Jellegzetes illata, aromája van, s ha kicsit bedörzsöljük vele a bőrünket, a szúnyogok messzire elkerülnek minket.


A borsmenta koncentrált formában rovarriasztóként is használatos, és kimutatták, hogy a belőle származó illóolaj a felnőtt vérszívókat is elijeszti, ezen felül még a lárvákat és a petéket is elpusztítja. A téli fagyot jól tűri, kedveli a gazdag, mélyrétegű talajokat.A zsálya és a rozmaring is a szúnyogűző rovarok közé tartozik. A nyílt tábortűz mellett kevés rozmaringot és zsályát elmorzsolva és tűzre dobva hathatós védelmet nyújthat a szúnyogok ellen.


A citrombalzsamnak citromos illata mellett gyógyhatása is van. Legyünk körültekintőek az ültetésnél, mert elég gyorsan nő. Teraszra, erkélyre dézsába kiültetve is megfelelő védelmet ad.


A macskamenta virága már kora nyáron megjelenik és folyamatosan virágzik. A név kötelez, egyes fajait a macskák különösen kedvelik, szerencsére a szúnyogok viszont nem kedvelik az illatát.


Ki ne ismerné bazsalikomot, hisz fűszernövényként is elterjedt. A ki nem fejlődött szúnyogokat, a lárva állapotban lévő egyedeket pusztítja el, ezért érdemes vízfelület mellé ültetni. A meleg, félárnyékos helyet szereti, ott érzi jól magát.

Az itt felsorolt növények mellet hatásosan védekezhetünk még, ha szegfűszeget, körömvirágot, dohányvirágot, barátcserjét ültetünk a kertünkbe vagy balkonládáinkba. A kertben, erkélyen való beszélgetés, teázás során tegyünk az asztalunkra akár szegfűszeggel tűzdelt citrusféléket vagy almaecet-csapdát. Egy tálka almaecet magához vonzza a szúnyogokat, vonzóbbá válik, mint az emberek által kibocsátott illatanyagok.

Végül ne feledkezzünk meg a szúnyoghálóról, amely egy klasszikus védekezési forma. Igen jó hatásfokkal tarthatjuk távol a szúnyogokat, ha a ház vagy lakás összes ablakára felhelyezzük a megfelelően sűrűn szőtt hálót. Ellenőrizzük időnként őket, hogy nem keletkeztek-e rajtuk sérülések, szakadások és megfelelőek-e az illesztések.

Ha valaki szereti a fokhagymát, akkor a szúnyogos időszakban fogyasszon az átlagosnál többet, s ennek illata a bőrön kipárologva ugyancsak távol tartja a szúnyogokat.

Védjük tehát a körülöttünk lévő természetes környezetünket azzal is, hogy a szúnyogok elleni védekezésnél nem nyúlunk rögtön kémiai anyagokhoz, vegyszerekhez.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szúnyoghálók

A nyári időszakban a nyitott ablakok nemcsak a légáramlást teszik lehetővé, a különféle kellemetlen rovarok és egyéb behatolók - kisebb állatok, a macskák, egerek és madarak is - akadálytalanul a...


Kullancsok, szúnyogok ellen

A kullancsok fokozott számban támadnak idén, nem volt ugyanis hideg tél, amely csökkenthette volna a számukat az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a...