Tavaszodik már: kemény tél után

2017-03-27 10:40:29 | Módosítva: 2017-03-27 10:44:03

Bár a tél a mozdulatlanság látszatát kelti a kertben, a hótakaró alatt, illetve a rügyekben sok minden készülődik a tavaszra. Így ez a pihenés, „halottnak látszó táj”, tényleg csak látszólagos, és valami új kezdetét előzi meg. Az elmúlt tél igen kemény volt ahhoz képest, amilyen enyhe telekhez szoktunk az utóbbi években. A hosszú, éjjel és nappal is fagyos időszaknak a kertre nézve előnye, és hátránya is van. A mérsékelt övben, a kontinentális éghajlaton, ahol mi élünk, a négy évszak a megszokott, és itt a téli hideg időszak szükséges és hasznos is a növényeink élete és egészsége szempontjából. Az alacsony hőmérséklet káros hatásai ismertek, hiszen a fagykárok egy ilyen telet követően borítékolhatóak.


A hideg megtizedeli a kártevőket, kórokozókat

A hideg hasznai sokkal rejtettebbek, viszont sokszorosan bizonyítottak. A rovarkártevők nem tudják testhőmérsékletüket szabályozni, saját hőmérsékletük mindig azonos környezetükével. Ősszel ezért igyekeznek védett zugokba, fakéreg repedéseibe, a talajba húzódni, és így átvészelni a téli kényszernyugalmi időszakot. Enyhe telek után tavaszra sokan élik túl e pihenő időszakot, és a nagy egyedszámuk miatt, hatványozottan gyorsabban tudnak elszaporodni. Így tavasszal, már az enyhülés után egyből számíthatunk erős fertőzésükre, gyors terjedésükre. A hideg telek ellenben szigorú szabályozóként működnek: pusztítják a telelő kártevőket. A gyérítés következtében tavaszi induló egyedszámuk alacsonyabb lesz, ezért a fertőzés mértéke is jócskán alatta marad majd az enyhe tél utáninak. A gombabetegségek terjedésének módja is hasonló: enyhe teleken a gombák szaporodása szinte le sem áll, és tavasszal az első fertőzés a felmelegedéssel hirtelen, tömegesen jelenik meg.

A téli csapadékot eltárolja a talaj

A téli időszakban hulló csapadék többnyire jobban hasznosul, mint a nyári. Aszályra, nyári szárazságra hajlamos éghajlatunkon jelentősebb víztartalék csak a téli időszakban tud felhalmozódni a talajban. Nulla fok alatt a csapadék szilárd halmazállapotúvá vált, általában hó lesz, amely késleltetve, lassan szivárog a földbe. Ezért a hóléből sokkal kevesebb folyik el hasznosítatlanul a felszínen, és a párolgás is minimális, ellentétben a nyári - akár felhőszakadás méretű – rövid idejű esőkkel, melyek jelentős része nem hasznosul a növények számára. A talajvízkészlet feltöltődésének a feltétele azonban éppen a hideg. A hó laza szerkezete közti levegő pedig hőszigetel, így a hó alatti növények pár fokkal magasabb hőmérsékleten vannak, mint ha nem lenne hótakarás rajtuk.


A fagy néha fagykárt akadályoz meg

Furán hangzik, de a téli hideg a fagykárok akadálya is lehet. A növényeink életritmusát szabályozó életfolyamataik úgy alakultak ki, hogy december végéig akkor sem indul be új növekedési szakasz, ha netán tavaszias meleg uralkodik. Ekkor mélynyugalmi állapotban vannak a növények, amiből még magasabb hőmérséklettel sem lehet kihozni őket. Januárban azonban e belső gátló hatás csökken, és a rügyek duzzadását, a levelek, virágok megjelenését már csak a külső szabályozó, az általában ilyenkor alacsony hőmérséklet akadályozza. Amennyiben a tél második fele enyhe, a növények kihajthatnak, vagy csak megindul bennük a nedvkeringés. Hazánkban azonban gyakori, hogy március-április folyamán újabb komoly lehűlés következik be, és ez jelentős károkat okoz, ha előtte beindult a kihajtás folyamata.

A téli nyugalmi időben rájuk eső téli ónos eső sem veszélyezteti a gyümölcsfákat, amelyek „mélyalvás” állapotában vannak. Sőt, a jég egyfajta védőréteget képez a növényeken. A hirtelen érkező erős lehűlések csak akkor veszélyesek, ha azok a már megindult nedvkeringésű fákat érik. A nyitvatermők (fenyők, tuják) károkat szenvedhetnek, ha a hó rajtuk olvadt, majd újrafagyott.


Javulhat a talajszerkezet

Az őszi szántást, ásást, ha magas nedvességtartalmú talajállapotban végezzük, akkor a föld nagy rögökben összeállva várja a tavaszt. Enyhe tél esetén, sajnos tavasszal is még ugyanilyen, ami igen rossz magágyat eredményez. Ha a tél folyamán hosszabb ideig, vagy többször mínuszok vannak, akkor a jég tágulása miatt a rögök aprózódnak, és aprómorzsás talajszerkezet alakul ki. Így könnyebben, kevesebb energia ráfordítással lehet majd tavasszal megművelni a földeket. A fólia és agroszövet alatt 4-5 °C-os hőmérsékleti plusz érhető el, amivel a koraiságot fokozhatjuk.


Gyepek és metszés

Azokon a teleken, amikor alig vannak fagyos időszakok, sokszor a gyep zölden telel át. A mostani tél után a fűszálak mindenhol barnák, jelezve hogy a föld feletti részek elfagytak. Evvel alapból nincs gond, gyökérről hamarosan újra kihajt. Ami gondot okozhat, hogy a sok elhalt növényi rész rátapadva a talajra levegőtlenné teszi azt, nehezíti majd a tavaszi csapadék talajba szivárgását. Ezt megelőzendő végezzünk gyepszellőztetést, vagy legalább erősen gereblyézzük át a talajfelszínt, hogy így összegyűjtsük az elhalt növényi részeket.

A metszést hideg teleket követően úgy végezzük, hogy legyünk figyelemmel a visszafagyott részekre, ezeket mindenképp távolítsuk el. Ha már duzzadnak a rügyek, akkor láthatjuk, hogy ahol ez nem következik be, ott biztosan visszafagyott a növényi rész. Amennyiben korábban metszünk, akkor a metszési felületből láthatjuk, hogy élő résznél tartunk-e. Ha zöld, akkor az élő, az alatta lévő rügyből ki fog hajtani a vessző. Ha barna, akkor ott már nem él a vessző, lejjebb kell metszeni, amíg megtaláljuk a zöld részt.Bízzunk benne, hogy az idei kerti szezonban ennek a korábban rég nem látott hideg télnek inkább az előnyeit, mint hátrányait tapasztaljuk majd.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Raklapbútorok

A raklapok különféle terjedelmesebb rakományok gyors, targoncás mozgatására kialakított, teherbíró fa szerkezetek. Viszonylag olcsók és többnyire nyers, gyalulatlan faanyagból készülnek. Ez a...


Kerti tó, fürdőtó vízminősége

Egyre többen alakítanak ki olyan kerti tavat, ami némi nyári megmártózásra is lehetőséget ad amellett, hogy a kert dísze, és a párás mikroklíma őrzője. Míg a medencék vízminőségét különféle...