Tolóajtó vasalatok

A tolóajtó vasalatokat függőlegesen beépített ajtószárnyak és hasonló tolható elemek mozgatására használjuk, melyek fából, üvegből, műanyagból, illetve ezek kombinációjából készültek. Ezek az ajtószárnyak a használatuk során nem mozognak gyorsabban, mint ahogy járósebességgel haladunk. A vasalat funkcióját a szerelés során nem szabad megváltoztatni vagy módosítani.

Vannak "egyszerű" kivitelű tolóajtók, ahol az üvegből vagy vékony faanyagból készült (kisebb méretű) ajtószárnyak görgői műanyagból vagy könnyűfémből készült horonyprofilban futnak. Az alsó hornyokba golyóslécek helyezhetők el, melyek súrlódásmentes futást tesznek lehetővé. Az üveget előbb a mélyebb, felső horonyba kell helyezni, ezt követően süllyeszthető az alsó horonyba. Ugyancsak kisebb bútorajtók esetén alkalmazható a hornyolt profillécben futó üvegezett tolóajtó, ahol a profilléc készülhet tömör fából, fémből vagy műanyagból. Nagyobb súlyú vagy teleüveges tolóajtóknál futópapucsok alkalmazása szükséges. A futópapucsok görgői kettős sínen futnak.
Visszaálló tolóajtók esetén az alsó fenéklapba hornyot készítenek. Ebben futnak a tolóajtógörgők, melyeket az ajtó alsó élébe szerelhetünk. A felső lapban a horony mélyebb, ebben "futnak" az ajtó felső élébe szerelt tolóajtóreteszek. Nagyobb ajtókhoz ez a vasalat nem felel meg. Ráütköző tolóajtó alkalmazásakor a mozgást a tolóajtó csúszóelem és az oldalsó vagy közbenső falra erősített vezető csúszóelem teszi lehetővé.
Ha az ajtó tömege eléri a 40 kg-ot, nehéz kivitelű tolóajtókról beszélünk. Ilyenkor a szükséges szerelvényeket és vasalatokat meg kell válogatni. Ezek az adatok a gyártók ajánlásában természetesen szerepelnek, nevezetesen hogy adott vasalathoz milyen anyagú, vastagságú és súlyú ajtólapot javasolnak. Ez alapján az ajtólap mérete (felülete) is könnyen meghatározható. Ilyen vasalatok szükségesek az ajtók felfüggesztéssel történő szereléséhez. Felfüggesztett, visszaálló tolóajtó esetén a futósínek a felső lapon vagy egy szögvasszerkezeten rögzíthetők. A tolóajtóra felcsavarozható lemezzel szerelt futógörgők vízszintes irányba állíthatók. Az alsó megvezetés a fenéklapra szerelt vezetősínekkel történik. Az ajtókra gumiütközők szerelhetők. Szintén felfüggesztéssel szerelt, ráütköztetett tolóajtó alkalmazásakor a felső lapon vagy egy szögvasszerkezeten takarólappal elfedve kettős futósínt erősítenek fel. Ebben járnak a kettős futógörgők. Az alsó fenéklapra is kettős vezetősín kerül. A külső és belső tolóajtót a rászerelt görgők vezetik. Ez a szerkezet is vízszintesen állítható.
Ezen megoldások előnye, hogy az ajtólapok teljesen eltakarják a szekrény belsejét. Az egész előlap lehet üveges vagy tükrös, ezáltal a szekrényfelület esztétikai hatása élményszerű. A felfüggesztett megoldásnál a szekrény alja szükségszerűen lábazatos.
A kép a bútor harmonikaajtó-vasalatok három alapelemét mutatja. Az ilyen megoldások készítéséhez beszerezhető vasalat csomagban lappárokból álló harmonikaajtó szereléséhez szükséges elemek találhatók. A jelzett súlyhatár a két együttmozgó lap súlyára vonatkozik.
Vannak olyan süllyesztett vasalatok, melyek faltól-falig térelválasztók készítéséhez ideálisak. A nagy súlyok könnyedén, csendesen mozgathatók a csapágyakkal kombinált injektált műanyag görgőpárnak köszönhetően. Ennél a megoldásnál az alkatrészek nem az ajtólap felületére, hanem az élén készített horonyba helyezett sínbe szerelhetők. Ezáltal a sín és az ajtólap távolsága a lehető legkevesebb.
Léteznek szintén belső terek kialakítására használt üveglapok szereléséhez készített vasalatok, melyek jelentősége, hogy a felhasznált üveglapokat segítségükkel minden megmunkálás nélkül fel lehet szerelni. A speciális befogók szorítási ereje és vastagsága szereléskor állítható. Újdonság, hogy egyazon profil rögzíti a fix és a mozgó üveglapot.
Abban az esetben, ha saját kezűleg végezzük a szerelést, vegyük figyelembe az összes termékismertető adatot, különösen a kezelési és karbantartási utasításokat. A vasalatokat a beépítés helyén rendszeresen kell ellenőrizni, és az esetleges kopást felül kell vizsgálni. Szükség szerint a rögzítő csavarokat utána kell húzni vagy kicserélni. Ebből adódóan egy-két évente érdemes a következő gondozási és karbantartási munkát elvégezni:

  • a mozgó részeket funkciójuknak megfelelően megvizsgálni, a hibás vasalatot ki kell cserélni,
  • fémgörgős kocsi esetén a mozgó részeket óvatosan meg lehet zsírozni (a műanyag görgőket nem szabad),
  • csak olyan tisztító és karbantartó eszközöket szabad használni, melyek a vasalat korrózióvédelmét nem befolyásolják.

A használat során előfordulhatnak hibák, melyeket pontos szereléssel ill. odafigyeléssel elkerülhetünk. Ezek a következők lehetnek:

  • a tolóvasalatot nagyobb teherrel terheljük, mint a maximális teherbíró képessége. Ezt a megfelelő vasalat megválasztásával elkerülhetjük,
  • előfordulhat a nem kielégítő rögzítés,
  • hiba fordulhat elő túl magas környezeti hőmérséklet esetén, vagy agresszív környezetben,
  • szokatlanul nagy ütközés vagy tolóterhelés esetén,
  • hiba forrása lehet az is, ha a futósín fekvése eltér a vízszintestől, vagy idegen test került bele,
  • nyitásnál, illetve zárásnál a szárnyak és a takarólemez közé beszorul valami, vagy a szárnyak közé bármilyen tárgy kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Tolóajtó, vasalat, ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fiókok, fogantyúk nélkül

A bútortervezés minimál irányzata hozta létre a letisztult, egyöntetű front felületeket a bútorokon, amelyekről eltűntek a fogantyúk. No, de akkor hogy nyílnak?


Csősajtolásos csatornaépítés

Az Élőduna projekt keretében a főváros több pontján tehermentesítő gyűjtőcsatornák építése zajlik csősajtolásos eljárással. A metróépítéshez hasonló technológia érdekességei bizonyára érdekli...