A helytakarékos megoldás

Tolóajtó

A tolóajtós rendszerek egyre kedveltebbek a bútorpiacon. Ennek több oka van. Napjainkban a lakások jórészét gardrób szobákkal vagy szekrényekkel tervezik. Ezek lezárásához a tolóajtók a legalkalmasabbak kis helyigényük miatt, valamint a megjelenés szempontjából is tág teret biztosítanak a sokféle anyagban és színben elérhető betétanyagok.

A tolóajtók fő részei: ajtókeretek vagy fogantyúprofilok, görgők és vezetősínek, valamint porvédő kefecsíkok és ajtórögzítő rugók.
Ha az ajtóknak térelválasztó szerepe is van, a Forest Hungary Kft. kínálatában megtalálható ún. 10-es rendszereket célszerű választani, mert ezek mindkét oldalról esztétikusak. Nevüket a bennük betétként alkalmazott 10 mm-es forgácslapról kapták. Vázuk egy alumínium keret, melybe nemcsak 10, hanem 4 mm-es betéteket is elhelyezhetünk egy műanyag adapternek köszönhetően; például üveg, tükör, falemezek és műanyag struktúrlemezek formájában. A profilok kialakítása olyan, hogy a keretdarabok pontos hosszának leszabása után speciális csavarokkal egyszerűen csak össze kell csavarozni. Az alumínium keret foglalja magába a görgőket, amelyek így egyik oldalról sem láthatók. Egy ajtó súlya 50 kg lehet, tehát igen nagy méretű ajtókkal számolhatunk.
A 18 mm-es forgácslappal készíthető rendszerek ajtói szintén 50 kg-osak lehetnek. Előnyük, hogy a hazánkban leginkább elterjedt, 18 mm vastag bútorlapok, illetve különböző vastagságú üveg, műanyag és falemezek alkalmazhatók betétként. 18 mm-es forgácslapból óriási a választék, több száz szín közül választhatunk.
A Forest Hungary Kft. kínálatában többféle 18-as rendszerű tolóajtó is megtalálható. Az egyik típusú rendszer alsó görgőit be kell süllyeszteni az ajtókba, ezáltal a görgők az ajtók középső síkjába esnek, ami kedvező működést biztosít. A görgők természetesen függőleges irányban állíthatók. Különböző profilok segítségével üvegbetétek alkalmazására is lehetőség nyílik, a homlok él lezárásához pedig esztétikus "U" sín nyújt segítséget. Masszív fogantyúprofil gondoskodik az ajtók síkban tartásáról, amelybe a porfogó kefék is befűzhetők.
A rácsavarható görgős rendszer rendkívül egyszerű felépítésű, de pontos és megbízható működésű szerkezetek előállítását teszi lehetővé. Elsősorban a megvezetés módjában különbözik az előzőtől. Az alsó és felső görgők, illetve az alsó és felső sínek azonosak. A görgők excentrikusan állíthatók, és besüllyesztés nélkül szerelhetők fel. A sínek - a pontos beállítás után - a fenékhez illetve a tetőhöz csavarozhatók. Az ajtók behelyezése után a felső görgőket kell beállítani, majd rögzíteni, és a szerkezet megbízhatóan fog működni.
Az alumíniumból készült tolóajtó alkatrészek alumínium és szatén színben érhetők el.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (06-92) 507-800
Fax: (06-92) 507-890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tolóajtó, ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmonika ajtók

Szűk terek, kis alapterületű lakások egyik praktikus nyílászárójaként funkcionálhatnak, amelyek azonban akár egyéb szerepet is betölthetnek, pl. térelválasztók is lehetnek. Kis helyigényűek,...


Ajtók felújítása

Az ajtók a mai korszerű igényeknek megfelelően nagy formai változáson mentek át. A sima lakótelepi lakások beltéri ajtóit is igényesebb külsőbe lehet öltöztetni, de a régi építésű lakások...