Tolóajtós, csuklóajtós gardróbok

Napjainkban, amikor modern lakberendezés "kitiltotta" a szekrényeket a szobából, komoly gondot jelent a ruhaneműk, ágyneműk és egyéb dolgaink tárolása. Ezen segítenek a beépített toló- és csuklóajtós gardróbszekrények. A gyártók és kereskedők termékpalettája igen széles: eltérő formájú, színű és anyagú sínrendszereinek, illetve tükrös, üveges, laminált, furnérozott, de természetes fa alapanyagú ajtóbetétek kombinációiból minden igényt ki lehet elégíteni. A fém, ill. fa alapanyagú csuklóajtóknak is gazdag a méret, szín és formaválasztéka.

Az egyre népszerűbb tolóajtós rendszerek lassan kiszorítják a hagyományos szekrényeket. Népszerűségüket használhatóságuknak és esztétikus megjelenésüknek köszönhetik. Tükrös ajtókkal kiegészítve több természetes fényt és a helyiség megnagyobbodását eredményezik, emellett elegáns és esztétikus lakberendezési tárgyai lakásunknak. Függetlenül attól, mennyire gazdag a berendezés, az ajtók adják a bútor szépségét. Éppen ezért a beépített szekrényeknél erre az elemre nagyobb gondot kell fordítani, figyelve arra, hogy az ajtók harmonizáljanak a többi lakberendezési tárggyal. Különösen előnyös kisebb helyiségekben, ahol nagyon fontos a rendelkezésre álló hely kihasználtsága, akár faltól-falig, padlótól-plafonig.
A tolóajtók előnye, hogy nyitott állapotban az ajtófelület nem foglal el teret. Az ajtó azonban csak az ajtólap szélességének megfelelő hozzáférést enged meg a bútor belső teréhez. Ezekbe a bútorokba rendszerint két vagy több tolóajtó építhető be. A tolóajtók lapanyagokból, betéttel kitöltött keretekből vagy teleüvegből és/vagy tükörből készülnek.
A ruhák elhelyezése a hálószobában szinte mindenütt létező probléma, de az is, hogyan lehet elhelyezni egy ruhásszekrényt egy lehetetlen helyre vagy egy szabálytalan alakú szobába. A válasz a szekrény beépítése, a rendelkezésre álló hely, a ruhák mérete és a tárolási szükséglet figyelembe vételével. Az elképzelés igazodjon a felhasználható helyhez: lehetőleg a padlótól a mennyezetig, faltól-falig tartson. Ha alacsonyabb vagy rövidebb, szerelhetünk egy takaró elemet a résre. Beépített szekrény építése különösen ajánlható ferde mennyezetű szobákban, vagy akár kémény mellett. Kellő türelemmel és gondossággal olyan szekrény készíthető, mely legalább olyan látvány szempontjából is, mint amilyet egy szakember készít, és a kiadás csak a töredéke annak.
A beépített szekrények három alapvető részből állnak: ez a váz (korpusz) vagy keret, az ajtók és a szekrénybelső. A váz tartja az ajtókat állandóan megfelelő helyzetben, ugyanakkor a hátlap (ha van) is ehhez van rögzítve. Szélessége minimum 600 mm legyen. Ez a méret a kabátakasztók miatt kell, de szükséges ennyi hely a belső szerelvények, akasztók miatt, vagy azért, hogy kosarat, más hasonló tárgyat kényelmesen lehessen benne tárolni. A keret az útvonala a csúszó vagy összecsukható ajtópároknak is, melyek a padlóhoz és a mennyezethez vannak szerelve. Gondosan megmunkált fából készíthető, melyen a változatos formájú, méretű és kialakítású ajtók függenek.
A tolóajtónak két előnye van. Szélessége a hely miatt kötetlen, és az ajtók nyitáskor nem nyúlnak ki a szobába, ill. nyitáskor csak egy rész látható a szekrény tartalmából. Saját magunk is készíthetünk tolóajtót pl. MDF lemezből, kombinálva szövettel, üveggel, tükörrel, kiegészítve belső világítással is. Tükörajtóval a szoba látszólag tágasabb, nagyobb, fényesebb teret nyerhetünk, ezáltal kellemesebb légkört teremthetünk. Bármely típusú ajtót alkalmazzuk, alapvető követelmény, hogy könnyű legyen. Kedveltek az olyan lyukacsos vagy apró rácsozatú ajtók, melyek szellőzni engedik a szekrény belsejét.
A csuklós ajtók nyitáskor fél szélességben a szobába nyílnak. Előnyük, hogy az ajtók egy síkban vannak, és kinyitás után csaknem a teljes felület kitárul.
A szekrény belsejében tárolók széles választéka helyezhető el: fiókok, állványok, akasztók, elválasztók, tároló kosarak. A belső szerelvények megválasztását elsősorban a szekrény magassága dönti el, mely nyilván függ attól, milyen magas a szoba. A szekrény belsejébe különféle kialakítás ajánlható: oldalfalak, válaszfalak, polcok, akasztórudak, kihúzható polcok, kihúzható fogasok, fiókok, drótkosarak ruhaliftek, nyakkendőtartók, cipőtartók igény szerinti variációi - attól függően, hogy ezek hogyan férnek el benne, illetve a szükséglet mennyit kíván. A belső teret úgy tudjuk a legjobban kihasználni, ha gondosan megtervezzük a szekrény belsejét. Aránylag kevés az olyan ruha - mint a hosszú kabát -, mely a szekrény teljes magasságát igényli. Gyakran elfér egymás fölött két akasztó fogas is. Az akasztók alatt cipők vagy cipőtároló állványok helyezhetők el. Egy másik szinten polcok lehetnek a kardigánoknak, ingeknek, esetleg drót kosarak, fa fiókok, kampók, horgok a nyakkendőknek, öveknek.
Ha a mennyezet magasságánál alacsonyabb a szekrény, érdemes egy megfelelően elhelyezett takaró lemezzel elfedni - üres hely is hagyható -, mert a kis helyen a por nehezen törölhető. Szintén fontos, hogy jól válasszuk meg a szekrény hosszát. Az ideális méret faltól falig, ablakig, ajtóig ér, helyet hagyva a kapcsolóknak, konnektoroknak, esetleg egy takaró részt helyezve zárásként. A szekrény végéhez ágyat vagy fésülködőasztalt is tervezhetünk. Az ágy vagy a fésülködőasztal fölé kis áthidaló szekrény készülhet.
Ha vásárlás mellett döntünk, több lehetőségünk is van. Az egyik, ami a legegyszerűbb, ugyanakkor a legköltségesebb, hogy helyszíni szereléssel megrendeljük a szekrényt. A másik, hogy teljes készletet vásárolunk a gyártótól, mely tartalmazza az ajtókat, az ajtósíneket a felszereléshez, és a szükséges összes belső szerelvényt, és magunk szerelünk. A következő, hogy az ajtókat, vasalatokat, síneket, esetleg csuklós ajtót megvásároljuk valamelyik kereskedőnél. A részleteket meg lehet nézni egy bemutatóteremben vagy katalógusban, ki lehet választani több gyártó kínálatából. A konstrukciót viszont magunk tervezzük meg és készítjük el.
Általában a szekrényajtók el vannak látva teljes és részletes szerelési útmutatóval, mely segítségével jól el tudjuk végezni a szerelést. A legfontosabb dolog, hogy az alsó és felső vezető sínek függőlegesen egy vonalban legyenek. Ennek beállításához, ellenőrzéséhez használjunk függőónt és vízmértéket. Hiába a pontos mérés a gondos szerelés, ha az oldal vagy a felső rész nem fut a fallal vagy a mennyezettel. A jobb tolóajtórendszerek egyébként megengedik a fokozatmentes beállítást, igazítást. Tolóajtó egyébként nem csak bútorra használható, hanem remek térelválasztó készíthető belőle.
Végül ismerkedjünk meg a felhasználható tolóajtó vasalatokkal. Leghasználatosabbak a redőstolóajtó-vasalatok, melyek lamellás ajtóknál a bútortestre egy oldalon vannak felerősítve. A speciális redőstolóajtó-vasalat térelválasztók, vagy bejárható bútorok számára készül, szabadon eltolható ajtót eredményez. Léteznek vasalatok alsó, ill. felső vezetésű tolóajtókhoz egyaránt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ruhafogó a gardróbszekrénybe

A tolóajtós gardróbszekrény ajtaja az akasztós résznél gyakran akadozik a túlságosan kilógó ruhaneműk miatt. A kabátok, zakók válla még bőségesen elfér a szekrény terében, de a kabátujjak már...


Gardrób felújítás

Akinek módja van rá, ruhaneműit már célszerűen kialakított gardróbszekrényben tárolja. Ez többnyire csak részlegesen beépített szekrényt jelent, pl. az elő-, vagy esetleg valamelyik lakószobában....