Fűszertartók: melyek öltöztetik a konyhát

2023-06-28 08:09:57 | Módosítva: 2023-06-28 08:13:32

A fűszernövények előnyeit egyre többen felismerik, hiszen igazán ezek teszik élvezhetővé, ízletessé ételeinket, előnyös élettani hatásaik mellett. A fűszerek azonban a konyhát is díszíthetik, legyen szó élő zöldfűszerekről, vagy olyan szárított fűszerekről, melyek egy dekoratív fűszertartóban a konyha díszei.


A szárított fűszerek ideális tárolása

A szárított fűszereket hűvös, sötét helyen kell tárolni, ám a leggondosabb odafigyelés mellett is ezek folyamatosan veszítenek az aromájukból. Ezért a szárított fűszer is minél frissebb, annál jobb. Az aroma megőrzést úgy segíthetjük, ha aromazáró tárolóeszközben tartjuk, azaz a fűszertartó legyen légmentesen lezárható, még akkor is, ha látszólag kényelmesebb a lyukakkal rendelkező típus, amiből egyből szórhatjuk a fűszerport az ételre. Az sem hátrány, ha nem por formájában tároljuk a fűszereinket, hanem szárítva, darabos formában, és kézzel, fűszermozsárral vagy fűszerőrlővel közvetlenül a felhasználás előtt porítjuk. Az sem mindegy, hol tároljuk őket. Lehetőleg ne legyenek tűző napfénynek kitéve, ha mégis rájuk süt a nap, válasszunk sötét üvegeket, esetleg kis dobozokat, abban legyenek a fűszerek. Amennyiben nem sikerül ezeket fénytől védett helyen szem előtt tárolni, tegyük be őket a szekrénybe, vagy tegyünk eléjük egy kis függönyt.


A páramentesség alap

A párás helyek a fűszerek ellenségei, hiszen ezek szárított növényi részek, melyek könnyen visszanedvesedhetnek. Ha ez bekövetkezik, akkor könnyen bepenészednek, összecsomósodnak, ami miatt használhatatlanná válik a fűszer, sőt, ha a penészt nem vesszük észre, akkor még az egészségünkre is káros lehet az elfogyasztásuk. A légmentesen zárható tároló a páramentesség miatt is fontos. A vásárolt fűszereken feltüntetett lejárati idő csak iránymutató, hiszen ha napos helyen tartjuk, korábban is kifakulhatnak, levegővel érintkezve elveszítik azokat a hatóanyagaikat, melyeknek ízesítő tudományuk köszönhető, tehát rossz tárolással hamarabb is használhatatlanná válhatnak. De ha ez nem is következik be, a fűszerek minősége nem állandó, azaz számítani kell arra, hogy idővel lassan, de folyamatosan veszíteni fognak az aromájukból. Az egész fűszerek megfelelően tárolva akár négy évig is frissek maradhatnak. Az őrölt fűszerek esetén ez általában két év, ezután jelentősen veszítenek aromájukból. A megfelelően tárolt fűszernövények fajtától függően 1-3 évig tarthatóak el. A fűszerek eltartásakor három ellenségünk van: a napfény, a magas hőmérséklet és a pára.

A fűszerőrlés eszközei

Az egész fűszerek – szerecsendió, fahéj, paprika vagy kardamom – hosszabb ideig frissek maradnak, és aromájukat is hosszabb ideig megőrzik ilyen formában. Az őrlési folyamattal nő a felület, és a fűszerek finom illatát és ízét adó illóolajok könnyebben előkerülnek. Érdemes beszerezni fűszerőrlőt, mert pl. a bors is úgy a legízletesebb, ha frissen őrölve használjuk. A szárított levélfűszerek ujjainkkal is könnyen összemorzsolhatók, de vásárolhatunk kőből vagy fából készült fűszermozsarat is erre a célra.


Könnyű elrontani…

A fűszerezés soha ne a gőzölgő edény felett történjen, mert ekkor a gőz bejut a tégelybe, és visszanedvesít, jobb esetben is minden egyes alkalommal veszíteni fog így az aromájából a tárolt fűszer. Ha egy kanállal mérjük ki a fűszermennyiséget, akkor az a kanál is száraz legyen. Az őrölt paprikafélék hűtőszekrényben tárolva hosszabb ideig frissek maradnak, jobban megőrizik aromájukat, mivel ezek némi magolajat is tartalmaznak.

Zöldfűszerek

A zöldfűszereket frissen használjuk fel, ezeket leghosszabb ideig és legjobb minőségben virágcserépben, a napfényes konyhaablakban tudjuk tartani, de gondoskodjunk a rendszeres öntözésükről. Túl sokáig így sem érdemes bent tárolnunk ezeket, mert az ideálisnál ilyenkor jóval kevesebb fényt kapnak, ami idővel a színükön és az illatukon, valamint az ízükön is megérződik. Ezek használatához beszerezhetünk fűszerollót, aminek a lényege, hogy 4-5 pengéje van soronként, aminek köszönhetően gyorsan apríthatjuk vele a zöld leveleket. A kevesebb néha több mondás itt is megállja a helyét Két-három különböző fűszernél nem érdemes rendszerint többel fűszerezzünk, ha keveréket alkalmazunk, mert a végeredmény egy mindenre és egyben semmire nem hasonlító íz lesz.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkezdődhet a téli felkészülés

Bár még jó idő van, néha szinte nyárias, ennek ellenére szeptemberben, így ősz elején már gondolni kell a növények téli felkészítésére. A növények télállósága genetikai és növényanatómiai...


Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...