Polimerbeton a vízelvezetésben

Napjaink korszerű alapanyaga az építőipar területén rohamosan elterjedő polimerbeton. Számtalan felhasználási területe közül most nézzük meg a vízelvezetésben nyújtott előnyeit.

Talán a legtöbb olvasó elbizonytalanodika polimerbeton, mint szakkifejezés hallatán. Mindenki hallott már a homokos kavics adalékanyag (sóder), a víz és a cementkeverékéről, ami a cementbetont adja. Ha ebből a keverékből a vizet és a cementet valamilyen polimerrel (pl. műgyantával) kiváltjuk,akkor kapjuk a polimerbetont. Ennek az új alapanyagnak a fizikai, kémiai és mechanikaitulajdonságait a cementet kiváltó műgyanta határozza meg, amely számtalan előnnyel teszi közkedveltté és széleskörűen felhasználhatóvá a polimerbetonból készült felszíni vonalmenti vízelvezető elemeket.
A polimerbeton nyomószilárdsága kétszer, a húzószilárdsága háromszor nagyobb, mint a cementbetoné. Ez teszi lehetővé azt, hogy fele akkora falvastagsággal is ugyanolyan mechanikai igénybevételnek felel meg, mint elődje a cementbeton. Így azonos térfogatsűrűség mellett lényegesen kisebb tömegű elemek gyárthatók, ami mind a szállítást, mind a beépítést megkönnyíti.
A műgyanta kötésű beton vízfelvétele nulla, ezért teljesen vízzáró és fagyálló. Savas és lúgos kémhatású folyadékokkal szemben PH7 értékig teljes mértékben ellenáll, ezért például a közlekedési felületek síkosságmentesítéséből eredő sós lé elvezetésére kiválóan alkalmas.
A polimerbetonból készült építőelemek felületi súrlódási tényezője igen kicsi, a felület víztaszító, vízlepergető hatású, ezért az anyag kitűnő hidraulikai tulajdonságokkal bíró vízelvezető elemek előállítására alkalmas. Kopásállóságára jellemző, hogy az anyagvizsgálatban ismert BÖHME készülék koptatókorongja is polimerbetonból van. Ez ellensúlyozza a nagy sebességgel közlekedő csapadékvíz koptató hatását.
Megmunkálhatósága (fúrás, darabolás) gyémántbetétes vágókkal, fúrókkal biztosítható vízhűtés mellett.
Mindezek az előnyök hosszú élettartamot biztosítanak a polimerbetonból készült építőelemek számára, és arra ösztönzik az ACO nemzetközi vállalatcsoportot, hogy immár több mint 60 éve polimerbetonból készítse a felszíni vonalmenti csapadékvíz elvezető rendszereit, melyek minden igényt kielégítenek. A szabvány által felállított összes terhelési osztályra (A15–F900), 10-50 cm belső szélességi mérettel, a legkülönfélébb kialakítású és anyagú csavarozás mentes lefedő ráccsal állnak rendelkezésre a mély- és magasépítésben, a kert- és tájépítésben, az út- és vasútépítésben stb. évtizedek óta alkalmazott vízelvezető rendszerek.
A felszíni vonalmenti vízelvezetők korszerű és gazdaságos megoldásait kínálja az ACO Magyarország Bt. Az ACO DRAIN folyóka termékek megtekinthetők a www.aco.hu honlapon, illetve a cég szakemberei szívesen válaszolnak kérdéseikre a budapesti központi irodában (1106 Budapest, Jászberényi út 38-72, telefon: 260-9882).

Müller Imre
ACO Magyarország Bt.
Kategória menedzser

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyagok UV állósága

A fokozatos fejlesztések folyamán az alapként szolgáló polimerfajták egyedileg változó hátrányos tulajdonságait, különféleképpen küszöbölik ki. Ez különösen a külső térben használatos műanyagoknál...


Polimerbeton

Az egyik legismertebb építőanyag a beton. Legegyszerűbben fogalmazva kavics víz és cement keverékéből képződő kőszerű anyag. A kavics és a víz egyértelmű, de mi is valójában a cement?