Energiatakarékossági programok és hitelek

Az Ezermester 2007/09. számában a levegő hőszivattyúk kapcsán írtunk az energiatakarékosságot célzó beruházásokat támogató programokról, hitel lehetőségekről. Az elmúlt hónapokban történtek változások, a NEP-2008 kezdete sincs már messze, így időszerűnek láttuk ismét foglalkozni a témával.

Előző cikkünk óta a legfrissebb hír, hogy az Inter-Európa bank által értékesített Megújuló Energiaforrás Hitel, 2007. október 1.-vel megszűnt. Energiatakarékosság és megújuló energiaforrások (napkollektor, geotermikus energia stb.) tekintetében a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Nemzeti Energiatakarékossági Program

A pályázat célja a lakossági megújuló energiafelhasználás növelése: lakóingatlanok vonatkozásában a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásokhoz, a megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésével vagy biomassza, geotermikus energia, szélenergia, valamint szerves hulladékok felhasználásának növelésével, napkollektorok, illetve napelemek létesítésével. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15%-a, de lakásonként legfeljebb 265.000,-Ft.
A pályázat alapján a pályázó jogosulttá válik a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében történő hiteligénylésre. A hitel mértéke 0-tól 85 %-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 3.735.000.-Ft lehet. Egy másik esetben a hitel mértéke 0-tól 100 %-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 4. 000 000.-Ft lehet. Egy pályázó energetikai korszerűsítésre és megújuló energia-felhasználás növelésére egyidejűleg is igényelhet vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes kamatozású hitelt, ez esetben az egyes pályázati támogatási és hitelösszegek összeadódnak. A pályázók köre: természetes személyek, lakásszövetkezetek, társasházak. A NEP-2008-as program várhatóan 2008 áprilisában indul, és 2 milliárd forintos keretből gazdálkodhat majd.
A 2007 novemberében megjelent hírek szerint decembertől a panellakásokban élők egyedileg is igényelhetnek majd támogatást energiatakarékossági beruházásaikhoz. Az ÖTM kezelésében lévő panelprogramtól eltérően azonban nem az önkormányzaton keresztül, hanem közvetlenül az Energia Központ Kht.-nál. A NEP-2008 programon belül a panellakásban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a hagyományos otthonok lakóira: a felújítási számla 15 százalékára tarthatnak igényt. Ez alacsonyabb a panelprogram 33 százalékánál, ám attól eltérően a lakók a közösségtől függetlenül is igényelhetik. Ez leginkább azoknak éri meg, akiknek a szomszédai nem járultak hozzá az egész ház felújításához, így nem vehetik igénybe a panelprogram lehetőségeit.

Panel plusz hitelprogram

A panelprogram célja az "iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítése, felújítása, a lakóépületek gépészeti rendszereinek korszerűsítése, felújítása és a lakóépületek környezete felújításának támogatása céljából kiírt pályázathoz kapcsolódó hitelnyújtás". A hitel a következő beruházásokra használható fel:

utólagos hőszigetelési feladatainak, különösen

 1. a nyílászárók szigetelésének, cseréjének (a tető vagy pincefödém szigetelésével együtt),
 2. a homlokzat hőszigetelésének elvégzésére;
 • épületgépészeti rendszereinek (beleértve a fűtési rendszer minden elemét) korszerűsítésére, felújítására
 • közvetlen környezetének korszerűsítésére.
 • A második és harmadik pontok szerinti feladatokra hitel csak az első pont 1. vagy 2. alpontjában meghatározott feladatokkal együtt igényelhető, kivéve, ha az épület kielégíti a pályázat benyújtásakor érvényes hőtechnikai szabványokat. A hitel maximális összege 800.000 forint lehet lakásonként. A Panel plusz programra társasházak és lakásszövetkezeteknek pályázhatnak.

  Környezet és Energia Operatív Program

  Hő- és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból c. pályázati konstrukcióhoz. A konstrukció elsődleges célja a hazai energiahordozó felhasználás kedvező befolyásolása, a hagyományos energiaforrások felől a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás elősegítésével. A megújuló energiaforrások alkalmazhatók hő- vagy villamos energia termelésére, illetve ezek együttes, kapcsolt előállítására. A konstrukció elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, az adott projekt megtérülési paramétereitől függően kb. 10-50 % közötti arányban. A programban jogi személyek (kis- és közepes vállalkozások, költségvetési szervek és intézményeik, közhasznú társaságok, egyesületek stb.) vehetnek részt.

  Támogatható tevékenységek köre:

  • Megújuló bázisú szilárd tüzelőanyag előkészítése,
  • Biomassza-felhasználás,
  • Biológiai hulladék alapú biogáz termelés és felhasználás,
  • Geotermikus energia hasznosítása,
  • Hőszivattyús rendszerek telepítése,
  • Napenergia hasznosítása,
  • Vízenergia-hasznosítás,
  • Szélenergia-hasznosítás,

  Részletes információk a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (www.gkm.hu), valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (www.ktm.hu) honlapjáról érhetőek el. Az aktuális pályázatok a Pályázatfigyelő honlapján (www.pafi.hu) követhetők nyomon.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Bérces Balázs


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Energiatanúsítvány a gyakorlatban

  Akik lakáseladáson, lakásvételen törik a fejüket, azok gyakran csak egykötelező nyűgként tekintenek az energiatanúsítványra. Tudják, hogy az adásvételi szerződéshez ez szükséges, és az utolsó...


  A Föld energiája

  A föld közepe felé haladva a hőmérséklet a mélységgel emelkedik, mértéke átlagosan 25-30 °C kilométerenként. A Föld belsejének 99%-ában nagyobb a hőmérséklet, mint 1000 °C. Azitt termelődő...