Energiatakarékossági programok és hitelek

Az Ezermester 2007/09. számában a levegő hőszivattyúk kapcsán írtunk az energiatakarékosságot célzó beruházásokat támogató programokról, hitel lehetőségekről. Az elmúlt hónapokban történtek változások, a NEP-2008 kezdete sincs már messze, így időszerűnek láttuk ismét foglalkozni a témával.

Előző cikkünk óta a legfrissebb hír, hogy az Inter-Európa bank által értékesített Megújuló Energiaforrás Hitel, 2007. október 1.-vel megszűnt. Energiatakarékosság és megújuló energiaforrások (napkollektor, geotermikus energia stb.) tekintetében a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Nemzeti Energiatakarékossági Program

A pályázat célja a lakossági megújuló energiafelhasználás növelése: lakóingatlanok vonatkozásában a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásokhoz, a megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésével vagy biomassza, geotermikus energia, szélenergia, valamint szerves hulladékok felhasználásának növelésével, napkollektorok, illetve napelemek létesítésével. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15%-a, de lakásonként legfeljebb 265.000,-Ft.
A pályázat alapján a pályázó jogosulttá válik a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében történő hiteligénylésre. A hitel mértéke 0-tól 85 %-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 3.735.000.-Ft lehet. Egy másik esetben a hitel mértéke 0-tól 100 %-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 4. 000 000.-Ft lehet. Egy pályázó energetikai korszerűsítésre és megújuló energia-felhasználás növelésére egyidejűleg is igényelhet vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes kamatozású hitelt, ez esetben az egyes pályázati támogatási és hitelösszegek összeadódnak. A pályázók köre: természetes személyek, lakásszövetkezetek, társasházak. A NEP-2008-as program várhatóan 2008 áprilisában indul, és 2 milliárd forintos keretből gazdálkodhat majd.
A 2007 novemberében megjelent hírek szerint decembertől a panellakásokban élők egyedileg is igényelhetnek majd támogatást energiatakarékossági beruházásaikhoz. Az ÖTM kezelésében lévő panelprogramtól eltérően azonban nem az önkormányzaton keresztül, hanem közvetlenül az Energia Központ Kht.-nál. A NEP-2008 programon belül a panellakásban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a hagyományos otthonok lakóira: a felújítási számla 15 százalékára tarthatnak igényt. Ez alacsonyabb a panelprogram 33 százalékánál, ám attól eltérően a lakók a közösségtől függetlenül is igényelhetik. Ez leginkább azoknak éri meg, akiknek a szomszédai nem járultak hozzá az egész ház felújításához, így nem vehetik igénybe a panelprogram lehetőségeit.

Panel plusz hitelprogram

A panelprogram célja az "iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítése, felújítása, a lakóépületek gépészeti rendszereinek korszerűsítése, felújítása és a lakóépületek környezete felújításának támogatása céljából kiírt pályázathoz kapcsolódó hitelnyújtás". A hitel a következő beruházásokra használható fel:

utólagos hőszigetelési feladatainak, különösen

 1. a nyílászárók szigetelésének, cseréjének (a tető vagy pincefödém szigetelésével együtt),
 2. a homlokzat hőszigetelésének elvégzésére;
 • épületgépészeti rendszereinek (beleértve a fűtési rendszer minden elemét) korszerűsítésére, felújítására
 • közvetlen környezetének korszerűsítésére.
 • A második és harmadik pontok szerinti feladatokra hitel csak az első pont 1. vagy 2. alpontjában meghatározott feladatokkal együtt igényelhető, kivéve, ha az épület kielégíti a pályázat benyújtásakor érvényes hőtechnikai szabványokat. A hitel maximális összege 800.000 forint lehet lakásonként. A Panel plusz programra társasházak és lakásszövetkezeteknek pályázhatnak.

  Környezet és Energia Operatív Program

  Hő- és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból c. pályázati konstrukcióhoz. A konstrukció elsődleges célja a hazai energiahordozó felhasználás kedvező befolyásolása, a hagyományos energiaforrások felől a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás elősegítésével. A megújuló energiaforrások alkalmazhatók hő- vagy villamos energia termelésére, illetve ezek együttes, kapcsolt előállítására. A konstrukció elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, az adott projekt megtérülési paramétereitől függően kb. 10-50 % közötti arányban. A programban jogi személyek (kis- és közepes vállalkozások, költségvetési szervek és intézményeik, közhasznú társaságok, egyesületek stb.) vehetnek részt.

  Támogatható tevékenységek köre:

  • Megújuló bázisú szilárd tüzelőanyag előkészítése,
  • Biomassza-felhasználás,
  • Biológiai hulladék alapú biogáz termelés és felhasználás,
  • Geotermikus energia hasznosítása,
  • Hőszivattyús rendszerek telepítése,
  • Napenergia hasznosítása,
  • Vízenergia-hasznosítás,
  • Szélenergia-hasznosítás,

  Részletes információk a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (www.gkm.hu), valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (www.ktm.hu) honlapjáról érhetőek el. Az aktuális pályázatok a Pályázatfigyelő honlapján (www.pafi.hu) követhetők nyomon.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Bérces Balázs


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Kérdések és válaszok az ErP rendelet kapcsán

  Úgy véljük, az ERP rendelet és annak módosítása, illetve halasztása kapcsán számtalan kérdőjel fogalmazódik meg. Nem csak az, hogy a gyártók és forgalmazók hogyan gondolkozzanak az elkövetkező...


  Energia tanúsítvány

  2008 végén Magyarországon is megjelent az épületek ­energetikai jellemzőinek tanúsításáról ­szóló kormányrendelet. A rendelet ­szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek, és milyen feltételekkel...