A minősége sok mindentől függ!

Egy csésze kávé, ami felélénkít

Kávé és kávé között bizony nagy különbségek lehetnek. Sokan nem is tudják, mi mindentől függ a jó kávé, és hogy amit kávéként isznak, lehetne sokkal finomabb, ízletesebb, hatásában élénkítőbb is. A kávéfőzés ugyanis az igényességen túl némi szakértelmet is igénylő feladat.
A legtöbben úgy vélik, hogy ez csak víz és kávé kérdése. Ez igaz is, meg nem is. A lényeg - mint mindenben - itt is a részletekben rejtőzik. Ezért isznak sokan - a hozzáértők szerint - híg és kesernyés főzeteket, amik nélkülözik az igazi kávé kulináris élvezetéhez szükséges jellemzőket. Egy jó kávéházban, szakértő által készített kávé elfogyasztása után talán érdemes elgondolkodni azon, hogy otthon miért nem sikerül ezt legalább megközelíteni. Útmutatóul az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos és érdekes információt, tanácsot.

Milyen kávék közül választhatunk?

Nos, a lehetőségeink igen bőségesek. Többnyire a főzet ízharmóniájára és annak élénkítő hatására tekintettel választjuk ki a számukra megfelelőt. Nem árt azonban tudni, hogy az olcsók robusta kávék, amelyeknek viszonylag magas a koffein tartalmuk, viszont kevesebb bennük az ízanyag és kesernyés az ízük. Az arabica kávék kevesebb koffeint tartalmaznak, viszont több bennük az ízanyag, és ezáltal ízük sokkal kellemesebb, mondhatni lágyabb. Az élelmiszerboltokban kapható kávék általában robusta kávék, és a minőségükre nemcsak a márkajelzés, hanem az áruk is utal. Aki egy kicsit is igényes, és jobb kávét szeretne fogyasztani, válassza inkább az ismert, márkásabb termékeket.
Természetesen ezek jobb minőségűek, bár ízük a nemesebb kávéknál még mindig kesernyésebb. Koffeintartalmuk magas, így kellően élénkítő a hatásuk. Eszpresszókávé főzésére azonban zömmel nem alkalmasak, mert őröltek és a szemcseméretük a hagyományos kávéfőzőkhöz való. A kimondottan eszpresszókávé főzőkhöz ugyanis az adott készülékhez igazodó szemcsenagyságú kávé őrlemény szükséges! A Tchibo-Eduscho, Jacobs, Karaván-Omnia-Pizza d' Orro azonban már alkalmas kotyogó-, vagy kis nyomású főzőkben történő finom kávé főzésére. Ezek a kávék azonban cremát, azaz a kávé tetejét teljesen befedő és ízanyagban gazdag habréteget nem adnak.
A magasabb igényeket kielégítő, mondhatni középosztálybeli kávékeverékek között már kifinomultabb ízvilágú arabica fajták is vannak. Igaz, hogy ezek kevesebb koffeint tartalmaznak, ám ízük sokkal finomabb a robusta kávékénál és természetesen az áruk ezt tükrözi is. Többnyire szemes változatban árusítják, de eszpresszógépekhez való darálási finomságban is beszerezhetők a nagyobb bevásárlóközpontokban.
Igazi kávé-ínyencek a kiváló minőségű, fenséges eszpresszókávé főzésére készült kávékat kedvelik. Ezek is tartalmazhatnak esetenként kevés robustát, de csak az ízharmónia módosítása és a kávé tetején képződő tetszetős crema habréteg elérése érdekében. Ezek a kávék kevesebb koffeint tartalmaznak, ám ízre valóban fenségesek. A kávé-szaküzletekben kisebb mennyiségben, a kívánt szemcseméretre darálva is beszerezhetők. A kiválasztásuk nem könnyű, kóstolgatást követően azonban eldönthető, hogy kinek-kinek melyik ízlik a legjobban.

Kávét főzni sokféle módon lehet

A kávé és a víz arányában természetesen eltérések vannak éppen úgy, mint a főzetekhez adott ízesítőszerek tekintetében. Ettől lesznek a különböző eljárásokkal főzött kávék jellegzetesen eltérő tulajdonságúak.
A török kávé a legrégibb főzési mód. A kávét a kívánt finomság eléréséig többször átdarálják, és a cukorral együtt főzik. Minden csésze vízhez egy kávéskanál őrölt kávét adva, kanállal kavargatva ónozott edényben főzik. Mielőtt a víz felforrna, az edényt leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják a főzetet, csészékbe töltik, és tetejére 1-1 cseppnyi hideg vizet cseppentenek, hogy a zacc gyorsabban leülepedjen a csésze aljára.
A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét a forró vízzel leöntve készül ez a főzet. Ez sokkal gyengébb kávét ad, mint amit bármely más főzővel készíthetünk.
Az instant kávé is nagyon kedvelt kávékészítési mód. Kényelmes megoldás, mivel a gyárilag előkészített kávéporhoz csak forró vizet kell adni, és már fogyasztható is a kész kávé.
Nálunk régóta elterjedt készülék a kotyogós kávéfőző. Nevét a súlyszelep működése közbeni koppanások és a kiáramló kávénak sustorgó hangjáról kapta. A kávé a tartályban termelődő gőz hatására a súlyszelepet megemelve a felső tartályba gyűlik össze. A gőz nyomása alig több 1 barnál, így a kávé több percig készül. Minél lassabban, kisebb lánggal hevítjük a víztartályt, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját. Ez a főző erős kávé készítésére alkalmas, de a lefőzött kávé minősége természetesen - a kávén és a hozzá használt víz milyenségén túl - függ a szelep konstrukciójától is, mert jó részt ez szabályozza a főzés idejét. Beszerezhető olyan kotyogó is, amely szabadalmazott, speciális szeleppel működik, és meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a főzetet, majd spriccelve engedi ki, és ezzel az eszpresszókávékra jellemző, cremához hasonló habos felszín alakul ki a finom, ízletes kávé tetején. Az ilyen főzőkhöz a szokásosnál durvább őrleményt kell használni, sőt, célszerűbb szemes kávéból frissen őrölni a szükséges adagot, tehát jó ha daráló is van a háznál. A lefőzött kávét azonnal ki kell önteni a főzőből, különben megég, és megkeseredik az íze.

Aki valóban finom eszpresszókávét szeretne fogyasztani, annak bizony áldozni kell e célnak az oltárán, mégpedig nem is keveset. Ilyen kávét ugyanis csak eszpresszógépeken lehet főzni, amelyek a vizet az előbbi készülékeknél nagyobb nyomással préselik át a kávén annak érdekében, hogy annak minden íz- és illatanyaga a főzetbe kerüljön. Az eszpresszókávét főző gépek nem hevítik túl a vizet, nem gőzt készítenek belőle, hogy annak feszítőerejét felhasználva lúgozzák ki a kávét. Az igazi eszpresszót főző gép a 88-92 fokos vizet a saját elektromos szivattyújával, vagy mechanikus karral legalább 9 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén. A látszatra hasonló kinézetű kisnyomású kávéfőzők nem készítenek eszpresszókávét!
Léteznek karos eszpresszógépek is, amelyek az eszpresszókávé készítésének a csúcsát jelentik, ám használatukhoz kellő tapasztalat szükséges, ezért az ínyenc kávéfogyasztók inkább automata kávéfőzőket használnak. Ezek nagyobb kényelmet nyújtanak, beépített darálójuk mindig frissen őrli meg a babkávét, és számos előprogramozási lehetőséget is biztosítanak a lefőzendő kávé tulajdonságait illetően. Ezekhez természetesen csak kiváló minőségű kávékat érdemes használni, és a kész kávé tetejét mindig finom, egyenletes crema habréteg fogja fedni, amin át a remek, telt és karakteres kávé fogyasztása valódi élvezetet ad.
A kávéimádók közül vannak akik a dugattyús (french press) főzőkkel készíthető kávék elkötelezettjei. Az tény, hogy ezzel a főzővel a minőségi kávékból valóban nagyon finom és aromás kávé készíthető. Maga a kávéfőző nagyon egyszerű, és a kezelése sem bonyolult. Az előmelegített üvegedényébe adagonként egy evőkanál őrölt kávé és 100-120 ml/adag forró vizet kell tölteni. Keverés és kb. 3 percnyi pihentetést követően a készülék dugattyújának lassú lenyomásakor a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot, és kiönthető a felülre került kávé. A zaccon hagyni nem szabad, mert a kávé így megkeseredik. Ez a főző igényli a legdurvábbra őrölt kávét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kávé, aroma, darálás, instant

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

15 bar-os kávéfőzők

Ha valaki szereti a jó kávét, akkor a főzők igen széles kínálatából választhatja ki az igényeinek megfelelőt. Aki viszont a presszókávét favorizálja, már csak szinte három lehetőség közül...


Egy csésze frissítő tea

A ma embere többnyire időzavarban van, így csak ritkán adhatja meg a módját az olyan élvezeteknek, amelyek időigényesek, de nyugalmas szüneteket ­jelenthetnek az idővel való versenyfutás közben....