Házi vízellátók beépített szűrővel

Ebben az évben jelennek meg a piacon az AL-KO új házi vízellátói. A fejlesztési cél az volt, hogy a felhasználók számára üzembiztos, telepítésben, kezelésében egyszerű, ugyanakkor bőségesen elegendő teljesítményt és teljes szolgáltatást nyújtó eszközöket adjanak a vásárlók kezébe.

A házi vízellátókat az különbözeti meg a szivattyúktól, hogy azok üzeme a vízfelhasználásnak megfelelően automatizált. Az AL-KO ezt különböző konstrukciókkal éri el. A hagyományos házi vízellátók elektromechanikus kapcsolóval és tartalék víztartállyal rendelkeznek. Ami az idei újdonság, az az, hogy a jobb kivitelű szivattyúkat az AL-KO beépített szűrővel látta el. A szűrő nagy felületű, 60 mikron finomságú, megbízhatóan eltávolítja a homokot. A fedele átlátszó, és a víz áramlási útja olyan, hogy a szennyeződések a külső - jól látható oldalon - maradnak. Így a felhasználó egyszerű rápillantással meggyőződhet arról, hogy milye állapotban van a szűrő, kell-e tisztítani, vagy sem.
A tisztítás egyszerű vízzel történő leöblítésből áll, mivel a szűrők moshatók. Nem kell aggódni a miatt sem, hogy a tisztítás alkalmával a házi vízellátó mögötti vízmennyiség kifolyik, a vízmelegítő leürül, mivel a szűrő központjában egy visszacsapó szelep került elhelyezésre, amely megakadályozza ezt. Csak annyi víz folyik ki, amennyi a szűrőház űrtartalma, de ez a tisztítást követő újra indításkor egy kis kavitációs kattogáson kívül semmi gondot nem okoz.
Korszerűbb megoldás az elektronikus vezérlésű vízellátó automata, amely a szivattyú - a felhasználásnak megfelelő - be- és kikapcsolásán kívül a szárazon futás ellen is megvédi a berendezést. Míg a hagyományos vezérlésű házi vízellátók csak külön eszközzel védhetők meg a szivattyút jelentősen, akár véglegesen károsító szárazon futástól, a vízellátó automaták alapfelszereltségükben adják ezt a szolgáltatást. Az automaták nem rendelkeznek tartalék víztartállyal, így már csekély mennyiségű víz kivétele esetén beindulnak, viszont a csap elzárása után rövidebb idő alatt állnak meg. Ahol szivárgás, csepegés van, ott a vízellátó automaták gyakran beindulnak akár "feleslegesen" is, csak a nyomásveszteséget pótolva.
A fenti tulajdonságok és működési jellemzők miatt családi házhoz vízellátókat, míg öntözéshez, hétvégi házakba vízellátó automatákat javaslunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyár a kertben

A nyár a legmelegebb, és legszárazabb évszakunk. Kerti növényeink ápolását is e két tényhez kell igazítanunk, hiszen ezekből kiindulva számos növényvédelmi probléma és kisebb-nagyobb krízis...


Növényválság

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert...