Fiókrendszerek a Foresttől

A bútorszerkezetek fejlődése során a fiókszerkezetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó elvárások is jelentős változásokon mentek keresztül. Hosszú ideig egyszerű fa csúszókkal készültek a fiókok, melyeket rendszeresen karban kellet tartani a megfelelő működés érdekében, illetve időnként ki is kellett cserélni.

Gördülékenyebb mozgást biztosítottak a fiókoknak az ún.: görgős fiókcsúszók, amelyek lejtős kialakításuknak köszönhetően már önbehúzó tulajdonsággal is rendelkeznek. Hasonlóképp görgőkkel működnek a fém fiókoldalak, itt már csak a fenék és a fiókhát készül fahelyettesítő anyagból.
Napjaink higiéniai követelményeinek elsősorban a fém fiókoldalakkal készülő szerkezetek felelnek meg. A legújabb designnak megfelelő fiókok méretei megnőttek, szélességük elérheti akár az 1200 millimétert is. Az ilyen méretű tároló helyek nagy mennyiségű konyhai eszköz vagy élelmiszer tárolására alkalmasak, ezért a fióknak nagy teherbírással kell rendelkezni. A széles fiókot nem csak a közepén, hanem a szélein megfogva is tudnunk kell működtetni, a szerkezet deformálódása nélkül.
A kor elvárásainak megfelelően csak teljes kihúzású fiókok jöhetnek szóba, amelyek önbehúzósak és ráadásul csillapított működésűek, így a legmérgesebb háziasszony sem tudja becsapni őket.
A fenti elvárásoknak messzemenően megfelelnek a Forest Hungary Kft. kínálatában szereplő DWD fiókrendszerek. A precíz golyós síneknek köszönhetően a szerkezet működése rendkívül pontos és csendes. A tároló helyek nagymértékben variálhatók a legkülönbözőbb eszközök helyigényének megfelelően. A fiókok belsejében elhelyezhető fém vagy műanyag rendszerezők segítenek az optimális helykihasználás megvalósításában, az evőeszközök, a konyhai kisgépek tárolására alkalmas helyek kialakításában.
Nem utolsó szempont, hogy a DWD fiókok egyszerűen szerelhetők. A megadott rajzok alapján a fiókfeneket és fiók hátat kell 16 mm-es forgácslapból leszabni, illetve a fiókelőt kialakítani. Ezek után az összeszerelés akár egy csavarhúzó segítségével elvégezhető. A fiók szerkezetek teherbírása akár 80 kg is lehet, de természetesen elérhetők kisebb, 40 és 60 kg teherbírású szerkezetek is Ugyanezen tulajdonságok kialakítására fa fiókokkal ad lehetőséget a Dynamic NT fiókcsúszó, amely egyszerűen rászerelhető a megfelelően kialakított fa fiókkávára.
Igény estén a fiókok ún. push open tulajdonsággal láthatók el. Ez azt jelenti, hogy a fiókelő megnyomására a fiók automatikusan kinyílik. Ez elsősorban a minimál formatervezésnél gyakori, fogantyú nélküli rendszereknél juthat szerephez.
A bevezetőben említett görgős fiókrendszerek - függetlenül attól hogy fém vagy fa oldalakkal rendelkeznek - akár utólag is- elláthatók önbehúzó és csillapított tulajdonságokkal, a fiókházba szerelendő rugós adapter segítségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fiók, forest, push open

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...


Alumínium keret

A kortárs bútorok elterjedése hozta magával az alumínium trend előretörését a bútorgyártásban. A minimál dizájnhoz kapcsolódóan nehéz ma már elképzelni egy konyhabútort alumínium és alumínium színű...