Fiókrendszerek a Foresttől

A bútorszerkezetek fejlődése során a fiókszerkezetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó elvárások is jelentős változásokon mentek keresztül. Hosszú ideig egyszerű fa csúszókkal készültek a fiókok, melyeket rendszeresen karban kellet tartani a megfelelő működés érdekében, illetve időnként ki is kellett cserélni.

Gördülékenyebb mozgást biztosítottak a fiókoknak az ún.: görgős fiókcsúszók, amelyek lejtős kialakításuknak köszönhetően már önbehúzó tulajdonsággal is rendelkeznek. Hasonlóképp görgőkkel működnek a fém fiókoldalak, itt már csak a fenék és a fiókhát készül fahelyettesítő anyagból.
Napjaink higiéniai követelményeinek elsősorban a fém fiókoldalakkal készülő szerkezetek felelnek meg. A legújabb designnak megfelelő fiókok méretei megnőttek, szélességük elérheti akár az 1200 millimétert is. Az ilyen méretű tároló helyek nagy mennyiségű konyhai eszköz vagy élelmiszer tárolására alkalmasak, ezért a fióknak nagy teherbírással kell rendelkezni. A széles fiókot nem csak a közepén, hanem a szélein megfogva is tudnunk kell működtetni, a szerkezet deformálódása nélkül.
A kor elvárásainak megfelelően csak teljes kihúzású fiókok jöhetnek szóba, amelyek önbehúzósak és ráadásul csillapított működésűek, így a legmérgesebb háziasszony sem tudja becsapni őket.
A fenti elvárásoknak messzemenően megfelelnek a Forest Hungary Kft. kínálatában szereplő DWD fiókrendszerek. A precíz golyós síneknek köszönhetően a szerkezet működése rendkívül pontos és csendes. A tároló helyek nagymértékben variálhatók a legkülönbözőbb eszközök helyigényének megfelelően. A fiókok belsejében elhelyezhető fém vagy műanyag rendszerezők segítenek az optimális helykihasználás megvalósításában, az evőeszközök, a konyhai kisgépek tárolására alkalmas helyek kialakításában.
Nem utolsó szempont, hogy a DWD fiókok egyszerűen szerelhetők. A megadott rajzok alapján a fiókfeneket és fiók hátat kell 16 mm-es forgácslapból leszabni, illetve a fiókelőt kialakítani. Ezek után az összeszerelés akár egy csavarhúzó segítségével elvégezhető. A fiók szerkezetek teherbírása akár 80 kg is lehet, de természetesen elérhetők kisebb, 40 és 60 kg teherbírású szerkezetek is Ugyanezen tulajdonságok kialakítására fa fiókokkal ad lehetőséget a Dynamic NT fiókcsúszó, amely egyszerűen rászerelhető a megfelelően kialakított fa fiókkávára.
Igény estén a fiókok ún. push open tulajdonsággal láthatók el. Ez azt jelenti, hogy a fiókelő megnyomására a fiók automatikusan kinyílik. Ez elsősorban a minimál formatervezésnél gyakori, fogantyú nélküli rendszereknél juthat szerephez.
A bevezetőben említett görgős fiókrendszerek - függetlenül attól hogy fém vagy fa oldalakkal rendelkeznek - akár utólag is- elláthatók önbehúzó és csillapított tulajdonságokkal, a fiókházba szerelendő rugós adapter segítségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fiók, forest, push open

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes bútorok

Az interneten böngészve számos érdekes bútort találunk, amelyek nem csak látványukban, hanem sokszor funkciójukban is rendhagyóak. Érdemes ezeket az ötletes újításokat alaposabban megnézni, mert...


FDS a sokoldalú fiókrendszer

Napjainkban a fiókokkal szemben támasztott követelményeket leginkább a duplafalú fém fiókoldalakkal készülő fiókok elégítik ki. Ezek csendes működésűek, behúzásuk automatikus és csillapított....