Infraszaunát otthonra

Módosítva: 2009-05-20 23:21:55

Szaunázni jólesik, akár hideg van, akár meleg. A kellemes félhomályban pihenhetünk, ellazulhatunk, kikapcsolódhatunk. De akár társaságot is hívhatunk, hogy barátainkkal töltsünk egy-két kellemes órát. A szauna szót ma már szinte az egész világon a pihenéshez, a relaxációhoz, a felfrissüléshez és az egészséges életmódhoz kapcsolják.

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték. A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták. A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi vélemények vetettek véget. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát.

Gőzfürdő, szauna - miben különböznek?

A szaunában (amit száraz gőznek is szoktak nevezni) jóval magasabb a hőmérséklet (körülbelül 90 fok), a relatív páratartalom pedig sokkal alacsonyabb (körülbelül 30 százalékos), mint a gőzfürdőben, ahol 40-60 fok van, viszont a relatív páratartalom akár a 80 százalékot is elérheti. A szauna erősen, a kevésbé forró, nedves gőz kíméletesebben izzaszt. Jótékony hatásuk hasonló, mindenki a szerint válasszon közülük, melyikben érzi jobban magát. Gőzfürdőzésre sajnos kevés helyen (leginkább a gyógyfürdőkben) van lehetőség, bár már léteznek többfunkciós szaunakabinok is, amelyek száraz és nedves gőz előállítására egyaránt alkalmasak.
A szaunázás azonban nemcsak a gőzkamrában való tartózkodást jelenti, egészséges embereknél szorosan hozzátartozik a hideg fürdő, zuhanyozás is. A finnek télen, ha kijönnek a szaunából, meghemperegnek a hóban, majd visszamennek a melegbe. A hőfokváltozás (akárcsak a hideg-meleg-hideg zuhanyozás) eddzi a bőrünket, élénkíti testünket, szellemünket, erősíti idegrendszerünket. A melegben kitágulnak a pórusaink, könnyebben távoznak a salakanyagok, a hidegben összehúzódnak bőrünk pórusai, elzárván az utat a baktériumok és vírusok elől. Az összehúzódás és a kitágulás váltakozása megfiatalítja, rugalmassá teszi bőrünket.
A szaunázás azért is más, s jobb, mint a gőzfürdőzés, mert itt különböző illóolajokat is párologtathatunk, s juttathatjuk hatóanyagaikat megnyílt pórusainkon keresztül a szervezetünkbe. Ezzel fokozhatjuk a szauna meghűléses betegségekkel szembeni gyógyhatását, a megfelelő olaj párologtatásával pedig javíthatjuk lazító, nyugtató atmoszféráját. A rendszeres szaunázással elejét vehetjük a vissza-visszatérő légúti megbetegedéseknek, s jó kondícióban tarthatjuk magunkat. A szaunázás nem fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza, de felgyorsult vérkeringésünk (szívünk a normális mennyiség másfél-, kétszeresét pumpálja) beindítja szervezetünk egészséges működését. A városi, ülő foglalkozást végző, keveset mozgó, helytelenül táplálkozó, dohányzó ember számára a szaunázás lendítő erőt adhat az életmódváltáshoz. Az életre kelő szervezet a dohányzás elhagyása után, a rendszeres szaunázás nyomán jelzi majd, hogy szüksége van a rendszeres mozgásra, sportra, kirándulásra. Az addig sokat éjszakázó, tévéző, nehezen elalvó vagy kimerülten ágyba dőlő ember a folyamat végére átalakul. Igényt érez arra, hogy szakítson rossz szokásaival, egészségtelen életmódjával.

Fűtőtest helyett infraszál

A hagyományos, finn szauna mellett egyre ismertebb és kedveltebb az infraszauna, amelynek relaxáló, gyógyító hatása bizonyítottan nagyobb, s a szervezetet kevésbé terheli meg. Az infraszaunát sokan azért szeretik, mert itt a hőmérséklet nem éri el a kilencven fokot, a gyógyhatáshoz ennek a fele is elegendő. Emiatt ez a szaunafajta jobban kíméli szívünket, mint a finn szauna. Az infravörös hőkabinban a gyógyulni vágyót a napsugárzás összetételéhez hasonló sugárzási hő éri. A láthatatlan sugarak behatolnak a bőrbe, hőenergiává alakulnak, majd a vérkeringés segítségével minden szervünkhöz eljutnak. A szakértők állítják, hogy amíg a hagyományos szaunákban az izzadással szervezetünkből víz távozik el, s csak három százalékban salakanyagok, addig az infraszauna hője húsz százalékos salakeltávolítást tesz lehetővé. Nehézfémek, tejsav, koleszterin, zsírfelesleg távoznak el a szervezetből, s csökken a testsúly.
Ez a szaunafajta gyógyír lehet az allergiás panaszokra, ekcémára, vegetatív idegrendszeri labilitásra, és a visszatérő gyulladásos megbetegedésekre is. A kezelés során az infrasugarak (a láthatatlan hasznos fény tartományában, 2-25 mikrométeres hullámhosszon, mint az újszülött osztályok inkubátora) mélyen, kb. 4-cm-re behatolnak a bőr alá, ahol a fény átalakul hőenergiává, és a szervezetet felmelegítve hozza létre a méregtelenítő, sejtregeneráló hatást. 30 perces használata 900 kalória veszteséget jelent, melyből folyadékkal csak max. 200-at vesz vissza a szervezet, ez 15 km-es futótréningnek felel meg. Tartós használata az alakot átformálja, ideálissá teszi, a zsírcsoportokat fellazítja, az izomzatot a nyirokfolyadék intenzív keringetésével "átrendezi". Ezen okból fogyókúra szempontjából kiváló. A szervezetet nem terheli, hiszen a fény akadálytalanul, külső nyomás hatás nélkül jut be a szervezetbe, az átalakult hő pedig belülről kifelé gyakorol nyomást, így oldva a plakkokat, erősíti az érrendszert, edzi az immunrendszert. Nagyon látványos hatása van a bőrre. Egy kúra alatt (10-15 alkalom) a bőr több évet fiatalodik. Mindez pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhető.

Tanácsok infraszauna telepítéséhez

Az infrakabinok hely- és energiaigénye minimális. Akár egy négyzetméteren, egy konnektorral telepíthető. Elképzeléseinktől és helytől függően fix és mobil kivitelű kabinok között válogathatunk. A mobil kivitelek között létezik ülő és fekvő szauna is. A kettő között az a hasonlóság, hogy fejünk mindkettőnél a szaunán kívül helyezkedik el. Az infraszaunához nincs szükség extra erőforrásra, nem terheli a környezetét hővel és nedvességgel.
A fix szauna nappaliban, fürdőben, hálóban, irodában, bárhol felállítható. A működéséhez szükséges hőmérsékletre 5-10 perc alatt felhevül. A rövid felfűtési idő, a hatékonyság - közvetlenül a testet melegíti - és a működéséhez szükséges 1,5 - 2 kW miatt energiatakarékos megoldásnak mondható. A konstruktőrök ülő használatra tervezték. Fontos az energiaforráshoz közel elhelyezkedni, mert sugárzása kb. 50 cm-en belül hatásos, emiatt méreteiben kisebb, kevesebb helyre van szüksége. Az infraszaunánál nem a hő benntartása a cél, tehát a hőszigetelés nem követelmény. S minthogy nincs kitéve jelentős hő- és nedvességterhelésnek, az anyagválasztás szabadsága nagy. Készülhet bármilyen fából (lambéria, rétegelt lemez, bútorlap stb.), falazó elemekből (Ytong, tégla), üvegből, üvegtéglából, plexiből stb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: infraszauna, szauna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Infraszauna

A szaunázás előnyeit egyre többen élvezik. Van, aki csak alkalmanként uszodákban, fitnesz klubokban áldoz rá egy-egy félórát, mások viszont akár jelentős összeget is költenek arra, hogy az...


Szénszálas fűtőelemek

A sugárzó fűtések közül a legkorszerűbb technikát a szénszálas fűtőelemek képviselik. Előnyük, hogy szabadon alakíthatók, jó hatásfokkal működnek, a meghibásodás esélye pedig minimális.