Hordozható infraszaunák

2011-09-02 10:44:00 | Módosítva: 2011-09-02 10:44:00

Az ülő infraszaunák kompakt méretükből adódóan kis lakásokban is elférnek, kedvező áruknak köszönhetően pedig azok is hozzáférhetnek, akik a nagyobb, kabinos kivitelt nem engedhetik meg maguknak.

"Megszokott környezetünkben élvezni az infraszauna áldásos hatását" - ez lehetne a jelmondata az összecsukható és használat után félretehető infraszaunáknak. Ezekbe az eszközökbe ugyanazok a hatékony sugárzótestek vannak beépítve, mint a fakabinos típusokba, viszont nagy előnyük, hogy nincsenek helyhez kötve. Könnyen át lehet vinni őket másik lakásba, nyaralóba stb., kis méretük miatt fogyasztásuk is kicsi.

A hordozható szaunák tömege általában nem haladja meg a 10 kilogrammot, de lehet már 3-4 kilogrammos, hordozható infraszaunákat is kapni. Két típusuk létezik: az egyik az ülő-, a másik pedig a fekvő infraszauna. Az ülő infraszauna egy fémvázas kerettel rendelkezik, „falait” egy nem merev szövet alkotja, melynek belső felületét infrasugarakat visszaverő anyaggal vonják be. A fémszerkezetet kihajtogatva egy zsákszerű formát ad, ebbe lehet beülni, az elülső részt cipzárral lehet zárni.

Tartozik hozzá egy transzformátor egység és egy ehhez kapcsolódó kis vezérlő, melyen a hőmérsékletet tudjunk állítani. Körülbelül 1000 Wattos teljesítményfelvétellel rendelkezik, 5-10 perc alatt eléri a működési hőmérsékletét, míg a beépített szaunáknál ez a felfűtési idő akár fél óra is lehet.

A hordozható infraszauna előnyei

A hagyományos szaunák 80-100 °C fokon dolgozva néhány milliméter mélyen melegítik át a testet, míg az infraszauna 35-55 °C fok között fejti ki ideális hatását. A hosszúhullámú infravörös sugárzás 3,5-4 cm mélyen behatol a test szöveteibe, így a normális testhőmérséklethez sokkal közelebb álló hő belülről kifelé gyakorol nyomást. Ennek hatására a normálisnál 3-4-szer erősebb a verejtékképződés. A fent leírtak következtében az infraszauna méregtelenítő hatása sokszorosa a hagyományos szaunákénál. Infraszauna használatakor az immunrendszer erősítése sokkal hatékonyabb, könnyebben elkerülhetjük az allergiát, megfázást, influenzát és egyéb betegségeket.

Sok olyan esetben, amikor a hagyományos szauna a fejet is érő hőterhelés és a magasabb hőmérséklet miatt nem használható, az infraszaunát lehet használni, mert egyrészt itt a fej a kabinon kívül helyezkedik el, másrészt a szervezetet érő hőhatás sokkal közelebb van a normális testhőmérséklethez. A kúraszerű vagy tartós használat a zsírcsoportokat fellazítja, a nyirokfolyadék intenzív keringtetésével az alakot formálja. Pórustisztító és sejtregeneráló hatása következtében a bőr egy 10-15 kezelésből álló kúra alatt éveket fiatalodik, ez a szauna leglátványosabb hatása. A hordozható infraszaunák használhatók sportolás utáni ellazításra, vagy éppen a bemelegítés elősegítésére.

Csak óvatosan!

Az infraszauna használatával kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy aki valamiféle gyógyszeres kezelésben részesül, annak a szauna használatát orvosával meg kell beszélnie. Különösen érvényes ez terhesség idején, magas vérnyomás, fertőzések vagy sebészeti implantátumok (pl. fémrudak, fémkapcsok) előfordulása esetén. Veseműködési zavarokban és sclerosis multiplexben szenvedő betegek esetében egyáltalán nem célszerű a normál testhőmérséklet emelése!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szauna, infra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtsünk elektromos árammal

Elektromos fűtésre kiváló alternatíva lehet a norvég fűtőpanelek valamelyike, mivel a fűtőpanelek kedvező ára, alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egyetlen helyiség, vagy akár egy...


Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...