A csapvíz házi utókezelése

Módosítva: 2009-05-20 22:22:18

Ma már teljesen megszokott, hogy vezetékes vízzel van ellátva a háztartások zöme. Kinyitjuk a csapot és ivásra, főzésre, mosdásra és sok más célra felhasználjuk a csapvizet. Eközben nem gondolunk semmi óvintézkedésre, mivel a szolgáltatott víz ivóvíz minőségű, többszörösen ellenőrzött biztonságos részünkre.

Elméletileg ez így is van. A szolgáltatóknál folyamatosan ellenőrzik a termelt víz minőségét, és csak az előírásoknak megfelelő vizet, juttatnak a hálózaton keresztül a fogyasztókhoz. És itt van a kutya elásva.
A vízműtelepről kikerülő víz megfelel az egészségügyi előírásoknak, de mire hozzánk eljut, több kilométeren át utazik egy csőben, (ami akár 100 éves is lehet), napokat eltölt egy medencében. Ez alatt a csövekből, a medencékből a használat közben óhatatlanul kiülepedő anyagokból (iszap, homok) kémiailag kioldhat anyagokat, illetve keveredhet ezekkel. Emellett a medencékben, csőhálózatokban kiülepedett szervesanyag tartalmú üledékek szinte táptalaja az alacsonyabb rendű élőlényeknek. Persze erre gondolnak a vízszolgáltatók is; a vízműtelepről kikerülő ivóvizet fertőtlenítik.

Mivel történik a fertőtlenítés?

Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítik, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használnak fertőtlenítésre. A fertőtlenítő anyagot olyan mértékben adagolják a vízhez, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon közegészségügyi problémát. Jelenleg a maradék klórtartalom 0, 2 mg/l, ez megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának. Ettől az értéktől akkor térnek el, (növelik!) ha a szolgáltatott víz minőségét valamilyen káros behatás éri (például árvíz, csőtörés stb.) Ez az ivóvízszabvány előírása.
Persze a klór fertőtleníti a vizet, de egyúttal oxidálja az üledékek anyagát, azokkal egészségre ártalmas vegyületeket képezhet (trihalometánok), ami kellemetlen szag, és ízhatást okoz a vízben, és egészségkárosító is lehet. De ha nem fertőtlenítjük a hálózatban lévő vizet, akkor a múlt nyári Miskolci vízszennyezéshez hasonló esetek következnek be.
Akkor mi a megoldás? A megoldás, az hogy valamilyen más módszerrel, anyaggal fertőtlenítsük a szolgáltatott vizet.
Jelenleg két eljárás ismert, vagy ózon (O3) hozzáadásával, vagy UV (ultraibolya) besugárzással fertőtlenítik, szakszóval csírátlanítják a vizet.
Ezek közül az eljárások közül az UV fertőtlenítést kis, akár családi méretű készülékekkel is végezhetjük, míg az ózonkezelés inkább ipari méretekben végezhető.
A szolgáltatók folyamatosan állnak át a fenti két módszer valamelyikére a klórozás helyett. Addig azonban magunk is megoldhatjuk a problémát a csapvíz házilagos utókezelésével.

Szűrés, lágyítás, stabilizálás

Legegyszerűbb kezelés a csapvíz szűrése. A kereskedelemben kapható különbféle szűrők - a szilárd részecskék kiszűrése mellett - egyes káros vegyületeket (vas, mangán stb.) is eltávolítanak a vízből, sőt az aktívszenes szűrők a víz részbeni fertőtlenítését is elősegítik. (Lásd előző cikkeinket.)
Következő lépésben a csapvíz lágyítását végezhetjük el a házilagos utókezelés során. A többnyire kemény csapvizet különféle eljárásokkal lágyíthatjuk. Legjobban az ún. Ioncserélős vízlágyító készülékekkel oldhatjuk meg házilagosan a víz lágyítását, elősegítve a vízforraló háztartási gépeink munkáját, de hatékonyak a különböző elektromágneses készülékek is.
Újabban a lakóépület vezetékhálózatában lévő vízmennyiség stabilizálása is jelentkezik, mint házilagos utókezelés.
Egy ilyen berendezés például fogyasztásra alkalmas orto- és polifoszfát keveréket adagol az ivóvíz rendszerbe, ami keménységstabilizáló, valamint védőréteg-képző hatású is egyben. Az adagolót a hőtermelő berendezések védelmére (pl. kombi cirko, bojler, fűtőberendezés) fejlesztették ki. A készüléket a hőtermelő berendezés töltővezetékébe kell beépíteni. Vízszintes és függőleges csővezetékbe is szerelhető, beépített légbeszívó szelep segíti elő a könnyebb szerelést. Egy beépített fojtószelep segítségével állítható az adagolási mennyiség.
A tiszta orto- és nátrium-polifoszfát keverék jellegzetessége, hogy leköti a vízkövet alkotó magnézium és kalcium-karbonátot, s ez által az említett rendszerek valamennyi részén megakadályozza a korróziót és a vízkőképződést. Az élelmiszer minőségű foszfát-keverék, alkalmazása max. 65 °C, rézcsövek esetén még max. 75 °C vízhőmérsékletig ajánlott.
Ultraibolya besugárzásos csírátlanítás
A víz az oldott ásványi anyagokon és a szilárd szennyeződéseken túl gyakran különböző, nemkívánatos élő szervezeteket is tartalmaz. Ezek elpusztítása, szaporodásuk megakadályozása egészségünk védelme érdekében rendkívül fontos.
A házilagos vízutókezelés korszerű eljárása az UV csírátlanítás, ami vegyszerek nélkül is steril vizet biztosít. Az általánosan elterjedt vegyszeres fertőtlenítéssel szemben az UV csírátlanítás nem hagy maga után kellemetlen utóízt, nem kell trihalometán képződéstől sem tartanunk.
A kezelendő víz ilyenkor ultraibolya (UV) fényt sugárzó lámpacsövek mellett áramlik el, s az intenzív sugárzás a kívánt mértékben végzi el a víz fertőtlenítését.
A tartós kivitelű, egyszerű felépítésű ultraibolya sugárzó berendezések nemesacél anyagokból, különálló vezérlő és elektronikai egységgel készülnek A készülékek alaptartozéka az üzemóra számláló és a beépített kémlelő ablak a működés vizuális ellenőrzéséhez.

Végleges megoldás a kegyetlen vízkő ellen!

Aki nem védekezik a vízkő ellen, számíthat rá, hogy találkozik a vízkő áldatlan kihívásaival!
A vízkövesedés minden esetben létrejön. A vízkő, amely főleg magnézium- és kalcium sókból áll erős felületi kötésekkel fordul elő, folyamatosan rétegződik, ezáltal hőszigetelő réteget alkot. 1mm vízkő 8-10%-os energiaveszteséget jelent. A vízkő rossz hő átadó képességű, és nagyobb mennyiségben a vízberendezések dugulását okozza. Ez ellen agresszív, költséges, környezetszennyező vegyszereket alkalmaztunk!
A Flodravin(r) készülék véglegesen megoldja ezt a problémát, elektrokezelési technológiával. A fővezetékre külsőleg menetszerűen feltekert első munkavezeték irányított impulzív (5 Khz) elektrotere mikroporrá robbantja a kalciumkarbonát kristályt, majd a 12 cm-re levő másik elektrotér ezeknél a parányi darabkáknál kristályszerkezeti kényszer visszarendeződést idéz elő, ami mikro golyó, ill. mikrohasáb formára történhet. Eközben a kristály pozitív töltésűvé válik, és a negatív töltést csak az eddig lerakodott vízkő rétegből képes elvonni, így azt lazítja, majd feloldja a vízkövet. A feloldott vízkő kristályok észrevétlen távoznak a vízárammal. Magyarán, 1 év alatt az elvízkövesedett rendszerünk "meggyógyul", és nincs többé gond a vízkővel!
Az 5Kh frekvencia a legideálisabb erre a célra, mert a kísérletek szerint a káros kristályszerkezetet már nem lehet apróbbra törni, s nem lépnek fel kiszámíthatatlan hatások (darabos vízkövek általi dugulás, romló vízminőség, vezeték rendszer károsodása stb.) a visszaoldás során.
A víz változatlan kémiai összetétele ellenére tipikusan lágy hatásúvá válik. Az egészségre jótékony hatású; a kezelt víz fogyasztása hatással van a vesekőre is ami homokszerűen távozik a szervezetből.

A Flodravin világszínvonalú védjegyzett Magyar termék.
Bővebb információ: http://www.flodravin.hu/
5 éves garanciával a legkedvezőbb áron!
Ára: 16.900.- Ft.
Flodravin Nagyker (Farkas Imre)
9024 Győr Nádor u. 11.
Telefon: (06-30) 300-33-44

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyáron is sok a CO-mérgezés

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene...


Az ivóvíz útja

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a...