Mivel nézzünk TV-t?

Módosítva: 2014-02-11 12:35:51

Természetesen televízióval, amelyből ma már jócskán válogathatunk. A hagyományos képcsöves készülékek mellet mind nagyobb teret nyernek az LCD és a Plazma TV-k is, és akkor a különböző méretű és szolgáltatású készülékekről még nem is beszéltünk. Ez azonban túl egyszerű lenne, ezért bemutatunk még néhány alternatívát a televíziózásra. Nem a számítástechnikai guruknak szánjuk írásunkat - hiszen ők az alábbi lehetőségeket ismerik - de az átlag embernek talán tudunk újat mondani.

Először nézzünk egy olyan alternatívát, amikor messziről el akarjuk kerülni a számítógépet, de egy LCD monitor megvásárlása azért nem okoz problémát, és különböző egységek összekapcsolása sem. Az ilyen olvasóinknak ajánljuk a külső TV tuner egységet, mint például az AverMédia AverTV Box9, ami nem is igazán tévétuner, hanem egy univerzális tv-doboz, ami televíziót varázsol egyszerű monitorunkból. A készülék digitális adatot nem cserél a számítógéppel. Ráadásul semmilyen kapcsolatban sincs vele; a tunerjével fogott adást egyenesen a monitorra küldi ki. Sokoldalúságáról gazdag kábelarzenál árulkodik. Analóg monitoros vezeték, S-Video és komponens adapter, továbbá audiokábel jár hozzá. Mivel nincs számítógéphez kötve, áramot külön tápról kap.
Összeállításunk úgy néz ki, mint ha egy LCD televízióhoz külön kapnánk meg a tuner egységet, és - ha monitorunknak nincs beépített hangszórója - a hangot is egy kis aktív hangszóró-páron szólaltatnánk meg. Az antennát a tunerbe kell dugnunk, ugyanide a hangszóró vagy fülhallgató jack dugóját, a tápegységet és a monitor RGB csatlakozó kábelét is. A többi a készülékhez kapott távirányító dolga. Ugyanúgy hangolunk, mint egy komplett TV készüléknél, mint ahogy a csatornaváltás, a hangerő szabályozás, és minden egyéb művelet is a távirányítóról történik. A minőség kiváló, és az ár lényegesen alacsonyabb, mint egy komplett LCD televízió készüléknél.
Gondoltunk aztán azokra is, akinek rendelkezésére áll egy notebook, amely megfelelő hálózatra kapcsolva a multimédiás szolgáltatások tárházát kínálja nekünk. De mi van, ha nincs elérhető Internet hálózatunk. Az autóban ülünk, nyaralónkban tartózkodunk, ahová nem érdemes a nyári hónapokra egy önálló előfizetést létesíteni. Számukra találták ki a külső tuner kártyát.
Többféle változat is elérhető. Az egyik ajánlatunk a PCMCI tunerkártya, amelynek a készülékből kilógó részén csak két csatlakozó aljzatot találunk a külső TV- és a rádióantenna számára. Innen kezdve hordozható készülékünk jó minőségű televízióvá és sztereó rádióvá alakul. A vezérlés nem csak a billentyűzetről, hanem a mellékelt távirányítóról is lehetséges. Természetesen a megfelelő térerősségű földi sugárzású antennajelre, vagy egy központi antenna kábelére szükség van a vételhez.
A tuner egység azonban nem csak PCMCI kártyába épített változatban, hanem egy pendrive-hoz hasonló kis USB egységben vagy önálló házba épített kivitelben is létezik. Ez utóbbi USB vezetékkel egyszerűen csatlakoztatható számítógépünkhöz. A dobozon csupán az antennacsatlakozó és az USB aljzatát találjuk, a többi ennél is a távvezérlőről történik. Sőt olyan készülék is van, amely már a földfelszíni sugárzású digitális adások vételére alkalmas. Ilyenek például a Freecom, a Fuji vagy az MSI vicces méretű kis készülékei, amelyek kifejezetten a digitális adásokhoz valók. A vételhez lényegében ugyanaz a technológia szükséges, mint a digitális műholdas adások vételéhez, a hétköznapi felhasználó csupán egyetlen lényegi különbséget tapasztalhat: az ég felé néző lavór helyett az eddig is használt hagyományos antenna szükséges. A Freecom csomagjában a tuner mellett egy kisméretű botantennát is találhatunk, amely mágneses talpával fém felülethez rögzíthető. Az adótorony közelében ez a kis antenna bőven elegendő a megbízható vételhez. A mellékelt adapterrel szükség esetén normál antennakábel is csatlakoztatható a tunerre.
Az USB2.0 portra dugott tévévevőnek tulajdonképpen könnyű dolga van - ennek köszönhető kis mérete is -, hiszen a digitális adásokban rögtön MPEG-2 tömörítésű anyagot sugároznak, így azt csak továbbítani kell a számítógép részére az USB-porton keresztül. A hordozható tuner kis méretéből és USB-s mivoltából adódóan asztali számítógépek egyszerű bővítésére is használható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tévé, LCD, plazma, led

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED-es él-világítások

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket...


Ívelt képernyő és más újdonságok

Az ívelt képernyőnek köszönhetően tévézési élményei új szinteket fognak elérni.