Mivel nézzünk TV-t?

Módosítva: 2014-02-11 12:35:51

Természetesen televízióval, amelyből ma már jócskán válogathatunk. A hagyományos képcsöves készülékek mellet mind nagyobb teret nyernek az LCD és a Plazma TV-k is, és akkor a különböző méretű és szolgáltatású készülékekről még nem is beszéltünk. Ez azonban túl egyszerű lenne, ezért bemutatunk még néhány alternatívát a televíziózásra. Nem a számítástechnikai guruknak szánjuk írásunkat - hiszen ők az alábbi lehetőségeket ismerik - de az átlag embernek talán tudunk újat mondani.

Először nézzünk egy olyan alternatívát, amikor messziről el akarjuk kerülni a számítógépet, de egy LCD monitor megvásárlása azért nem okoz problémát, és különböző egységek összekapcsolása sem. Az ilyen olvasóinknak ajánljuk a külső TV tuner egységet, mint például az AverMédia AverTV Box9, ami nem is igazán tévétuner, hanem egy univerzális tv-doboz, ami televíziót varázsol egyszerű monitorunkból. A készülék digitális adatot nem cserél a számítógéppel. Ráadásul semmilyen kapcsolatban sincs vele; a tunerjével fogott adást egyenesen a monitorra küldi ki. Sokoldalúságáról gazdag kábelarzenál árulkodik. Analóg monitoros vezeték, S-Video és komponens adapter, továbbá audiokábel jár hozzá. Mivel nincs számítógéphez kötve, áramot külön tápról kap.
Összeállításunk úgy néz ki, mint ha egy LCD televízióhoz külön kapnánk meg a tuner egységet, és - ha monitorunknak nincs beépített hangszórója - a hangot is egy kis aktív hangszóró-páron szólaltatnánk meg. Az antennát a tunerbe kell dugnunk, ugyanide a hangszóró vagy fülhallgató jack dugóját, a tápegységet és a monitor RGB csatlakozó kábelét is. A többi a készülékhez kapott távirányító dolga. Ugyanúgy hangolunk, mint egy komplett TV készüléknél, mint ahogy a csatornaváltás, a hangerő szabályozás, és minden egyéb művelet is a távirányítóról történik. A minőség kiváló, és az ár lényegesen alacsonyabb, mint egy komplett LCD televízió készüléknél.
Gondoltunk aztán azokra is, akinek rendelkezésére áll egy notebook, amely megfelelő hálózatra kapcsolva a multimédiás szolgáltatások tárházát kínálja nekünk. De mi van, ha nincs elérhető Internet hálózatunk. Az autóban ülünk, nyaralónkban tartózkodunk, ahová nem érdemes a nyári hónapokra egy önálló előfizetést létesíteni. Számukra találták ki a külső tuner kártyát.
Többféle változat is elérhető. Az egyik ajánlatunk a PCMCI tunerkártya, amelynek a készülékből kilógó részén csak két csatlakozó aljzatot találunk a külső TV- és a rádióantenna számára. Innen kezdve hordozható készülékünk jó minőségű televízióvá és sztereó rádióvá alakul. A vezérlés nem csak a billentyűzetről, hanem a mellékelt távirányítóról is lehetséges. Természetesen a megfelelő térerősségű földi sugárzású antennajelre, vagy egy központi antenna kábelére szükség van a vételhez.
A tuner egység azonban nem csak PCMCI kártyába épített változatban, hanem egy pendrive-hoz hasonló kis USB egységben vagy önálló házba épített kivitelben is létezik. Ez utóbbi USB vezetékkel egyszerűen csatlakoztatható számítógépünkhöz. A dobozon csupán az antennacsatlakozó és az USB aljzatát találjuk, a többi ennél is a távvezérlőről történik. Sőt olyan készülék is van, amely már a földfelszíni sugárzású digitális adások vételére alkalmas. Ilyenek például a Freecom, a Fuji vagy az MSI vicces méretű kis készülékei, amelyek kifejezetten a digitális adásokhoz valók. A vételhez lényegében ugyanaz a technológia szükséges, mint a digitális műholdas adások vételéhez, a hétköznapi felhasználó csupán egyetlen lényegi különbséget tapasztalhat: az ég felé néző lavór helyett az eddig is használt hagyományos antenna szükséges. A Freecom csomagjában a tuner mellett egy kisméretű botantennát is találhatunk, amely mágneses talpával fém felülethez rögzíthető. Az adótorony közelében ez a kis antenna bőven elegendő a megbízható vételhez. A mellékelt adapterrel szükség esetén normál antennakábel is csatlakoztatható a tunerre.
Az USB2.0 portra dugott tévévevőnek tulajdonképpen könnyű dolga van - ennek köszönhető kis mérete is -, hiszen a digitális adásokban rögtön MPEG-2 tömörítésű anyagot sugároznak, így azt csak továbbítani kell a számítógép részére az USB-porton keresztül. A hordozható tuner kis méretéből és USB-s mivoltából adódóan asztali számítógépek egyszerű bővítésére is használható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tévé, LCD, plazma, led

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mindenhová LED

Váltsa ki az örökké forró és gyakran kiégő halogén szpotjait LED-es modellekre! Csavarja ki hagyományos körte- és gyertyaégőit és kezdje el helyettük használni a folyamatosan fejlődő LED-es...


Izzófoglalatok

A legismertebb ún. Edison izzók és foglalatok mellett a fényforrások fejlesztései következtében eltérő foglalat típusok számtalan változata került forgalomba. Sok esetben az izzó pótlásakor az...