Szénszálas fűtőelemek

2012-02-05 17:56:00 | Módosítva: 2012-02-05 18:02:18

A sugárzó fűtések közül a legkorszerűbb technikát a szénszálas fűtőelemek képviselik. Előnyük, hogy szabadon alakíthatók, jó hatásfokkal működnek, a meghibásodás esélye pedig minimális.

A sokféle formában kapható karbontechnikás fűtőelemek közös tulajdonsága egy vékony, szénszálakkal sűrűn behálózott felület, ami az elektromos áramot hőenergiává alakítja át. A vékony film ezt a hőenergiát infravörös sugárzás formájában adja le, jellemzően 4-1000 mikrométeres hullámhosszon.
Felhasználási területe változatos, a szőnyeg alá helyezhető változattól a szaunafűtésig sok helyen bír létjogosultsággal. Vezérlésüket több szenzor látja el, így kontrollálva az egyenletes hőmérsékletet. A karbonszálas fűtőfilm élettartama gyakorlatilag korlátlan, nem tartalmaz mozgó, kopó alkatrészt, meghibásodási lehetősége elhanyagolható. A filmen belüli párhuzamos kapcsolásoknak köszönhetően egy esetleges mechanikai sérülés esetén (pl. fúrás) is csak a sérült 1 cm2-es rész esik ki a fűtési folyamatból.

Felületfűtés

A szénszálas fűtőelemek a hagyományosnak tekinthető, konvekciós fűtéssel ellentétben sugárzó fűtésként működnek az infra tartományban. Egy helyiségen belül a légrétegek hőmérsékletkülönbsége csekély, így nem kell jelentős légáramlással számolni.

Az infrasugárzás jótékony hatással van az emberi szervezetre, közérzetre, és ami talán az egyik legfontosabb, hogy nem keveri a port, így a porallergiában szenvedőknek jó megoldást nyújthat. Ionizáló hatása révén javítja a levegő minőségét, és mérsékli a kellemetlen (pl. por pörkölődéséből) adódó szagok kialakulását. Falak penészmentesítésre is alkalmas.

Megrendeléstől számítva akár 1-2 napon belül működő rendszert kapunk, ráadásul az elektromos hálózatunkat sem kell nagyobb teljesítményűre kicserélni. Használható nagy belmagasságú helyiségekben, a födém számára pedig nem jelent észrevehető terhelést. Végül, de nem utolsósorban az egyik nagy előnye, hogy szinte bármilyen burkolat alatt elhelyezhető. Parketta, laminált- vagy szőnyegpadló, járólap, illetve a PVC burkolat alatt is működőképes, hatásfoka természetesen függ az adott anyag hőátbocsátásától.

Ülésfűtés

Egyre több autóipari beszállító látja meg a lehetőséget a szénszál szövetes ülésfűtésben. Gyakorlatilag bármilyen ülésben használható, de különösen a feszes sportülésekben van jelentősége, ahol a bonyolult forma miatt nehezebb a hagyományos, fém alapú fűtés beépítése. Használat közben a párna teljes felülete hőt termel, a hajszálvékony szénszálak szövetének segítségével. Nem kell attól tartani, hogy a fűtőszál megsérül, és attól sem, hogy a kitüremkedik a kárpit alól. A karbon szabadon szabható, akár rövidebbre is vágható, a belsejében lyukak vághatók bárhol, amire a kárpit rögzítéséhez lehet szükség.

Szaunafűtés

A hagyományos infraszauna fűtőelemek magas, 150 fok feletti felületi hőmérsékletével szemben a karbon fűtőelemek alacsony 40-70 fokos hőmérsékleten üzemelnek. Ezek a típusú hőleadó felületek termelik a legnagyobb mennyiségű és gyógyító hatással bíró infrasugárzást. A nagy hőelosztás jobb verejtékezést, hatékonyabb szaunázást valósít meg. A fűtőegység által kibocsájtott hullámok hossza 7-14 µm között változik, melyek a testbe 20-40 mm-re hatolnak be, ezáltal kitűnő a zsírégető hatásuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: szénszál, szauna, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszivattyú radiátorral

Általában azt vallják a szakemberek, hogy a hőszivattyú csak padlófűtéssel hatékony. Ma már árnyaltabb a helyzet, bár az továbbra is tény, hogy a levegő vizes, vagy talajkollektoros-talajszondás...


Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...